Egyptische president Sisi: ‘Wij werken samen met Israël om ISIS in de Sinaï te bestrijden’

Plaatje hierboven: Alsof Israël het nog niet druk genoeg heeft met de dreiging aan zijn noordgrens van Hezbollah in Libanon en Iraanse/Russisch/Turkse bemoeienissen in Syrië, naast de reguliere strijd tegen Hamas en de PIJ aan zijn zuidgrens, heeft het ook nog af te rekenen met Wilayat Sinai, een filiaal van ISIS, dat zich heeft ingegraven in de noordelijke Sinaï van Egypte aan de grens met Gaza en de Peninsula…

De Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi bevestigt dat zijn leger met Israël samenwerkt tegen terroristen in Noord-Sinaï. Sisi maakte de opmerkingen in een interview in het CBS-programma ’60 Minutes’, dat op zondag volledig zal worden uitgezonden en waarvan de fragmenten donderdag zijn vrijgegeven.

Gevraagd of deze samenwerking met Israël de nauwste ooit is tussen de twee landen was, antwoordde hij: “Dat klopt … We hebben een breed scala aan samenwerking met de Israëli’s.

Egypte vecht al meerdere jaren tegen een opstand op het Sinaï-schiereiland. De meeste aanslagen in de regio in deze periode zijn opgeëist door de Sinaï-Provincie (Wilayat Sinai), de Egyptische Islamitische Staat (ISIS). In februari startte Egypte de operatie ‘Sinai 2018’ in een poging om het Sinaï-schiereiland van islamitische terroristen te bevrijden.

Het vredesverdrag dat in 1979 tussen Egypte en Israël werd ondertekend, legde strikte beperkingen op aan de Egyptische inzet in de Sinaï en elke Egyptische inval in de Sinaï vereist coördinatie met Israël. In de afgelopen jaren heeft Israël het Egyptische leger met name toegestaan ​​zijn aanwezigheid op het schiereiland meerdere malen te vergroten omdat het de insurgency bestrijdt door het lokale ISIS-filiaal.

Vorig jaar meldde The New York Times dat Israël luchtaanvallen heeft uitgevoerd tegen ISIS-doelen in Noord-Sinaï met Egyptische goedkeuring. Het rapport, dat Amerikaanse en Britse bronnen citeerde, stelde dat Israëlische vliegtuigen meer dan 100 keer in twee jaar tijd doelwitten op het Egyptische schiereiland Sinaï hadden aangevallen.

De Egyptische militaire woordvoerder ontkende later heftig het rapport en beweerde dat het niet ‘geloofwaardig’ was en voegde eraan toe dat het Egyptische leger de enige entiteit is die militaire operaties uitvoert in samenwerking met lokale politie-eenheden in bepaalde gebieden in Noord-Sinaï.

Hoewel Egypte het eerste Arabische land werd dat in 1979 een vredesverdrag met Israël tekende, is hun band soms formeel koud geweest, en de politieke elite van Egypte is vijandig gebleven tegen elke normalisatie van de banden met Israël. De banden lijken te zijn verbeterd onder Sisi, die in 2013 de macht overnam nadat het leger de islamitische president Mohammed Morsi van de Moslim Broederschap had verdreven.

Sisi heeft er in het verleden bij Israëli’s en Palestijnse Arabieren op aangedrongen om beslag te leggen op wat hij zei een ‘echte kans’ was voor vrede en begroette de vredesovereenkomst van zijn eigen land met Israël. Hij herhaalde zijn oproep voor een hervatting van vredesbesprekingen tussen Israël en de PA in september vorig jaar.

isis-jeruzalemPlaatje hierboven: Zwaaiend met een hakmes belooft deze ISIS-leider Jeruzalem te zuiveren van de Joden en belooft met veel passie en overtuiging alle ongelovige honden een kopje kleiner te maken. De hele moslimwereld, in het hele Midden-Oosten, van Spanje tot India, moet Islam worden.

isis-jeruzalem2


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yvette J. Deane “Sisi confirms Egypt is working with Israel to fight ISIS in Sinai” van 4 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Elad Benari “Egyptian President: We’re working with Israel against ISIS – Egyptian President Abdel Fattah Al-Sisi tells CBS his country has “a wide range of cooperation” with Israel” van 4 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van David Israel “Egyptian President Tells 60 Minutes He Collaborates with Israel Against ISIS, Then Begs to Kill the Broadcast” van 4 januari 2019 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.