Verbod op koosjer slachten begint in Vlaanderen en zal later dit jaar uitgebreid worden

Een verbod op koosjer slachten is in delen van België van kracht geworden nadat regionale parlementen verbodsbepalingen hebben ingevoerd voor dieren die niet vooraf verdoofd werden. Het verbod werd ingevoerd door minister voor  Toerisme en Dierenwelzijn Ben Weyts (NV-A) en is in strijd met oude Joodse tradities en waarden.

De kosjere slacht (shechita) is per 1 januari 2019 verboden in Vlaanderen, terwijl soortgelijke beperkingen gelden in het Franstalige gebied van Wallonië vanaf september 2019. Lokale rabbijnen zeiden dat het in directe tegenspraak was met de Joodse wetgeving, die vereist dat een dier in ongedeerde staat en in optimale gezondheid verkeert voor de slacht.

De ene voegde eraan toe dat de Belgische maatregelen de Joodse levenswijze in gevaar brengt. Het ritueel slachten van moslims voor halalproducten zal op dezelfde manier worden ingeperkt door de nieuwe regelingen.

Dit is erg jammer voor ons“, zei Rabbi Menachem Margolin, een Belgische inwoner die de European Jewish Association voorzit. Hij vertelde de JC dat zijn gemeenschap “nog steeds koosjer vlees kon importeren uit Nederland en Hongarije, maar dat het een slecht precedent schiep en kon leiden tot een verbod op brit milah (besnijdenis van jongens)”.

“De bemoeienissen van de overheid op deze wijze is schadelijk voor de reputatie van het Joodse volk als gemeenschap. Het impliceert dat wij als groep onverantwoordelijk zijn met het welzijn van dieren en overheidstoezicht nodig hebben, wat natuurlijk een zeer negatieve kijk op ons is,” zei Rabbi Margolin.

Ritueel slachten van dieren zonder voorafgaande bedwelming is verboden in verschillende Europese landen, waaronder Denemarken, Noorwegen, Zweden en gedeeltelijk in Zwitserland. “Dat provincies in België, de wetgevende hoofdstad van Europa, dit soort antireligieuze maatregelen hebben doorstaan, is een belediging voor de Europese waarden die we allemaal zo dierbaar zijn“, zei Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen.

“Keer op keer wordt de Joodse gemeenschap door hoge EU-functionarissen verteld dat er geen Europa is zonder de Joden. Deze verboden ondermijnen die verklaringen en brengen de Joodse levenswijze in gevaar.”

Juridische uitdagingen tegen de wetgeving aangenomen door de Vlaamse en Waalse parlementen zijn aan de gang, onder meer door het Lawfare Project, dat campagne voert tegen antisemitische discriminatie. De Vlaamse beperkingen verhinderen niet dat mensen die in België wonen halachisch geslacht vlees importeren uit landen van de Europese Unie waar het niet is verboden, zoals Groot-Brittannië, Frankrijk of Ierland.

Plaatje hierboven: Een Palestijnse jongen richt zijn speelgoedgeweer op een geslacht schaap op de eerste dag van het Offerfeest in Al-Azariyah op de Westelijke Jordaanoever 27 november 2009. Niemand die het in het Midden-Oosten in zijn hoofd zal halen om moslims te dwingen dieren eerst te verdoven voorafgaand aan de slacht (foto UPI/Debbie Hill)

Op de afbeelding hierboven slachten Palestijnen op de eerste dag van het Eid al-Adha in Gaza City op 8 december 2008 een aantal schapen. Tijdens het Offerfeest worden er door de moslims over de hele wereld dieren geslacht, kamelen, geiten, schapen en rundvee allerhande zoals koe, os of buffel. Hiermede herdenken ze de bereidheid van de profeet Ibrahim (Abraham) om zijn zoon Ismaël (Isaak) te offeren aan God. (foto: AFP/Getty Images)


Bronnen:

♦ naar een artikelBelgium’s ban on kosher slaughter begins in Flanders and will widen later this year” van 1 januari 2019 op de site van The Jewish Chronicle

♦ naar een artikel van Jeremy Sharon “Belgium region’s kosher slaughter goes into effect” van 28 december 2018 op de site van The Jerusalem

♦ naar een artikelKosher slaughter ends in northern Belgium, threatening supplies to Europe” van 31 december 2018 op de site van The Times of Israel

Artikels op deze blog:

 • Oostenrijks FPÖ boegbeeld: ‘Joden moeten zich registreren om kosjer vlees te krijgen’ van 21 juli 2018 [lezen]
 • Belgisch verbod op onverdoofd slachten is regelrechte aanslag op de Joodse identiteit van 18 september 2018 [lezen]
 • Joden vluchten weg uit Europa om behoud van Joodse identiteit veilig te stellen van 4 juli 2018 [lezen]
 • Rituele slacht in België onder vuur: Minister Ben Weyts bedreigt voortbestaan Joodse tradities en waarden van 30 juni 2016 [lezen]
 • Britse supermarktketen Sainsbury haalt koosjere producten uit de rekken van 18 augustus 2014 [lezen]

5 gedachtes over “Verbod op koosjer slachten begint in Vlaanderen en zal later dit jaar uitgebreid worden

 1. Het échte dierenleed begint met het heen & weer gesleep van dieren door de EU in abominabele omstandigheden/veewagens, de misselijkmakende mishandeling & grote percentage van mislukte verdovingen in de ‘wel koshere slachthuizen

  We mogen er geregeld van genieten.

  We hebben het dan nog even niet over de levende kreeften in de kookpot over de feestdagen en in de sjieke restaurants.

  Deze wet heeft dan ook niets met dierenwelzijn te maken maar alles met politiek!

  Like

 2. Als je identiteit afhangt van het onverdoofd doorsnijden van de strot van een dier, mag je van mij uit mijn land oprotten. En dat zeg ik als fervent verdediger van Israël en even fervent bestrijder van de islam https://martienpennings.wordpress.com/ Dat piemelsnijden mag wat mij betreft verboden worden tot 18 jaar. Is niks meer dan een hygiënische maatregel in een water-arm gebied om het opeenhopen van “kopkaas” achter de voorhuid te voorkomen.

  Like

  1. Oops, hier schrik ik wel even van je Martien! Ik wist niet dat het zo diep zat. Nochtans hebben zowel de Nederlandse Kamer & Senaat 7 jaar geleden tegen een dergelijk verbod gestemd. Maar goed, in Israël zal het gelukkig allemaal blijven voortbestaan. De Joden die dat willen kunnen daar altijd terecht.

   Like

  2. Dag Martien;
   Met beide maatregelen heeft u het totaal mis!!
   Al lang geleden heb ik in het slachthuis (waar ik pens voor mijn honden haalde) de slacht van vee zien uitvoeren.
   Het is verschrikkelijk!
   Na het dier, staande een lange 12mm pen in de kop te hebben geschoten; wordt het al spartelend aan de achterpoten opgehangen; en de halsslagader door gesneden.
   Langer dan 10 minuten spartelt het nog!

   De besnijdenis van jongens gebeurt op de 8ste dag van hun leven.
   Dan is de bloedstolling 110%! Dit in tegenstelling tot de jongens van islam-huize!
   Die worden tijdens hun 8ste jaar besneden en hebben er zeer lang last van!
   Tot verzweringen aan toe!

   Like

  3. De Joodse identiteit hangt niet af van het ‘onverdoofd doorsnijden van de strot van het dier maar is gewoon een meer humane manier van slachten dan het ‘humane’ gekeel in de domestieke slachthuizen.

   Net zoals de Joodse spijswetten er zijn voor een reden (fysieke gezondheid), netzo als de besnijdenis (hygiëne).

   Deze 2 Joodse wetten worden al eeuwen gebruikt als politek wapen tegen Joden. Iedere keer met een andere smoes door zogenaamde moralische poortwachters.

   Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.