Honderd jaar geleden: Chaim Weizmann en de Eerste Arabisch-Zionistische Alliantie

Plaatje hierboven: Chaim Weizmann (links) en Emir Faisal I (rechts), dragen beiden een Arabische hoofddoek als teken van hun vriendschap in 1918 in Transjordanië [beeldbron: Wiki]

Op 3 januari 1919, een paar weken nadat de Eerste Wereldoorlog ten einde was gekomen, had de Zionistische leider Chaim Weizmann een ontmoeting met Emir Faisal, de opperbevelhebber van de Arabische Opstand van juni 1916 tegen het Ottomaanse Rijk, in een hotel in Londen.

Faisal’s vader, koning Hussein van Hedjaz, regeerde over de twee heiligste locaties van de islam – Mekka en Medina – en de familie traceerde zijn afkomst tot aan de profeet Mohammed. Faisal werd vergezeld door zijn adviseur, vriend en vertaler T. E. Lawrence, die hem had geholpen de Arabische Opstand te leiden.

Tijdens de bijeenkomst tekenden Weizmann en Faisal een overeenkomst, die de vorige maand door Lawrence werd bemiddeld, en die de Arabische aanvaarding van de Balfour-verklaring voor Zionistische steun aan een Arabische staat in de rest van de Ottomaanse landen ruilde. In februari reisden ze naar de vredesconferentie van Parijs, waar de zegevierende geallieerden, de kaart van Europa en het Midden-Oosten opnieuw zouden hertekenen en aanvullende presentaties zouden maken over de toekomst van de regio.

In de beroemde film Lawrence of Arabia uit 1962 zou Lawrence worden gespeeld door Peter O’Toole (plaatje rechts) en Faisal door Alec Guinness. Weizmann werd helemaal niet afgebeeld, maar misschien had hij dat wel moeten zijn.

Zijn zware reis in oorlogstijd, in juni 1918, van Palestina naar Faisal’s afgelegen militaire woestijnkamp – een vijfdaagse reis per trein, boot, auto, kameel en voet – leidde naar hun overeenkomst in januari 1919.

De Balfour Verklaring, uitgegeven op 2 november 1917, had toegezegd steun te verlenen aan een Joods nationaal thuis in Palestina, deels om steun te genereren in Amerika en Rusland voor de oorlogsinspanningen van Groot-Brittannië. De Britten geloofden dat beide landen invloedrijke Joodse bevolkingsgroepen hadden en dat de verklaring Rusland en Amerika zou helpen in de oorlog tegen Duitsland en de Ottomaanse Turken. Het was echter ook onderdeel van een bredere Britse oorlogsstrategie – een strategie die was ontworpen om de Joodse, Arabische en Armeense nationale bewegingen in een informeel bondgenootschap te brengen om het Ottomaanse Rijk te verslaan.

Twee weken na de verklaring schetste Sir Mark Sykes – de Britse diplomaat die in 1916 de geheime overeenkomst tussen Sykes en Picot had onderhandeld om het Midden-Oosten in Britse en Franse invloedssferen te verdelen – in een brief aan het Britse oorlogskabinet de Britse diplomatieke strategie. secretaris, luitenant-kolonel Sir Maurice Hankey:

“We zijn toegewijd aan het Zionisme, de Armeense bevrijding en de Arabische onafhankelijkheid. Het Zionisme is de sleutel tot het slot. . . . Als de Turken eenmaal inzien dat de Zionisten bereid zijn om de Entente en de twee onderdrukte rassen [de Arabieren en Armeniërs] te steunen … zullen [de Turken] naar ons toe komen om te onderhandelen.”

Om deze alliantie aan te moedigen, schreef Sykes, “ons directe beleid zou moeten zijn door spraak en openlijke uitspraken” om “Zionistische, Armeense en Arabische gemeenschappelijke actie en alliantie” te promoten. Een maand nadat de Balfour-verklaring was uitgegeven, werd er een viering gehouden op het Londense operahuis, met een capaciteit van meer dan 4.000 mensen, en duizenden anderen wendden zich af.

Lord Robert Cecil, de Britse staatssecretaris van buitenlandse zaken, sprak de bijeenkomst toe en zei dat de Britse politiek luidde: “Arabische landen zouden moeten zijn voor de Arabieren, Armenië voor de Armeniërs, Judea voor de Joden.” Arabische en Armeense vertegenwoordigers woonden ook het evenement bij en gaven felicitatie toespraken.

Plaatje hierboven: Vredeskaart voor het Midden-Oosten gepresenteerd aan het Britse kabinet door T. E. Lawrence, november 1918 [beeldbron: JRB]

In de daaropvolgende maanden richtte Weizmann een Zionistische commissie op om naar Palestina te reizen om verlichting te brengen in de door oorlog verscheurde Joodse gemeenschap, plannen te maken voor nieuwe Joodse instellingen (waaronder de Hebreeuwse Universiteit) en een ontmoeting te hebben met Arabische leiders.

Toen hij in april 1918 aankwam, hoorde hij dat het antisemitische schotschrift de Protocollen van de Wijzen van Zion wijd verspreid waren onder de Arabieren, wat leidde tot ongebreidelde speculatie dat – zoals hij schreef aan Balfour uit Tel Aviv – de Britten waren “van plan om de arme Arabieren uit te leveren aan de rijke Joden, die klaar staan om zich als aasgieren op een gemakkelijke prooi te storten en iedereen uit het land te verdrijven.”

Arabische oppositie was echter niet alleen het resultaat van propaganda of angstzorgen. Zelfs voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog waren sommige Arabische notabelen in Palestina gealarmeerd door de groeiende zionistische aanwezigheid in het land, en de formele Britse goedkeuring van een ‘nationaal huis voor het Joodse volk’ heeft hun zorgen aanzienlijk verdiept.

Om zowel oude zorgen als nieuwe geruchten tegen te gaan, regelden de Britten dat Weizmann moslims en christelijke leiders in Jeruzalem zou toespreken tijdens een diner op 27 april. Weizmann begon met te zeggen dat het “met een gevoel van ernstige verantwoordelijkheid dat ik opkom voor deze gewichtige aangelegenheid. Hier stonden mijn voorouders 2000 jaar geleden,” en voegde eraan toe “De Joden kwamen niet naar Palestina, ze keerden terug.

Bovendien, vervolgde hij, was er in Palestina nog veel plaats voor de bestaande bevolking. De Zionisten steunden de Arabische Opstand tegen de Ottomanen en streefden alleen naar “de mogelijkheid van vrije nationale ontwikkeling in Palestina, en in gerechtigheid kan het niet worden geweigerd.” Wat betreft de kwestie van de soevereiniteit in Palestina, beweerde Weizmann dat het moest worden uitgesteld terwijl het land werd ontwikkeld, en in de tussentijd moet het worden bestuurd door een grootmacht.

De toespraak van Weizmann kwam overeen met het ‘organische’ Zionisme dat hij aanhing, dat mikte op meer dan een cultureel huis, maar minder dan een onmiddellijke staat. Hij wilde het recht op Joodse immigratie en de mogelijkheid om Joodse instellingen in Palestina op te bouwen – waarvan hij geloofde dat die onvermijdelijk evolueerden naar een democratische Joodse staat. Dit was ook in overeenstemming met wat Lord Balfour had gezegd dat een joods ‘nationaal huis’ betekende op 31 oktober 1917, de Britse ministerraad die de verklaring goedkeurde. Het zou zijn …

“een of andere vorm van Brits, Amerikaans of ander protectoraat, waarbij de Joden volledig worden toegerust om hun eigen redding uit te werken en door middel van onderwijs, landbouw en industrie een echt centrum van nationale cultuur en focus op te bouwen van het nationale leven. Het betrof niet noodzakelijk de vroege oprichting van een onafhankelijke Joodse staat, die een kwestie was van geleidelijke ontwikkeling in overeenstemming met de gewone wetten van de politieke evolutie. ‘

Weizmann’s speech werd die avond goed ontvangen en de Britten zorgden er toen voor dat hij afreisde om Faisal vervolgens te ontmoeten.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, aan de Damaskuspoort. Arabische anti-zionistische demonstratie van 8 maart 1920, naar aanleiding van de oprichting die dag van het koninkrijk Syrië (aka Groter Syrië) door de Hasjemitische Emir Faisal I uit Mekka, Saoedi-Arabië. Dat gebeurde minder dan drie jaar na de Balfour Verklaring en de Britse verovering van Jeruzalem. Veel demonstranten verklaarden dat zij Syriërs waren [beeldbron: A Picture A Day]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rick Richman “Chaim of Arabia: The First Arab-Zionist Alliance” van 7 januari 2019 op de site van Jewish Review of Books

♦ een artikel op deze blogOprichting van Groot-Syrië in 1920; toen de ‘Palestijnen’ zich nog Syriërs noemden” van 16 december 2019

2 gedachtes over “Honderd jaar geleden: Chaim Weizmann en de Eerste Arabisch-Zionistische Alliantie

  1. De positie van Groot-Moefti van Jeruzalem werd gecreëerd door de Britse militaire regering in 1918 en was een kopij van diezelfde titel in Egypte. De eerste Groot-Moefti was Kamil al-Husayni. Zijn directe opvolger was de beruchte Mohammad Amin al-Husseini van 1921 tot 1948, diegene die met de nazi’s collaboreerde.

   In die regio Gaza, Israël, Golan, Westbank PLUS (Trans-) Jordanië, woonden alles samen in 1914 ca. 689.000 mensen waarvan 94.000 Joden. Erg dun bevolkt dus. Tegenwoordig, 100 jaar later meer dan 20 miljoen alle gebieden samen, waarvan ca. 6,1 miljoen Joden in Israël.

   In 1921 trok G-B Jordanië weg uit het Brits Mandaat voor Palestina, hoewel het volgens de Balfour Verklaring (1917) en het Akkoord van San Remo (april 1920) toegezegd was als thuisland van de Joden. De Britten zullen nadien nog vele beloften, toezeggingen en akkoorden met de Joden verbreken.

   Like

Reacties zijn gesloten.