Hamas arresteert 45 Palestijnen op verdenking van spionage voor Israël

Plaatje hierboven: Gaza, 2013. Hamas milities stellen een galg op in Gaza ter voorbereiding van een executie [beeldbron: AP/The Times]

De Hamas-leiders in Gaza zeiden op dinsdag dat hun veiligheidsdiensten tientallen Palestijnen hadden gearresteerd sinds een Israëlische raid in de Strook die fout liep, hen beschuldigde van medeplichtigheid aan de Joodse staat.

De operatie van de speciale eenheden van 11 november 2018, waarvan de details door het Israëlische leger grotendeels geheim werden gehouden, kende een dodelijke afloop toen de under cover soldaten werden gespot in de buurt van Khan Younis, in de zuidelijke Gazastrook.

Het daaropvolgende vuurgevecht eiste het leven van een Israëlische legerofficier en zeven Palestijnse terroristen, waaronder een lokale commandant van de militaire vleugel van Hamas.

“De veiligheidsdiensten waren in staat om 45 agenten te arresteren na het veiligheidsincident ten oosten van Khan Yunis in november vorig jaar en ze worden onderzocht”, zei woordvoerster Iyad al-Bozum van het Hamas “ministerie” van Binnenlandse Zaken in een verklaring. Hij zei niet of een van de gearresteerden verdacht werd van betrokkenheid bij het incident in november.

Na de schietpartij in Khan Younis publiceerde Hamas, een islamistische terreurgroep die Israël wil vernietigen, foto’s van acht mensen en twee voertuigen die volgens Hamas verbonden waren met de Israëlische operatie, waardoor de censuur van het Israëlische leger een beroep deed op het publiek en de media om de afbeeldingen niet opnieuw te publiceren.

“Hamas probeert het incident in Gaza op 11 november te begrijpen en te analyseren en alle informatie, ook al lijkt het onschadelijk door degenen die het verdelen, kan levens in gevaar brengen en de staatsveiligheid in gevaar brengen”, zei het leger destijds.

Hamas, dat een groot onderzoek naar de Israëlische operatie lanceerde, identificeerde niet diegenen die op de foto’s verschenen. Het incident veroorzaakte Hamas om wraak te nemen en leidde tot de dodelijkste escalatie tussen de twee partijen sinds de oorlog van 2014.

In december heeft een militaire rechtbank van Gaza zes mensen, waaronder een vrouw, ter dood veroordeeld wegens ‘samenwerking’ met Israël. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat ze niet rechtstreeks verband hielden met de inval in november.

Volgens het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten zijn er 28 executies uitgevoerd in Gaza sinds Hamas de controle in de enclave aan de kust in 2007 in een gewelddadige putsch overnam  van de rivaliserende factie Fatah waarbij meer dan 600 Palestijnen werden gewond en 1500 gewond.

Plaatje hierboven: Gaza, 20 november 2012. Zes Palestijnen die ervan beschuldigd werden ‘Israëlische spionnen’ te zijn, werden voor een zingende menigte geëxecuteerd en nadien achter een motor door de straten van Gaza Stad gesleept en [beeldbron: Zola Levitt/Reuters]


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas arrests 45 ‘collaborators’ in Israeli special forces op that went awry” van 8 januari 2019 en een artikel van Judah Ari Gross “Hamas publishes photos of what it says are IDF forces who conducted Gaza raid” van 22 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHamas claims to hold 45 ‘collaborators’ – Gaza’s terrorist rulers claim to have arrested 45 ‘collaborators’ following discovery of Israeli undercover operation in November” van 8 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Yvette J. Deane “Report: Hamas claims the arrested 45 Israeli collaborateurs in Gaza – Hamas claimed that some of the reported collaborators were recruited by Israel over the phone and social media” van 8 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Hamas arresteert 45 Palestijnen op verdenking van spionage voor Israël

  1. Dit islamitisch zooitje ongeregeld wordt indirect gesteund door de betweters uit Nederland ,Europa en de door Nederland “gul “gesubsidieerde UNWRA!!”Lang leve de mensonterende islam”en haar bloedvergieters !!!Wie zwijgt stemt toe !!!

    Like

Reacties zijn gesloten.