Palestijnse Autoriteit is erg boos op Israël omdat het uit de UNESCO is gestapt

Het kabinet van de Palestijnse Autoriteit (PA) heeft donderdag het Israëlische besluit om zich terug te trekken uit de VN-organisatie voor Educatie, Wetenschap en Vultuur (UNESCO), veroordeeld. De PA tracht al decennialang Jeruzalem te islamiseren, wat ‘in woorden’ vrij succesvol is gebleken maar op het terrein compleet gefaald heeft.

In een verklaring geciteerd door het persbureau Xinhua zei het in Ramallah gevestigde PA-kabinet dat Israël zich terugtrekt uit de UNESCO als een poging om “zijn verantwoordelijkheden te ontlopen om UNESCO-resoluties ten opzichte van Jeruzalem en de Al-Aqsa-moskee ten uitvoer te leggen. De terugtrekking van Israël uit de UNESCO mag niet betekenen dat het is vrijgesteld van zijn verplichtingen krachtens UNESCO-resoluties en zijn samenwerking met zijn commissies.

Jeruzalem is onderhevig aan escalerende plannen ertegen, vooral na de UNESCO-resoluties die gerechtigheid hebben gebracht aan de Palestijnse onvervreemdbare rechten,” zei de verklaring, en haalde tevens scherp uit naar de huidige “opgravingswerken onder Al-Aqsa-moskee en in Silwan door kolonistengroepen en de Israëlische autoriteiten.

De verklaring drong er bij de UNESCO op aan om de Israëlische “aanvallen” tegen de geschiedenis van Jeruzalem te onderzoeken, inclusief de Al-Aqsa-moskee, de Oude Stad en haar poorten en om de plannen van de ondergrondse tunnels en hun mogelijke gevolgen bloot te leggen.

Israël kondigde afgelopen december aan dat het van plan was zich terug te trekken uit de UNESCO, nadat de VS een soortgelijke aankondiging deden. Beide terugtrekkingen zijn afgelopen dinsdag van kracht geworden. Israël had een controversiële relatie met de UNESCO, die de afgelopen jaren verschillende anti-Israëlresoluties heeft goedgekeurd.

In oktober 2017 keurde het VN-agentschap een resolutie goed waarin werd verklaard dat de Grot van de Aartsvaders in Hebron en het Graf van Rachel in Bethlehem “een integraal onderdeel van het bezette Palestijnse gebied” vormen. Vorige resoluties verwezen naar de Joodse staat als ‘de bezettende macht‘ in Jeruzalem. Een andere resolutie verklaarde de oude stad van Hebron als een ‘Palestijnse werelderfgoedlocatie‘.

Eerder, in 2016, nam de UNESCO een resolutie aan waarbij enkel de islamitische namen werden gebruikt voor de heilige Joodse sites in de Oude Stad van Jeruzalem (Al Quds) in het bijzonder de Tempelberg (Haram al-Sharif) met de Kotel/Klaagmuur (Buraq Wall) en het plein ervoor (al-Burak plaza); UNESCO verklaarde deze allen tot heilige plaatsen van Islam.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “PA blasts Israel for leaving UNESCO – PA cabinet says Israel’s withdrawal from UN cultural agency an attempt to ‘evade responsibilities’” van 4 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogHet is nu officieel: De Verenigde Staten en Israël zijn samen uit UNESCO gestapt” van 2 januari 2019

3 gedachtes over “Palestijnse Autoriteit is erg boos op Israël omdat het uit de UNESCO is gestapt

  1. Het PA kabinet citeert…..LOL!

    Het PA kabinet, bestaande uit de heren Maghmoud, Abbas, Abu, Mazen & vrienden vinden ‘dat Israel zich niet zomaar terug kan trekken als hoofdrolspeler uit het UNESCO theaterstuk Kop van Jood, zonder zijn verplichtingen na te komen.

    Net zoals de PA geen weet heeft wat democratitie is weet ze blijkbaar ook niet dat ‘terugtrekking uit een organisatie gevolgen heeft en zal men hen moeten uitleggen dat terugtrekking betekent dat de PA & UNESCO hun waslijst met anti Israel resoluties v.a. nu achter het plafond kunnen plakken!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.