Israël eist 250 miljard dollars compensatie voor Joden die uit Arabische landen werden verdreven

Plaatje hierboven: De verdrijving van ca. 850.000 Joden uit de Arabische landen waar niemand het over heeft en ook niét wil over spreken …

Israël bereidt zich erop voor een vergoeding te eisen van in totaal $ 250 miljard uit zeven Arabische landen en Iran voor eigendommen en bezittingen die zijn achtergelaten door Joden die gedwongen waren om die landen te ontvluchten na de oprichting van de staat Israël.

“De tijd is gekomen om de historische onrechtvaardigheid van de pogroms (tegen de Joden) in zeven Arabische landen en Iran te corrigeren en om honderdduizenden Joden die hun eigendom hebben verloren te vergoeden, wat rechtmatig van hun is”, zei afgelopen zaterdag Israels Minister voor Sociale Gelijkheid, Gila Gamliel, die de behandeling van de kwestie door de Israëlische regering coördineert.

Volgens cijfers die zaterdagavond zijn geciteerd door het nieuws van Hadashot TV in Israël, worden de compensatie-eisen nu afgerond met betrekking tot de eerste twee van de acht betrokken landen, waarbij Israël op zoek gaat naar 35 miljard dollar aan compensatie voor verloren Joodse bezittingen uit Tunesië en $ 15 miljard dollars uit Libië. In totaal meldde het tv-rapport dat Israël meer dan $ 250 miljard van deze twee landen zal zoeken plus Marokko, Irak, Syrië, Egypte, Jemen en Iran.

Justice for Jews from Arab Countries (JJAC), een internationale overkoepelende groep van Joodse gemeenschapsorganisaties, schat dat ongeveer 856.000 Joden uit 10 Arabische landen – de andere twee waren Algerije en Libanon – zijn gevlucht of zijn uitgewezen in 1948 en daarna, terwijl gewelddadige Arabieren rellen vele Joden hebben gedood of verwond.

In de afgelopen 18 maanden heeft de Israëlische regering, met behulp van de diensten van een internationaal accountantskantoor, in alle stilte onderzoek gedaan naar de waarde van eigendommen en activa die deze Joden moesten achterlaten, aldus het tv-rapport.

Het is nu bezig met het afronden van claims terwijl de Trump-regering zich voorbereidt op de mogelijke onthulling van haar langverwachte Israëlisch-Palestijnse vredesvoorstel. Volgens de Israëlische wet van 2010 moet elke vredesovereenkomst voorzien in een vergoeding voor bezittingen van Joodse gemeenschappen en individuele Joden die uit de Arabische landen en Iran zijn verdreven.

U kunt niet over het Midden-Oosten praten zonder rekening te houden met de rechten van de Joden die gedwongen werden om hun bloeiende gemeenschappen te verlaten te midden van geweld“, zei Gamliel, een lid van de Likoed-partij van premier Benjamin Netanyahu. “Alle misdaden die tegen die Joodse gemeenschappen zijn gepleegd, moeten worden erkend.

Plaatje hierboven: Operation Magic Carpet (Kanfei Nesharim) is een legendarische reddingsoperatie van de IDF waarbij tussen juni 1949 en september 1950 ca. 47.000 Jemenitische Joden, 1.500 Aden en ook 500 Djiboutiaanse en Eritrese Joden en ongeveer 2000 Joden uit Saoedi-Arabië – naar de nieuwe staat Israël werden overgevlogen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tamar Beeri “Estimate of lost Jewish property value in Tunesia, Libya: $50 billion” van 5 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIsrael said set to seek $250b compensation for Jews forced out of Arab countries” van 5 januari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël eist 250 miljard dollars compensatie voor Joden die uit Arabische landen werden verdreven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.