Hamas-gevangene geeft interview aan Hezbollah-media vanuit Israëlische gevangenis

Plaatje hierboven: Hamas terrorist Nail Barghouti op de omslag van het Libanese dagblad Al Akhbar als “Man van het Jaar 2018” [beeldbron: Israel Hayom]

Senior Hamas-terrorist Nail Barghouti, de Palestijnse veiligheidsgevangene die het langst achter tralies in Israël vertoeft, gaf onlangs een interview vanuit een Israëlische gevangenis aan de Libanese krant Al-Akhbar, die hem “Man van het Jaar voor 2018′ noemde.

Midden-Oosten expert Yoni Ben-Menachem, een onderzoeksmedewerker bij het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA), publiceerde maandag een verslag over het interview op de officiële website van het centrum.

Volgens Ben-Menachem vertelde Barghouti Al-Akhbar telefonisch vanuit de gevangenis: “We zullen Israël nooit erkennen. De bezetting wil ons alleen maar uit Palestina verdrijven. We zullen geen ander voorstel accepteren dan de terugkeer van onze families naar het hele bezette Palestina.Al-Akhbar is gelieerd aan de Libanese terroristische organisatie Hezbollah.

Een verklaring van de Israel Prison Service (IPS) zei dat ze niet wist dat Barghouti het interview had gegeven en dat gevangenen geen verslaggevers mochten ontmoeten of spreken. Hij werd vervolgens verplaatst naar eenzame opsluiting.

Opgemerkt moet worden dat Barghouti werd vrijgelaten conform het Gilad Shalit Akkoord dat leidde tot een gevangenenruil in 2011 toen 1 enkele Israëlische soldaat werd uitgewisseld voor 1027 gevangen terroristen en massamoordenaars.

Eerder zat Barghouti sinds 1978 achter de tralies in een Israëlische cel na te zijn veroordeeld tot levenslang voor de moord op buschauffeur Mordechai Yekuel. Nail Barghouti, vermoordde de 27-jarige Mordechai Yekuel met verscheidene messteken op de Ofra-Shilo weg op 29 januari 1978.

Echter in 2014, volgend op de ontvoering en moord van drie Israëlische tieners in Judea & Samaria, werd hij opnieuw gearresteerd samen met dozijnen andere Hamas terroristen voor het schenden van de vrijlatingsvoorwaarden conform het Shalit Akkoord. Een rechtbank oordeelde dat Nail Barghouti de rest van zijn levenslange gevangenisstraf moest uitzitten. Daarmee werd hij de langstzittende Palestijn in Israëlische gevangensschap.

Nail Barghouti is een familielid van aartsterrorist van Al Fatah, Marwan Barghouti, die eveneens een levenslange straf uitzit in een Israëlische gevangenis. Fatahleider Marwan Barghouti (1959) wordt algemeen beschouwd als de leider van de Eerste en de Tweede ‘Al Aqsa’ Intifada en werd in 2002 gearresteerd door het IDF en aansluitend veroordeeld tot vijf maal levenslange opsluiting


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Siryoti “In brazen move, Hamas prisoner gives interview to Hezbollah media from Israeli jail” van 2 januari 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Hamas-gevangene geeft interview aan Hezbollah-media vanuit Israëlische gevangenis

Reacties zijn gesloten.