Leider van Palestijnse Islamitische Jihad op visite bij Iraanse president Rouhani

Plaatje hierboven: Teheran, 1 januari 2019. Ziad al-Nakhala (links), de leider van de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) in de Gazastrook, ontmoette er Hassan Rouhani (rechts), de president van Iran [beeldbron: Press TV]

Nadat Ziad al-Nakhala, sinds september de nieuwe leider van de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) op maandag Nr. 1 van Iran, de sjiitische religieuze leider Ayatollah Ali Khamenei ontmoette, was hij gisteren op visite bij de Nr. 2 van Iran, president Hassan Rouhani.

Op dinsdag zei de Iraanse president Hassan Rouhani dat “verzet en strijd tegen het heersende Zionistische regime” de enige weg is voor de Palestijnen om hun rechten te verkrijgen. Hij maakte de opmerkingen tijdens een bijeenkomst in Teheran met Ziad al-Nakhala, hoofd van de terroristische organisatie Islamitische Jihad.

De jihad van de Palestijnen moet doorgaan totdat de Zionistische vijand wordt uitgeleverd aan de rechten van de Palestijnse natie,” zei Rouhani, volgens een rapport op de website van het Iraanse voorzitterschap. “Met de hulp van de nieuwe autoriteiten van het Witte Huis probeert het Zionistische regime de hele regio te domineren en Palestina maakt deel uit van dit plan,” beschuldigde hij.

Hij beweerde verder dat “de Israëli’s nooit de rechten van de Palestijnen hebben aanvaard en het daarom de enige manier is om te vechten en weerstand te bieden. De grote Iraanse natie heeft het in de afgelopen 40 jaar meerdere malen bewezen dat men overwinning kan bereiken door weerstand te bieden en te vechten en vandaag proberen de vijanden Iran onder druk te zetten met een nieuwe economische oorlog en een volledige belegering,” vervolgde Rouhani, verwijzend naar de sancties die de VS oplegden aan Iran.

Rouhani zei ook: “Gezien het bezettende karakter, als het Zionistische regime zich overgeeft aan de Palestijnse natie, zal het hen niet tevreden stellen, dus moet de hele bevolking van de regio het Zionistische regime niet enkel beschouwen als de vijand van de Palestijnse natie, maar ook als de vijand van de hele regio beschouwen.

De opmerkingen zijn het nieuwste voorbeeld van de anti-Israël retoriek van Rouhani, die in het Westen wordt gezien als ‘gematigd’. Minder dan twee maanden geleden verwees de Iraanse president naar Israël als een ‘kankergezwel’, waarvoor hij werd veroordeeld door landen over de hele wereld.

Afgelopen juni zei Rouhani dat Israël zich “nooit veilig kan voelen” omdat het “de Palestijnse natie onderdrukt“. De Iraanse president heeft in het verleden Israël ‘onwettig’ genoemd en betreurde dat de crisis in Syrië het Iran moeilijk heeft gemaakt om zich te concentreren op het beschadigen van Israël.

Kort nadat hij in 2013 werd gekozen, noemde Rouhani Israël een “oude wonde” die “moet worden weggenomen“. Iraanse media beweerden later dat Rouhani’s opmerkingen waren vertekend en uit hun context waren gelicht.

Plaatje hierboven: Teheran, 31 december 2018. Ayatollah Khamenei (rechts) had op maandag een vergadering met een grote delegatie van de Gazaanse terreurgroep Palestijnse islamitische Jihad (PIJ) en leiders van de Al Quds Brigades aangevoerd door Ziad al-Nakhala (links), de secretaris-generaal van de PIJ [beeldbron: Tasnim]


Bronnen:

♦ naar een artikelRouhani meets Palestinian terror leader, says Israel trying to ‘dominate region’” van 1 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “Rouhani: The jihad of the Palestinians must continue” van 2 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelOnly way for Palestinians to gain own rights is resistance: Rouhani” van 1 januari 2019 op de site van Press TV

♦ een artikel op deze blogKhamenei van Iran: de Palestijnen zullen binnenkort een regering in Tel Aviv vestigen” van 1 januari 2019

Een gedachte over “Leider van Palestijnse Islamitische Jihad op visite bij Iraanse president Rouhani

Reacties zijn gesloten.