Israëlische studie: 1/4 van de Joden vermoord in de Holocaust tijdens 100 dagen in 1942

Een nieuw Israëlisch onderzoek stelt dat bijna een kwart van de zes miljoen Joden die in de Holocaust werden vermoord, gedurende 100 dagen in 1942 werd vermoord, waardoor het de periode was met het hoogste dodental in de 20ste eeuw.

De moorden tussen augustus en oktober 1942 omvatten Joden vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz, in Oekraïne en als onderdeel van de beruchte Operatie Reinhard – een intense massaslachtingscampagne uitgevoerd door nazi-Duitsland tussen maart 1942 en november 1943 in de vernietigingskampen Treblinka, Belzec en Sobibor (die operatie alleen al heeft uiteindelijk zo’n 1,7 miljoen Poolse Joden gedood).

Prof. Lewi Stone van de Universiteit van Tel Aviv maakte de claim in een studie die woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances werd gepubliceerd, op basis van zijn analyse van Duitse gegevens over de deportatie van treinen naar de drie vernietigingskampen die in de jaren tachtig waren samengesteld door de Holocausthistoricus Yitzhak Arad.

Het aantal doden en sterfgevallen tijdens Operatie Reinhard is in het verleden ‘slecht gekwantificeerd’, stelde Stone en merkte op dat de meeste beschietingen van de moorden door de nazi’s waren vernietigd. Het gemiddelde sterftecijfer van bijna 15.000 per dag tijdens de ‘extreme fase van hyperintense moord’ – die begon nadat de führer Adolf Hitler opdracht gaf om de operaties versneld uit te voeren – is bijna drie keer zo hoog als vorige schattingen.

Plaatje hierboven: Voorspel op Aktion Reinhard die pas in juli 1942 van start zal gaan. “La Shoah par balles” (Shoah met kogels) in Babi Yar, nabij Kiev, Oekraïne. Op commando van SS-Gruppenführer Dr. Otto Rasch dreef op 29 en 30 september 1941 SS Einsatzgruppe C, met de hulp van de Oekraïense politie en locale collaborateurs, de hele Joodse bevolking van Kiev en het omliggende gebied het ravijn in en begon systematisch met de executie van 33.771 Joden [beeldbron: TO]

Stone voerde aan dat de moordratio in november 1942 was gedaald omdat “er relatief weinig Joden waren overgebleven” in de door de nazi’s gecontroleerde gebieden in en rond het bezette Polen, “dus de kans op moord is waarschijnlijk afgenomen vanwege de moeilijkheid om slachtoffers te verzamelen.”

De studie betekent dat die drie maanden een veel hoger sterftecijfer hadden dan de Rwandese volkerenmoord van 1994, algemeen beschouwd als de snelste moordcampagne in de 20ste eeuw, met ongeveer 800.000 mensen vermoord in 100 dagen. “Historici, sociale wetenschappers, beleidsmakers en journalisten hebben altijd vertrouwd op onjuiste beoordelingen die de moord op de holocaust tijdens Aktion Reinhard enorm hebben onderschat,” schreef Stone.

“Deze onderschattingen zijn bijna twee decennia herhaald zonder substantiële kritiek, een patroon dat de geschiedenis van de Holocaust op effectieve wijze herschrijft op een manier die zijn historische status en de schaal van het menselijk leven die het omvat, vermindert,” en hij voegde eraan toe: “Aktion Reinhard had buitengewone dodingscijfers. Dat de slachting plaatsvond in zo’n korte tijd en onder volledige misleiding, zorgde ervoor dat het Joodse volk geen kans had en maakte de vorming van georganiseerde weerstand uiterst moeilijk.”

Video: Operation Reinhard: The Murder of Polish Jewry


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Israeli study: 1/4 of Jews killed in Holocaust murdered in 100 days in 1942 – Prof. Stone analyzes train data to conclude that 1.5 million Jews were slain in 3-month ‘hyperintense’ phase that only slowed because there were few Jews left in occupied Poland” van 3 januari 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Israëlische studie: 1/4 van de Joden vermoord in de Holocaust tijdens 100 dagen in 1942

  1. Shalom;
    Enige tijd geleden; precies weet ik niet meer; las ik een bericht waarin stond dat er totaal 14,7 miljoen Joodse mensen in ongeveer 8 jaar zijn vermoordt.
    Het is 2/3 van de toenmalige Joodse wereld bevolking.

    Like

Reacties zijn gesloten.