De terugtrekking van de VS uit de corrupte Israël-haatbarak van UNESCO is een goede keuze

Vanaf de opening van het nieuwe jaar zijn de Verenigde Staten niet langer lid van de Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de Verenigde Naties (UNESCO). De Trump-regering stelde de deadline voor de terugtrekking meer dan een jaar geleden vast, waarmee een einde kwam aan een lange en turbulente relatie tussen de VS en UNESCO, een organisatie die is belast met het behoud van werelderfgoedsites en gebruiken en de vrije stroom van ideeën.

Critici zien de breuk als nog een ander voorbeeld van de isolationistische visie van president Donald Trump op de plaats van Amerika in de wereld. Maar breken met UNESCO was het juiste om te doen; het is lang een corrupte en slecht geleide organisatie geweest en is de laatste jaren antisemitisch geworden. Bij zijn vertrek citeerde Trump de vijandigheid van UNESCO tegenover Israël en de warme omhelzing van de kwelduivels van de Joodse staat.

Trump is niet de eerste president die de organisatie de rug toekeert. In 1984 trok president Ronald Reagan zich terug uit de UNESCO en verwees hij naar corruptie, wanbeheer en pro-Sovjet vooroordelen. President George H.W. Bush gaf de VS opdracht om in 1992 weer lid te worden, in de hoop dat dit zou leiden tot betere internationale samenwerking. Dat gebeurde niet.

Het wanbeheer van de organisatie, waaraan de VS 80 miljoen dollar per jaar doneerde om te ondersteunen, ging door. President Barack Obama moest in 2011 de financiering van de organisatie opschorten toen het Palestina als staat erkende. Een wetgeving uit de jaren ’90 verbiedt de VS om elk U.N.-bureau dat de Palestijnse staat erkent, te financieren. De Verenigde Staten zijn nu ongeveer $ 500 miljoen aan achterstallige betalingen verschuldigd aan UNESCO, een schuld die Trump niet van plan is te betalen. En dat ook niet zou moegen doen.

UNESCO koestert extreme anti-Israël-vooroordelen terwijl ze een van de meest inhumane regimes ter wereld omarmt. Soedan, een genocidaal regime, was lid van zijn bestuursorgaan en Syrië, dat chemische wapens tegen zijn eigen volk heeft gebruikt, mocht een plekje innemen in zijn mensenrechtencommissie. Maar de primaire aanklacht tegen de UNESCO komt voort uit het schofferen van Israël, een belangrijke Amerikaanse bondgenoot.

Tussen 2009 en 2014 heeft de organisatie 46 resoluties aangenomen waarin Israël wordt veroordeeld. Er werd geen kritiek geuit op mensenrechtenschenders als Noord-Korea, China, Iran of Rusland, en slechts één tegen Syrië. Een dergelijke eenzijdige verdeling van mensenrechtenresoluties weerspiegelt een obsessie met Israël die in haat is geworteld.

Afgelopen zomer nam de UNESCO een resolutie aan die de Joodse banden met Jeruzalem ontkent en de Tempelberg in de Oude Stad aanduidt als een islamitische religieuze plaats, zonder verwijzing naar de belangrijke plaats in de Joodse geschiedenis. Het afgelopen jaar kon UNESCO zich op elk moment ontdoen van corruptie en wanbeheer en een neutraal evenwicht in zijn missie te herstellen. Het koos ervoor om het niet te doen.

Dus de terugtrekking door de Verenigde Staten is geen reden om te klagen over nog een gebroken internationaal gelijkspel. In plaats daarvan moet het worden erkend als een noodzakelijke echtscheiding van een verkwistend en onbekwaam lichaam dat een kantoor van haat is geworden in plaats van vrede. Andere organisaties binnen de Verenigde Naties moeten daarvan nota nemen.

Op 31 oktober 2011 werd op de Algemene Conferentie van UNESCO, het lidmaatschap van ‘Palestina’ goedgekeurd met 107 ja-stemmers tegenover 14 tegen en 52 onthoudingen. De PLO werd aldus het 195ste lid van de culturele organisatie die zorg draagt voor het werelderfgoed. Tot op vandaag is de hele wereld nog steeds op zoek wat dat Palestijns ‘erfgoed’ dan wel zou zijn en waar het zich zou bevinden …


Bronnen:

♦ naar een artikelEditorial: Good riddance to UNESCO” van 2 januari 2019 op de site van The Detroit News

♦ een artikel op deze blogPalestijnse Autoriteit is erg boos op Israël omdat het uit de UNESCO is gestapt” van 4 januari 2019 en een artikelHet is nu officieel: De Verenigde Staten en Israël zijn samen uit UNESCO gestapt” van 2 januari 2019

2 gedachtes over “De terugtrekking van de VS uit de corrupte Israël-haatbarak van UNESCO is een goede keuze

 1. Iedere organisatie die terreur entiteit palestina als lid heeft geaccepteerd is totaal (be)stuurloos geworden……daar de énige richting waarin er daarna gestuurd word de veroordeling, met als doel de vernietiging van Israel is.

  Dát is de nieuwe religie….hét mantra der Internationale Humanisten.

  UN, UNCHR, UNHRW, UNESCO, ICC….en de EU is ook hard op weg!

  “Sorry aan allen die hier ook hard voor werken en die ik vergeten ben te benoemen”!

  Vette pech voor alle échte slachtoffers die wegkwijnen of verhongeren maar Jodenhaat staat écht bovenaan de ladder van alle humane hulp organisaties & sturende media experts.

  Zonder Israel keert de wereld vrede namelijk terug, honger & armoede verdwijnen, analfabetisme bestaat niet meer, de blinden kunnen zien & de doven horen, autofiles lossen op, Elvis leeft en fatale ziektes zijn een ding uit het verleden, ………..toen “de Joden & de Zionisten” de wereld nog beheersten.

  Zonder de Joden in de Diaspora krijgen koeien & kippen een luxe behandeling op weg naar de slacht en Islam kan rustig uitbreiden zonder die kritische Joodse stem en dat “gezeur’ over de Holocaust is dan meteen ook afgelopen.

  En dus is de stem uit palestina inderdaad een verrijking van onze beschaving.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.