Israël stopt overdracht van Qatari-geld naar de terreurgroepen in Gaza na raketaanval

Israël heeft Qatar gevraagd om de overdrachten van geld naar Gaza te stoppen na de laatste escalatie in het zuiden, zo meldden de Palestijns-Arabische media maandag. Tegelijkertijd zeiden de rapporten dat de afgezant Qatari naar de regio, Mohammed al-Amadi, had gezegd dat hij zijn bezoek aan de regio zou uitstellen tot de rust is hersteld.

Later op maandag echter meldde Channel 10 News dat, in tegenstelling tot eerdere berichten, Qatar en de afgezant van de VN in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, een boodschap aan Hamas overbrachten dat het geld binnen twee dagen de Gazastrook zou binnenkomen. Volgens het rapport, dat de nieuwsmedia associeerde die waren gelieerd aan Hamas, werd de terreurgroep meegedeeld dat het Qatari-geld Gaza zou binnenkomen, op voorwaarde dat de organisatie de veiligheidssituatie niet zou escaleren.

Israël heeft al twee leveringen van Qatari-geld toegestaan ​​om Gaza binnen te komen, wat de betaling van Hamas-werknemers in Gaza mogelijk maakt. De derde aflevering was gepland om Gaza binnen te gaan vóór de escalatie van de zondag, die begon toen Hamas-terroristen met behulp van een modelvliegtuig ballonbommen naar het Israëlische grondgebied lanceerden.

Op zondagmiddag openden IDF-helikopters het vuur op Hamas-posten in Gaza, als vergelding voor het lanceren van de ballonbommen op Israëlisch grondgebied. Zondagavond, kort na 15:00 uur, vuurden terroristen uit Gaza een raket af naar het zuiden van Israël die werd onderschept door het Iron Dome luchtverdedigingssysteem. De IDF nam wraak door een aantal terroristische doelen aan te vallen in een militair kamp van de terroristische organisatie Hamas in de noordelijke Gazastrook

Hamas woordvoerder Abdel Latif al-Qanua zei eerder op maandag over de berichten dat Israël de Qatarese fondsen stopte om Gaza binnen te gaan. “De zionistische bezetting verleent ons onze rechten niet, we moeten onze rechten met geweld nemen en en niet wachten tot ze aan ons worden gegeven,” zei de woordvoerder van Hamas, volgens Channel 10 News.

“De demonstraties bij het hekken zullen doorgaan totdat de belegering is verbroken,” vervolgde hij. “De bemiddelaars moeten Israël de verstandhoudingen opleggen en uitvoeren wat hen nog rest. De Zionistische bezetting is degene die de gevolgen draagt ​​van het overtreden van de belofte of de gevolgen van het ontduiken van de verstandhoudingen en de rechten van het Palestijnse volk.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Israel halts transfer of Qatari money to Gaza – Israel reportedly asks Qatar to stop transfer of money into Gaza. Hamas media reports, however, the money will arrive in two days” van 8 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelAfter rocket from Gaza, Qatari cash flow to Hamas said stalled” van 7 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogQatar gezant brengt via Israël drie koffers met cash 15 miljoen dollar over naar Hamas in Gaza” van 7 december 2018 en een artikelQatar pompt extra miljoenen dollars in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook” van 3 december 2018