VS-gezant John Bolton in Jeruzalem: Golan Hoogtes, Iran, Syrië en vredesproces met PA

Jeruzalem, 6 januari 2019. De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton (links) zei zondag in een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (rechts) dat Amerikaanse troepen zich terugtrekken uit ‘Noordoost-Syrië’ op een manier die “ervoor zorgt dat ISIS verslagen wordt en niet in staat is zichzelf te doen herleven en opnieuw een bedreiging te worden.

Sprekend met verslaggevers in Jeruzalem bij het begin van een vierdaags bezoek aan de regio, zei Bolton dat de huidige Amerikaanse strijdmacht – bestaande uit zo’n 2000 troepen – in Syrië zou blijven zolang als nodig is om “ervoor te zorgen dat de verdediging van Israël en onze andere vrienden in de regio absoluut verzekerd zijn en zorgen voor degenen die met ons hebben gevochten tegen ISIS en andere terroristische groeperingen.”

Premier Benjamin Netanyahu vertelde de Amerikaanse National Security Adviser John Bolton op zondag dat Israël nooit de Golanhoogte zal verlaten. Na een ontmoeting met verslaggevers op een gezamenlijke persconferentie in Jeruzalem, na hun ontmoeting en voorafgaand aan een werkdiner in de residentie van de premier, vertelde Netanyahu Bolton dat de ondubbelzinnige steun van Amerika aan Israël bij de Verenigde Naties “zeer wordt gewaardeerd door alle Israëli’s en alle vrienden van Israël over de hele wereld.”

Netanyahu merkte ook op dat de Verenigde Staten ook het recht van Israël hebben verdedigd om zichzelf te verdedigen, “wat we voortdurend oefenen,” zei hij. “Het is belangrijk om te weten dat we de steun hebben van onze grote vriend en bondgenoot van de Verenigde Staten van Amerika. Morgen, als het weer het toelaat, gaan we naar de Golanhoogten. De Golan-hoogvlakte is enorm belangrijk voor onze veiligheid,” zei de premier.

“Ik denk dat als u daar bent, u perfect zult begrijpen waarom we de Golan-hoogvlakte nooit zullen verlaten en waarom het belangrijk is dat alle landen de soevereiniteit van Israël over de Golan-hoogvlakte erkennen. Ik heb dit met de president besproken en ik hoop dat ik de kans krijg om dit tijdens ons bezoek morgen direct aan u te laten zien. En als we niet kunnen vliegen, leg ik het u nog een keer uit,” voegde Netanyahu eraan toe.

In de marge van het bezoek van de veiligheidsadviseur van het Witte Huis John Bolton aan Israël zei de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman dat de Amerikaanse president Donald Trump “binnen enkele maanden” zijn vredesplan voor het Israëlisch-Palestijns conflict zal voorstellen. Het nieuwe uitstel zou te maken hebben met de vervroegde verkiezingen in Israël, die voorzien zijn voor 9 april. Bovendien “moet het plan nog worden verfijnd”, zei Friedman.

Persconferentie van premier Netanyahu en VS-gezant John Bolton


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Netanyahu: ‘Important to Recognize Israel’s Sovereignty Over Golan Heights’” en een artikelWatch: Bolton Says No US Withdrawal from Syria Without Total Defeat of ISIS” van 6 januari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar naar een artikelTrump peace plan rollout to be delayed by several months, US envoy says” en een artikel van Raphael Ahren “Hosting top Trump aide, PM asks US to recognize Israeli sovereignty over Golan – Netanyahu plans to go to northern border Monday with National Security Adviser Bolton, who reassures Israel over Syria withdrawal” van 6 januari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “VS-gezant John Bolton in Jeruzalem: Golan Hoogtes, Iran, Syrië en vredesproces met PA

Reacties zijn gesloten.