Strenge nieuwe beperkingen aangekondigd voor Palestijnse veiligheidsgevangenen

Minister voor Openbare Veiligheid, Gilad Erdan (Likoedpartij), heeft op woensdag 2 januari ’19 een reeks nieuwe beperkingen aangekondigd voor Palestijnse veiligheidsgevangenen als onderdeel van de voortdurende inspanningen om druk uit te oefenen op de terreurgroepen waartoe zij behoren.

Op een persconferentie in Tel Aviv op woensdag zei Erdan dat de eerste verandering zou zijn om het recht van de gevangenen te verwijderen om te worden gehuisvest met leden van hun respectieve facties. “Ik heb besloten dat de gevangenisdienst de gevangenen niet meer in vleugels zal houden op basis van hun organisatorische band“, zei hij.

Het recht dat aan gevangenen werd toegekend om hun eigen groeperingen te bewaken had het ongewenste gevolg van “het versterken van hun organisatie-identiteit“, zei hij, eraan toevoegend dat het ervoor zorgde dat ze terugkeerden naar terrorisme nadat ze de gevangenissen hadden verlaten.

De minister zei dat dramatisch nieuwe limieten zouden worden opgelegd aan de ‘autonomie’ die deze gevangenen genoten. Naast het verwijderen van de afzonderlijke behuizing voor verschillende Palestijnse terreurgroepen, zouden gevangenen nieuwe limieten krijgen voor het koken voor zichzelf in hun gevangenisvleugel en voor watergebruik.

Hij zei dat de veiligheidsgevangenen “voor zichzelf voedsel hebben verschaft dat in sommige opzichten beter is dan het voedsel dat aan criminele gevangenen wordt gegeven – degenen die we hopen en geloven dat we in staat zullen zijn te rehabiliteren en terugkeren naar de Israëlische samenleving, in tegenstelling tot de terroristen. De bereiding wordt gestopt en verplaatst naar de keukens van de gevangenis. Het voedsel [dat wordt geserveerd aan veiligheidsgevangenen] zal gelijk zijn aan dat van criminele gevangenen.

Hij zei ook dat een commissie die onderzoek doet naar de leefomstandigheden van gedetineerden van gevangenen “krankzinnige niveaus van watergebruik ontdekte “in ondenkbare grootten.” Gevangenen gebruikten “vijf keer of meer” de hoeveelheid water van de gemiddelde Israëliër elke dag, zei Erdan. “En dat is geen toeval,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar het feit dat de gevangenen het verspillen van water beschouwden als “een andere manier om te proberen Israël te bestrijden.”

Dit moet stoppen en veranderen,” zei hij. “Terroristen in de gevangenis hebben gratis toegang tot de kranen en laten ze meerdere uren per dag lopen. Er zullen duidelijke grenzen zijn aan de hoeveelheid water die een gevangene elke dag mag consumeren, de tijden waarin ze kunnen douchen worden beperkt en uiteindelijk worden de douches uit de vleugels verwijderd. Dan kunnen we beter toezicht houden en het gebruik ervan beperken.”

Volgens officiële statistieken, bedraagt het aantal Palestiijnse gevangenen dat achter tralies zit ca. 5.500, met inbegrip van 230 minderjarigen en 54 vrouwen. Dat is relatief weinig, gezien het feit dat Israël permanent onder de druk van Palestijnse geweld en terreur leeft in tegenstelling tot Europa waar – vergeleken met Israël – slechts sporadisch een terreuraanslag plaatsvindt.

Vergelijk bv. met België waar per 27 december 2018 10.305 gevangenen werden geteld, bijna het dubbele dus. Nederland telt ca. 9000 gevangenen op dit ogenblik. Ruim 859.000 mensen zaten per 1 september 2016 in een gevangenis in een van de lidstaten van de Raad van Europa.

IDF soldaten gegijzeld in Gaza
De terreurgroep Hamas, waartoe veel van de veiligheidsgevangenen behoren, houdt twee Israëlische burgers vast, waarvan beide geloven dat ze geestesziek zijn, met name Avera Mengistu en Hisham al-Sayed die in 2014 en 2015 vrijwillig Gaza zijn binnengekomen. En het houdt de lichamen van twee soldaten vast, Hadar Goldin en Oron Shaul, die werden gedood tijdens gevechten in Gaza tijdens de oorlog van 2014 tussen Israël en Hamas.

Hamas houdt de Israëli’s vast en probeert af en toe extra Israëlische soldaten en burgers te ontvoeren om als onderhandelingstoken te gebruiken voor de vrijlating van Palestijnen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden wegens aanklachten wegens terrorisme. Israëlische families van terreurslachtoffers en van de gevallen soldaten hebben herhaaldelijk geëist dat de regering de leefomstandigheden van Palestijnse gevangenen bestrijdt als middel om Hamas onder druk te zetten om hun geliefden en de lichamen vrij te laten.

Vorige maand hebben de Israëlische parlementsleden een wet aangenomen die de mogelijkheid van vervroegde vrijlating voor goed gedrag voor veroordeelden of moord of een poging tot moord bij terreuraanslagen wegneemt. De wet verwijdert het recht van de gevangenissen om dergelijke gedetineerden vrij te laten nadat tweederde van hun straf is uitgezeten.

IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, gegijzeld door Hamas in Gaza


Bronnen:

♦ naar een artikelStiff new restrictions announced for Palestinian security prisoners” van 2 januari 2019 op de site van The Times of Israël

♦ naar een artikel van Josh Breiner “‘The Party Is Over’: Israeli Minister Announces Harsher Conditions for Palestinian Security Prisoners” van 2 januari 2018 op de site van Haaretz

Een gedachte over “Strenge nieuwe beperkingen aangekondigd voor Palestijnse veiligheidsgevangenen

  1. Hadden ze jaren eerder moeten doen.

    Het kan toch niet zo zijn dat 5x zoveel water door deze terroristen word verspild, dat ze als afgestudeerde professoren uit de gevangenis komen en allemaal kilo’s bijkomen door het goede eten.

    Like

Reacties zijn gesloten.