Berlijn: Aantal gewelddadige antisemitische aanvallen drastisch toegenomen

In der letzten Zeit ist ein Anstieg von Hass gegen jüdische Mitbürger wahrzunehmen. Ich habe den Eindruck, Antisemitismus wird lauter, unverhohlener und aggressiver.” [Claudia Vanoni, 2.01.2019 bron]

Berlijn heeft meer dan drie keer het aantal gewelddadige antisemitische aanvallen in 2018 gezien vergeleken met het voorgaande jaar, laten voorlopige politiestatistieken zien. De eerste commissaris van de Duitse hoofdstad inzake antisemitisme, Claudia Vanoni, zei dat slechts zeven gewelddadige antisemitische aanvallen door de politie zijn geregistreerd in 2017, vergeleken met 24 incidenten die zijn geregistreerd tussen januari en medio december 2018.

Vanoni beschreef het als een ‘drastische toename’ in een interview met de Berliner Zeitung eerder deze week gepubliceerd. “Ik heb de indruk dat antisemitisme luider, flagranter en agressiever wordt” (Ich habe den Eindruck, Antisemitismus wird lauter, unverhohlener und aggressiver), zei ze, en erkende dat de Berlijnse wetshandhavingsautoriteiten een standpunt wilden innemen en zich wilden concentreren op “het bestrijden van antisemitisme.”

Op de vraag waarom het Berlijnse parket een commissaris nodig heeft die zich uitsluitend bezighoudt met antisemitisme, zei Vanoni dat er sprake was van een “toename van haat jegens Joodse burgers”. In 2018 werd in Berlijn een aantal spraakmakende incidenten tegen joden gemeld, met sommige die meer bekendheid kregen dan anderen.

In april werd een Joodse tiener met een traditionele Keppel op een Berlijnse straat aangevallen door een Moslim asielzoeker die hem in een antisemitische aanval met een riem sloeg. Een video van het incident toont de aanvaller – die deel uitmaakte van een bende van drie – herhaaldelijk de tiener met zijn riem sloeg terwijl hij ‘Yahudi‘ of ‘Jood’ in het Arabisch riep, voordat hij werd gestopt door een voorbijganger. “Hij werd veroordeeld tot vier weken hechtenis na de jeugdrechtspraak. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen hun hoofd schudden,” zei Vanoni

Na de aanval met de riem zei het hoofd van de Joodse gemeenschap in Duitsland, Joseph Schuster, dat Joden religieuze symbolen in grote steden niet zouden moeten dragen vanwege het verhoogde risico van gerichte aanvallen. Openbare marsen werden ook genoemd als een teken van steun voor de lokale Joodse gemeenschap.

Vanoni weigerde zich te laten voorlichten over etniciteit en de daders van de aanslagen, in plaats daarvan zei ze dat de “aanvallers uit alle sociale groepen komen”. Volgens de Duitse wet, zei ze dat het misdrijf valt onder de categorie “politiek gemotiveerde misdaden”.

Als het gaat om antisemitisme onder mensen in de islamgemeenschap, zei Vanoni: “In mijn werk hoor ik vaak in gesprekken met Joodse organisaties dat Joden antisemitisme onder moslims beschouwen als een steeds groter probleem in Duitsland. Statistisch gezien kan dit niet ondubbelzinnig worden bewezen. Maar ik neem deze zorg heel serieus.” (Bei meiner Arbeit höre ich in Gesprächen mit jüdischen Organisationen häufiger, dass Juden den Antisemitismus unter Muslimen als immer größeres Problem in Deutschland ansehen. Statistisch kann man das zwar nicht eindeutig belegen. Aber ich nehme diese Sorge sehr ernst.)

Het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft eerder gezegd dat ze het eens zijn met voorstellen van Joodse leiders om antisemitische migranten hun recht om in het land te blijven te ontemen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Simon Kent “‘Drastic Increase’: Violent Anti-Semitic Attacks Soaring in Berlin” van 4 januari 2019 op de site van Breitbart

♦ naar een artikel van Katrin Bischoff “Oberstaatsanwältin warnt Antisemitische Gewalttaten nehmen in Berlin drastisch zu” van 2 januari 2019 op de site van Berliner Zeitung

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.