Het groene mirakel van Israël: 100 jaar herbebossing van het land

Plaatje hierboven: Pre-Israel, 1947. Kibboetsim planten bomen

Vanaf 1904 begon Theodor Herzl aan een project voor het kweken van olijfbomen op de gronden van Ben Shemen en Hulda die de KKL-JNF pas had aangekocht. Het idee was om topkwaliteit planten en vruchtendragende bomen te kweken waar veel vraag naar bestond.

En zo begon meer dan honderd jaar geleden het andere mirakel van Israël: de herbebossing en bebossing van het land. De symboliek die achter het boomplanten schuilgaat, gaat een heel eind terug in de geschiedenis, lang voor de onafhankelijkheid van Israël, toen op het einde van de 19de eeuw de eerste zionistische pioniers naar Israël trokken en terecht kwamen in een land waar na 400 jaar kaalslag door Turken en Arabieren er nauwelijks nog groen te vinden was in Israël.

Nagenoeg alle bomen waren gekapt, bestemd voor huizenbouw en als brandstof voor keukens en verwarming en in het bijzonder voor de uitvoer voor eenzelfde doeleinden naar de thuislanden van de bezetters. Het land werd letterlijk eeuwenlang kaal geroofd tijdens eeuwen van vreemde bezetting.

Geconfronteerd met dit compleet verwaarloosde en uitgedroogde gebied, besloot Theodor Herzl in 1901 op het Vijfde Zionistische Congres tot de oprichting van het Joods Nationaal Fonds (Keren Kayemeth LeIsraël of ook Fonds voor het Voortbestaan van Israël). Het JNF (KKL) werd aldus het uitvoerend orgaan voor de redding en de ontwikkeling van de grond in Israël.

In de eerste plaats ging de aandacht van het JNF uit naar het verwerven van gronden en de installatie van Joodse pioniers. Maar vanaf 1904 begon Herzl, in aanvulling op dit werk, aan een project voor het kweken van olijfbomen op de gronden van Ben Shemen en Hulda die de KKL-JNF pas had aangekocht. Het idee was om topkwaliteit planten en vruchtendragende bomen te kweken waar veel vraag naar bestond.

En zo begon meer dan honderd jaar geleden het andere mirakel van Israël: de herbebossing en bebossing van het land. In 1901 waren er over het ganse grondgebied van Israël nauwelijks meer 14.000 dunam bossen over gebleven, voornamelijk ten noorden van Israël [1 dunam = 10.000 m² of 1 hectare].

Tachtig jaar later in 1980 was de oppervlakte in herbebossing spectaculair toegenomen tot 556.000 dunam en tegenwoordig worden 855.563 dunam van het hele grondgebied met bomen en bossen bedekt. In de honderd jaar van haar bestaan heeft de KKL-JNF alzo meer dan 240 miljoen bomen aangeplant. Elk jaar beplant de JNF ongeveer 15.000 tot 20.000 dunam met bomen.

Hiermee is Israël het enige land in de wereld dat meer bomen en bossen heeft dan er honderd jaar voordien bestonden.

Veel beroemdheden hebben in het verleden een boom geplant in Israël, zoals de vele foto’s tonen. Ook mensen overzee deden en doen dat nog steeds. Niet enkel Joden doen dat maar ook talloze niet-Joden uit sympathie met de Joodse staat. Telkens zich een gelegenheid voordoet bestellen Joden of Joodse families een boom of meerdere bomen in Israël. Bij huwelijk, een bar mitzwah, een goede zakendeal, met bepaalde Joodse feestdagen enz.

In een recente opiniepeiling, die werd gehouden door het Joods Nationaal Fonds, bleek dat 80 procent van de Israëli’s een boom wenst te planten terwijl 71 procent zeggen dat reeds gedaan te hebben. Uit een statistisch samengesteld groep van 500 mensen gaf 27 procent van de bevraagden dat zij het planten van bomen associëren met met groenvoorziening.

Ongeveer 25 procent zei dat zuivere lucht in hun voordeel speelde, terwijl 21 procent zeiden dat het planten van bomen hen herinnert aan Toe Bishvat. De meerderheid van de deelnemers noteerden dat zij het Joods Nationaal Fonds zien als de officiële organisatie voor de promotie van het planten van bomen en het behoud van de bossen van Israël.

Het Joods Nationaal Fonds heeft het plan opgevat om de komende tien jaren zeven miljoen bomen aan te planten met het doel koolstofdioxide te absorberen en als steun aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Met dit doel heeft het projecten opgestart gespreid over drie centra in Israël, als toevoeging aan een ander initiatief als onderdeel waarin het boomzaden levert aan de locale autoriteiten.

Effi Stenzler, de voorzitter van JNF World zei: “Het resultaat van het onderzoek bevestigt wat wij al heel lang hebben verwacht. Het publiek wil planten, en daarom hebben we voor dit jaar een campagne gelanceerd die het publiek oproept om samen met ons bomen aan te planten.” Hij merkte op dat op de komende feestdag van Toe Bishvat iedereen zal uitgenodigd worden in de centra van de JNF om samen bomen te planten.

Ook online (via het internet) kan men opdrachten bestellen om bomen te bestellen en te laten planten. In ruil krijgt men dan later een certificaat van donorschap toegezonden. Via de KKL-JNF website, wordt als onderdeel van een project de planting mogelijk gemaakt van 50.000 bomen die besteld werden door 10.000 donoren afkomstig uit 43 landen in de wereld. Voor de geïnteresseerden die een boom (of meerdere bomen) wenst te planten in Israël, heeft het Joods Nationaal Fonds ook kantoren overzee:

♦ Dat voor België: Fonds National Juif; 19 A, Avenue Marnix Bte. 20; 1000 Bruxelles; emailadres: kkl@skynet.be en hun website: http://www.kkl.be.

♦ Dat voor Nederland: Joods Nationaal Fonds (JNF); P.O.B. 78030; 1070 LP Amsterdam; emailadres: info@jnf.nl en hun website: www.jnf.nl


Bronnen:

♦ naar een artikelJNF: 240 million trees planted since 1901” van van 26 januari 2010 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ naar een artikel van Naveed Anjum “Afforestation and Reforestation in Israel” van 12 februari 2017 op de site van Israel The Legitimate State

♦ naar een artikel van Eliaz Cohen “A settler’s argument for the right of return” van 20 februari 2011 op de site van +972

4 gedachtes over “Het groene mirakel van Israël: 100 jaar herbebossing van het land

  1. Imponerende cijfers en chapeau voor de Joodse bomenridders!

    Kleine correctie: 1 hectare is 10.000 m2 ( niet 1000 m2 ).

    Like

  2. dat staat reeds in de Bijbel dat Israel vlak voor de wederkomst van de Messias zou herleven en terug tot bloei komen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.