Leider Palestijnse Islamitische Jihad: ‘We zullen Israël aanvallen vanuit het noorden en zuiden’

Plaatje hierboven: Ziyad Nakhala (rechts) en Iran’s Generaal Qassem Soleimani (links), commandant van de Al Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde, tijdens een eerder bezoek. Plannen smeden om samen Israël van de kaart te vegen [beeldbron: JCPA]

Tijdens een bezoek aan Teheran op 29 december 2018, ontmoette Ziyad Nakhalah, leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en zijn gewapende militie de Al Quds Brigades, de topleiders van Iran, waaronder de Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei en president Hassan Rouhani.

Het Iraanse hoofd van de Supreme Security Council, vice-admiraal Ali Shamkhani, vertelde Nakhalah: “Iran is altijd al ondersteunend geweest voor het weerbare en onderdrukte Palestijnse volk sinds het begin van de installatie van de Islamitische Republiek Iran, dat werd geïnspireerd door onze religieuze en humane overtuigingen en zal doorgaan tot de volledige overwinning van het verzetproces.

Nakhalah gaf een interview aan de Iraanse tv-zender Al-Alam, waarin hij het ‘Axis of Resistance’ -plan onthulde, onder leiding van Iran, om Israël vanuit het noorden en het zuiden aan te vallen.

De PIJ (logo hiernaast) dient als proxy van Iran in Gaza. Nakhalah’s verklaringen werden enkele dagen na zijn openbare bijeenkomst in Beiroet vrijgegeven na zijn ontmoeting met de leider van Hezbollah, Sheikh Hassan Nasrallah.

In de volgende confrontatie met de bezetting,” verklaarde Nakhalah, “zal de as van verzet opereren vanuit het noorden [Libanon] naar het zuiden [Gaza]. Er zullen open kanalen voor samenwerking zijn, zonder enige beperking of rode lijnen. Elke Israëlische aanval zal worden beantwoord met een reactie van de hele as van verzet. Alle krachten zullen eraan deelnemen, omdat ze een enkele as zullen vormen.”

“Iran steunt het Palestijnse verzet en de Hezbollah-organisatie. De weerstand bevindt zich in de beste situatie. Er zijn kwalitatieve ontwikkelingen geweest in de mogelijkheden van het Palestijnse verzet. Volgend jaar zullen we grote veranderingen merken in het voordeel van het verzet.”

De hele ‘as van verzet’ zal samenwerken in elke confrontatie die zal ontstaan. De verzetskrachten en hun as hebben een plan om tegen de bezetting te vechten. Er is een strategische coördinatie tussen de groepen van het verzet in de Gazastrook [Hamas en Islamitische Jihad], en we zullen de gezamenlijke operatiekamer van de verzetsgroepen versterken,” benadrukte Nakhalah.

Hij voegde eraan toe: “We zullen tevoorschijn komen van onder de grond en van boven de grond. De bezetting moet ons overal verwachten. Ik weet zeker dat we het Zionistische project zullen verslaan en deze entiteit zal verdwijnen. We zullen doorgaan met het verzet en we zullen ons er niet van terugtrekken. Er zullen slachtoffers vallen, wat er ook gebeurt.”

In het interview behandelde Nakhalah verschillende andere zaken:

  1. Hij beweerde dat Israël tijdens de meest recente confrontaties in Israël met verschillende facties in de Gazastrook voor de eerste keer om een ​​staakt-het-vuren vroeg door een Egyptische bemiddelaar. “Als de schermutselingen waren doorgegaan, zouden we steden hebben getroffen (in Israël)’, beweerde Nakhalah.
  2. Een oproep aan de Palestijnse Autoriteit om samen met de verzetsfracties aan tafel te gaan zitten. Als dit niet gebeurt, zal de Palestijnse Autoriteit “overbodig worden”.
  3. Het plan van de Islamitische Jihad en het Palestijnse volk is om de bezetting op de Westelijke Jordaanoever te bestrijden door middel van volkse en militaire middelen, waaronder terroristische aanslagen uitgevoerd door een enkele persoon.
  4. De inspanningen worden momenteel geconcentreerd op het torpederen van de ‘Deal of the Century’ van Trump, een nieuwe samenzwering om de regio in terreur te dompelen. Het is samengesteld uit oude Amerikaanse theorieën in een nieuwe vermomming.
  5. De Arabische landen faalden in hun reactie op het bestaan ​​van Israël. Hun normalisatie met Israël is onlangs onthuld.
  6. De verklaring van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël was een verkeerde zet van de Amerikaanse regering en het verzet heeft enkele reële prestaties geleverd in de strijd tegen deze verklaring.
  7. Het verzet in Libanon en Palestina wint aan kracht, terwijl de Arabische linie is ingestort. Alle vredesplannen zijn mislukt.
  8. Van de Oslo-akkoorden blijft niets meer over, afgezien van veiligheidssamenwerking en een paar financieringsbronnen voor de Palestijnse Autoriteit.

In de laatste week van december 2018 bezocht een delegatie van Hamas ook Iran, geleid door Mahmoud al-Zahar, een van de leden van het politieke bureau van de organisatie. In de tweede helft van januari 2019 wordt Hamas-leider Ismail Haniyeh verwacht een bezoek aan Iran te brengen.

 Iran versterkt zijn banden met Hamas en de Islamitische Jihad in het openbaar, terwijl het zijn militaire greep op Syrië versterkt om een ​​nieuw Golan Hoogte-front tegen Israël te openen met strijders van Hezbollah en pro-sjiitische milities.


Bronnen:

♦ naar een artikel Yoni Ben Menachem “Islamic Jihad Leader: We Will Attack Israel from the North and South” van 1 januari 2019 op de site van The Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA)

♦ een artikel op deze blogLeider van Palestijnse Islamitische Jihad op visite bij Iraanse president Rouhani” van 2 januari 2019 en een artikelKhamenei van Iran: de Palestijnen zullen binnenkort een regering in Tel Aviv vestigen” van 1 januari 2019

Een gedachte over “Leider Palestijnse Islamitische Jihad: ‘We zullen Israël aanvallen vanuit het noorden en zuiden’

Reacties zijn gesloten.