Opmerkelijk: Drie Iraakse diplomatieke delegaties bezochten onverwachts Israël

Plaatje hierboven: Las Vegas, VS, 26 november 2017: “Peace and Love from Miss Iraq and Miss Israel“. Een plaatje van Miss Israel, Adar Gandelsman (links) uit Ashkelon en van Miss Irak, Sarah Eedan (rechts) tijdens de 66ste Miss Universe verkiezingen. Het was de eerste keer in 45 jaar dat een vrouw uit Irak deelnam aan dergelijke verkiezingen [beeldbron: India]

Als het van deze mooie dames uit Israël en Irak zou afhangen, was normalisering tussen de twee landen al lang een feit. Maar er beweegt wel degelijk wat in Irak. In een ongekende reeks bezoeken hebben drie delegaties van lokale leiders uit Irak naar verluidt reizen gemaakt naar Israël in de afgelopen maanden en vergaderingen gehouden met Israëlische functionarissen.

De delegaties, in totaal 15 Irakezen, hielden vergaderingen met Israëlische academici, bezochten het Yad Vashem Holocaust-gedenkteken, en, het belangrijkste, ontmoetten Israëlische regeringsfunctionarissen, berichtte Hadashot TV op zondagavond.

Deze bezoeken die duidelijk op een normalisering aansturen tussen Irak en Israël, zijn des te opmerkelijker omdat Irak officieel nog steeds in oorlog is met Israël en een groot voorstander is van de boycot van Israël door de Arabische Liga. Hun paspoorten zijn uiteraard niet geldig voor reizen naar Israël.

De groepen maakten de reizen, die stevig werden aangemerkt als onofficiële bezoeken, onder omstandigheden van grote geheimhouding, zo meldde het tv-rapport, gedeeltelijk om te voorkomen dat de Iraanse buren van Irak erdoor geërgerd zouden worden.

De lokale Iraakse leiders kwamen niet uit Iraaks Koerdistan, zo benadrukte het tv-rapport, maar eerder uit ‘Irak als zodanig, dat wil zeggen, Bagdad.’ De drie delegaties omvatten zowel Soennitische als Sjiitische leden – ‘invloedrijke figuren in Irak’.

De reizen waren voornamelijk van ‘sociaal-culturele aard’, zo meldde de tv-reportage, en er waren ook ontmoetingen met organisaties die zich bezig houden met het Iraakse Joodse erfgoed. Het doel, aldus het rapport, was ‘de infrastructuur te bouwen voor toekomstige banden’ tussen Irak en Israël, met deze afgevaardigden die teruggaan naar Irak als ‘soorten toekomstige ambassadeurs’ voor Israël daar.

Het rapport identificeerde geen leden van de Iraakse delegaties, noch specificeerde het met welke Israëlische functionarissen zij gesprekken hadden gevoerd. Het zei dat de meest recente bezoeken vorige maand waren.

Irak is in een formele staat van oorlog met Israël geweest gedurende de moderne geschiedenis van de staat, en haar strijdkrachten namen deel aan de oorlogen van 1967 en 1973 tegen Israël. In 1981 vernietigde de Israëlische luchtmacht de kernreactor die de Irakese president Saddam Hussein in Osirak had gebouwd. Een decennium later, in de Eerste Golfoorlog, vuurde Saddam meer dan 40 Scud-raketten af ​​naar Israël.

Niettemin beweerde het tv-rapport dat, ondanks de algemene regionale vijandigheid jegens de Joodse staat, de Iraakse bevolking ‘relatief ondersteunend’ is ten opzichte van Israël, en dit was een factor die de recente bezoeken mogelijk heeft gemaakt.

Bij het plaatje hierboven: In mei 2018 lanceerde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een Facebook-pagina die speciaal was bedoeld om de banden met Irak aan te halen.

Diplomaten in Jeruzalem zeiden dat de Arabisch-Engelse pagina zou dienen als een soort digitale ambassade in het door oorlog verscheurde land. Israël had de afgelopen maanden meer inspanningen geleverd om het land te bereiken, met het argument dat Irakezen geïnteresseerd waren in het aangaan van banden met de Joodse staat.

Bij het plaatje hieronder: De Joodse gemeenschap in Irak is de oudste buiten Israël, die dateert uit de tijd van de profeet Abraham, die in Ur in Zuid-Irak woonde.

In 1950-52 tijdens Operatie Ezra en Nehemiah werden ongeveer 120-130.000 Joden luchtgevlogen naar Israël, waardoor er een gemeenschap van ongeveer 10.000 overblijft. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het aantal is afgenomen tot niet meer dan een handvol.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Three Iraqi delegations said to make unprecedented Israel visits, meet officials – TV report says secret taboo-busting trips arranged with goal of building basis for future ties; delegates tour Yad Vashem, meet academics, discuss Iraqi Jewish heritage” van 6 januari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Opmerkelijk: Drie Iraakse diplomatieke delegaties bezochten onverwachts Israël

Reacties zijn gesloten.