Hoe internationale instellingen er niet in slagen Israël te beschermen

 Internationale instellingen die zich inzetten voor het bevorderen van vrede en samenwerking zijn in theorie bewonderenswaardig, maar in de praktijk hebben twee van hen – de Verenigde Naties en de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) – in de praktijk in 2018 niet voldaan aan hun grondbeginselen en Israël niet beschermd.

De VN, volgens haar charter, werd opgericht “om volgende generaties te behoeden voor de plaag van oorlog.” Het IAEA werd op dezelfde manier opgericht om ervoor te waken dat kernenergie “niet wordt gebruikt op een manier die enig militair doel kan bevorderen”. Maar in 2018 negeerden deze twee organisaties deze nobele doelen als het ging om Israël.

De vooringenomenheid van de VN tegen Israël is goed gedocumenteerd en gekwantificeerd. UN Watch heeft onlangs gemeld dat de Algemene Vergadering van de VN in 2018 21 keer Israël veroordeelde, maar slechts 6 veroordelingen uitvaardigde voor de rest van de wereld samen. En van de zes andere landen die veroordeeld werden – Iran, Syrië, Rusland, Myanmar, Noord-Korea en de Verenigde Staten – werd niet één meer dan eens veroordeeld.

Maar de anti-Israël-vooroordelen bij de VN manifesteren zich op andere manieren. In december plaatsten de Verenigde Staten een resolutie waarin Hamas voor de Algemene Vergadering werd veroordeeld. De stemming kwam slechts enkele weken nadat Hamas, in de loop van een enkele dag, bijna 500 raketten naar Israël had afgevuurd.

De door de VS gesponsorde resolutie, in duidelijke taal, veroordeelde Hamas voor ‘herhaaldelijk raketten afvuren naar Israël’ gericht op burgers, en meer in het algemeen voor het omleiden van middelen om Israël aan te vallen, “wanneer dergelijke middelen zouden kunnen worden gebruikt om de kritieke behoeften van de burgerbevolking aan te pakken” onder zijn heerschappij. Hoewel de resolutie, de eerste is die ooit overwoog dat Hamas met naam werd veroordeeld en werd gesteund door een 87 tot 58 meerderheid, vereiste een last-minute procedurele stemming een tweederde meerderheid, dus de maatregel faalde.

Voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten bij de VN Nikki Haley, die de speerpunt van de resolutie was, zei dat het niet slagen voor de resolutie de VN zou bepalen. “Omdat er niets antisemiters is dan te zeggen dat terrorisme geen terrorisme is wanneer het tegen het Joodse volk en de Joodse staat wordt gebruikt,” zei Haley. “Er is niets meer antisemitisch dan te zeggen dat we het terrorisme tegen Israël niet kunnen veroordelen, terwijl we geen moment zouden aarzelen om dezelfde daden te veroordelen als ze tegen een ander land werden gevoerd.”

Niet alleen heeft de VN de terroristische groep die het zuiden van Israël bedreigt, niet veroordeeld, ze slaagde er ook niet in om actie te ondernemen tegen de terroristische groep die het noorden van Israël bedreigde. In december kondigde Israël het begin aan van operatie Northern Shield, een operatie om grensoverschrijdende terreinstunnels die door de door Iran gesteunde terroristische groep Hezbollah zijn gebouwd, op te sporen en te vernietigen. UNIFIL, de VN-troepenmacht die belast is met het bewaren van de vrede tussen Israël en zijn noordelijke buur Libanon, bevestigde het bestaan ​​van een van de tunnels een paar dagen nadat de operatie begon.

Twee weken na de start van de operatie bevestigde UNIFIL de inschatting van Israël dat de tunnels de Resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad schonden, die de oorlog van 2006 tussen Israël en Hezbollah beëindigde. Resolutie 1701 verbood de aanwezigheid van gewapende groepen in Zuid-Libanon, behalve het Libanese leger. Een vergadering van de Veiligheidsraad, bijeengeroepen om de dreiging aan te pakken die door Hezbollah’s terreingunnels aan Israël werd voorgelegd, eindigde onoplosbaar. De raad slaagde er niet in de terreurgroep te veroordelen, ook al vond een VN-strijdmacht Hezbollah in strijd met een van zijn eigen resoluties.

“De Verenigde Staten hebben de bedreigingen van Hezbollah voor de veiligheid van Israël en het Israëlische volk letterlijk genomen”, vertelde Rodney Hunter, een politieke coördinator van de Amerikaanse missie bij de VN, aan de Veiligheidsraad, “en het is hoog tijd dat de Raad en de internationale gemeenschap dat ook doen.”

Maar de Veiligheidsraad handelde niet om Israël te verdedigen. Aangezien Iraanse leiders vaak oproepen tot de vernietiging van Israël, is het IAEA er niet in geslaagd maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat Iran geen nucleaire wapens ontwikkelt. Dit is een ontstellende mislukking van zijn missie om proliferatie van kernwapens te voorkomen.

De VN en IAEA zijn opgericht met de beste bedoelingen. Maar hun falen om Israël te beschermen tegen de ‘plaag’ van een terroristische oorlog of om te voorkomen dat Iran nucleaire technologie ontwikkelt voor ‘enig militair doel’, smeekt om de vraag: waarom zou Israël hen nog vertrouwen?


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh.com ingekort artikel van David GerstmanHow International Institutions Are Failing to Protect Israel” van 4 januari 2019 op de site van The Tower

2 gedachtes over “Hoe internationale instellingen er niet in slagen Israël te beschermen

Reacties zijn gesloten.