Gazaprotesten: 10.000 Palestijnen proberen hekken te doorbreken; maar… geen doden, geen nieuws

Voor de 41ste vrijdag op rij sinds op 30 maart 2018 de rellen in Gaza begonnen aan de Israëlische grens onder de slogan “Grote Mars van de Terugkeer” trokken gisteren zowat 10.000 Gazanen naar het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël met telkens weer dezelfde taferelen.

Palestijnen die stenen en bommetjes gooien of met katapulten en slingers scherpe voorwerepen slingeren naar de IDF-soldaten, autobanden verbranden en veelvuldige pogingen om over of onder het hekken te klauteren. Israëlische soldaten die vervolgens traangas afvuren, met rubberen kogels schieten en af en toe met scherp, als er een Palestijn over of door het hekken is gekropen of wanneer de bedreiging ernstig lijkt te worden.

Het leger zei dat het twee pogingen om de grensafrastering te schenden heeft verijdeld en reageerde met traangas op de demonstranten en vuurde in overeenstemming met de regels van engagement. Foto’s toonden verschillende jongeren die over het hekken probeerden te klimmen.

Pallywood, aka het ‘gezondheidsministerie’ van Hamas in Gaza, zei dat 17 demonstranten door scherp gewond zijn geraakt tijdens gevechten met Israëlische veiligheidstroepen langs de grens. Het zei ook dat vijf medici gewond raakten, allemaal getroffen door gasflessen. Volgens Hamas zouden er sinds het begin van de rellen 243 doden (‘martelaren’) zijn gevallen waaronder 44 minderjarigen en 5 vrouwen.

Het Hamas ‘ministerie’ veroordeelt de schendingen van de Israëlische bezettingstroepen tegen medisch personeel’, zei het in een verklaring dat volgde op een bericht van The New York Times na de dood van een vrouwelijke Palestijnse medicus in juni. Het rapport bevond dat IDF-soldaten waarschijnlijk vuurde naar een groep demonstranten en medisch personeel die volgens The Post “geen bedreiging vormden voor hen.”

De IDF zei dat het interne onderzoeksbureau van het leger “probeerde de redenen achter de dood van Razan al-Najjar op te helderen. De resultaten van het onderzoek zullen naar de militaire advocaat-generaal worden gestuurd zodra ze zijn voltooid.”

Sinds maart houden Palestijnen wekelijks ‘Mars van de Terugkeer’ -protesten aan op de grens, onder het commando van Hamas en de Palestijnse Ilsmaitische Jihad (PIJ) die trachten aanvallen uit te voeren op soldaten en trachten het veiligheidshekken te doorbreken. Hamas, een islamistische terreurgroep, probeert Israël te vernietigen. Israël heeft gevraagd om een einde te maken aan de gewelddadige demonstraties langs de grens in een staakt-het-vuren-overeenkomst.

Intussen lijkt de belangstelling voor de protesten helemaal verdwenen te zijn. In de Israëlische pers werd het zoeken en vinden van slechts één enkele notie en in de westerse pers al helemaal niets. Alles went lijkt wel en het wekelijkse Palestijnse circus aan Israël’s grens doet iedereen zichtbaar geeuwen van verveling.

Enkel wanneer er één (of meerdere) doden vallen, keert de belangstelling kort terug.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians try to breach border fence during Gaza protests, 15 wounded” van 4 januari 2019 op de site van The Times of Israel