Palestijnse Autoriteit’s vraag om volledig lid te worden van de Verenigde Naties geblokkeerd

Israël en verschillende geallieerde staten hebben onlangs een poging van de Palestijnse Autoriteit geblokkeerd om zijn status in de Verenigde Naties te laten opwaarderen van een waarnemersstaat naar een volledig erkende stemgerechtigde lidstaat van de internationale organisatie.

Vorige week zei de Palestijnse Autoriteit voor Buitenlandse Zaken, Riad al-Maliki, dat de PA later deze maand naar de VN-Veiligheidsraad zou gaan om de upgrade voor de status van de PA bij de VN te pushen. Tegelijkertijd plant PA-baas Mahmoud Abbas een bezoek aan de VN om te lobbyen voor steun.

De vertegenwoordiger van Israël bij de Verenigde Naties, ambassadeur Danny Danon, werkte samen met verschillende andere vertegenwoordigers en voerde diplomatieke inspanningen om de leden van de Veiligheidsraad ervan te overtuigen het initiatief van de PA te verwerpen.

Danon wees erop dat, onder andere, de PA niet in aanmerking kwam voor volledig lidmaatschap van de VN vanwege haar financiële steun voor gevangen terroristen en de families van terroristen die tijdens aanslagen werden gedood, evenals de openlijke aansporing tegen de staat Israël.

“De Palestijnse Autoriteit blijft de fout maken om te proberen feiten te creëren op de grond met unilaterale stappen, terwijl ze weigert het pad van het terrorisme te verlaten,” zei Danon.

In het kielzog van de diplomatieke actie van Israël heeft de PA haar plannen om de Veiligheidsraad te dwingen om in te grijpen, ingetrokken. Hoewel Abbas zijn geplande reis naar de VN later deze maand niet heeft geannuleerd, heeft hij naar verluidt plannen laten vallen om te lobbyen namens de laatste poging om volledige erkenning en lidmaatschap van de VN te krijgen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nitsan Keidar “Palestinian Authority bid to join United Nations blocked – ‘The PA is writing checks to terrorists while it tries to join the UN,’ says Israeli Ambassador to UN” van 7 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Adam Rassoon “Abbas to head to UN to assume chairmanship of bloc of 134 nations – Palestinian Authority leader and Egyptian president discuss reconciliation between Fatah and Hamas” van 6 januari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Palestijnse Autoriteit’s vraag om volledig lid te worden van de Verenigde Naties geblokkeerd

Reacties zijn gesloten.