De Israëlische zeebarrière van Gaza nadert zijn voltooiing

Meer dan vier jaar nadat een team van Hamas-commando’s Israël binnenkwam van de zee tijdens de Gaza-oorlog van 2014, naderen de Israëlische ingenieurs de voltooiing van een ‘slimme’ zeebarrière bedoeld om toekomstige aanvallen te voorkomen, meldde Channel 10 nieuws op maandag.

De bouw van de 200 meter lange barrière werd uitgevoerd door het Ministerie van Defensie langs het strand van Zikim, aan de meest noordelijke grens van Gaza. Het werk duurde zeven maanden. De barrière is bedoeld om een ​​gat in de verdediging van Israël langs de grens met Gaza te dichten.

Op het land heeft Israël een bovengronds hekken (plaatje onderaan) en bouwt een complex systeem van ondergrondse barrières en detectoren om te voorkomen dat Hamas – de islamistische terreurgroep die Gaza regeert en probeert Israël te vernietigen – tunnelt naar het Israëlische territorium. Op zee heeft de Israëlische marine een permanente aanwezigheid die in staat is pogingen te detecteren om Israëlische wateren te infiltreren.

Maar er was een opening vlak bij het strand van Zikim, in het smalle gebied van ondiep water waar noch grondkrachten noch zeegaande schepen gemakkelijk konden werken. Hamas-commando’s hebben in 2014 geprofiteerd van die kloof, waarbij ze gemakkelijk een verouderde, vervallen omheining hebben omzeild en via ondiepe wateren naar Israël zijn overgestoken. De Hamas-macht werd alleen gestopt toen IDF-bewakingspersoneel hun bewegingen opmerkte toen ze over het strand binnen Israël binnenkwamen.

Hamas zet onder water de strijd verder tegen Israël

De barrière bestaat uit verschillende delen. Een onderzeese muur van keien strekt zich ongeveer 200 meter de zee in. Binnen de rotsmuur bevindt zich een betonnen muur met seismische detectoren en andere technologische gereedschappen waarvan de precieze functie is geclassificeerd. Boven het water, langs de westkant van de noord-zuidmuur, stijgt een slimme omheining vol met detectoren tot een hoogte van zes meter (20 voet).

Aan de oostelijke kant strekt een golfbreker met een weg in het midden de lengte van de onderwatermuur uit. De bouw was snel, ondanks het feit dat het bij gelegenheid werd gehinderd door aanvallen van Hamas. In een dergelijke aanval schoot een Hamas-terrorist granaten naar Israëlische troepen die de werkploegen bewaakten voordat ze werden gedood door Israëlisch terugkeervuur.

Plaatje hierboven: De welhaast ondoordringbare barrière die het strand aan Israëlische zijde afsluit van de Gazaanse kant [beeldbron: Times of Israel]


Bronnen:

♦ naar een artikel “Israel’s Gaza sea barrier nears completion” van 1 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel op deze blogWerken aan de zeebarrière ten noorden van Gaza bijna voltooid” van 6 augustus 2018 en een artikelIsraël is begonnen met de bouw van een zeebarrière ter bescherming tegen Gaza-aanvallen” van 28 mei 2018