Palestijnse auteur: Zeg nooit ‘Jood’ maar zeg ‘Zionist’ wanneer je tot de media spreekt

Tijdens een interview op 23 december 2018 op Baladna TV (Gaza), zei de Palestijnse auteur Mushir Al-Farra (rechts) dat de Palestijnen voorzichtiger moeten zijn terwijl ze hun zaak op de media vertegenwoordigen om te voorkomen dat ze praten op een manier die het verzwakt. Hij gaf verschillende voorbeelden van uitspraken van Palestijnse mediabeelden of Hamas-vertegenwoordigers die Israëlische functionarissen die in de kaart van Israël speelden.

Een voorbeeld is een verklaring van Salah Bardawil van Hamas in mei 2018. Bardawil zei dat “bijna alle mensen die tijdens de ‘Terugkeermars’ werden gedood, leden van Hamas waren.” Al-Farra zei dat ‘MEMRI alles bewaakt’ en dat de verklaring van Al-Bardawil “een grote vergissing” was, die “grote schade aan onze public relations” veroorzaakte (lees hier de opmerkingen van Al-Bardawil).

Een ander voorbeeld dat Al-Farra gaf, waren uitspraken van Hamas-woordvoerder Abu Ubeida die naar de Israëlische premier Netanyahu waarnaar hij verwees als “zoon van een Joodse vrouw“. Al-Farra stelde voor om in plaats daarvan “zoon van Zionisten” te gebruiken.

Enkele uittreksels:

Mushir Al-Farra: “We moeten niet in de media praten op een manier die ons verzwakt. Ik heb bijvoorbeeld een probleem opgeworpen met betrekking tot de ‘Mars van de Terugkeer’ … Salah Bardawail, die een persoonlijke vriend van mij is en een van de leiders van Hamas … Hij is een goede vriend die als een broer voor mij is, maar hij maakte een grote fout toen hij zei, volgend op de vrijdag van het Nakba-jubileum op 15-16 mei, dat 53 van de 68 martelaren afkomstig waren van Hamas. Hij werd geciteerd door Benjamin Netanyahu, door de Israëlische ambassadeur bij de U.N., en door verschillende ambassadeurs, die zeiden: ‘Waarom noem je het een volksopstand? Het is een opstand van Hamas.’

Dit is maar een voorbeeld. Onbedoeld veroorzaakte hij grote schade aan onze public relations, omdat we moesten afzien van onze aanvallen op Israël, zijn sluipschutters, zijn oorlogsmisdaden en zijn moord op kinderen die in open velden rennen, die geen enkel gevaar vormen voor het Israëlische leger … We moesten onszelf verdedigen door te zeggen: ‘Nee, het is een populaire opstand, niet één geregisseerd door Hamas.’ Ze maken altijd excuses voor hun misdaden …

Dit voorbeeld komt van een van onze leiders, maar journalisten richten zich ook tot de mensen zonder het grotere plaatje te zien. Vandaag wordt alles gecontroleerd. Ik zal je een niet-politiek voorbeeld geven. Een media-activist genaamd Momen Shwaikh heeft een openhartige camera show. Hij meende het ook niet, maar hij had een show waarin hij mensen vroeg: ‘Wat zou je doen als je een Jood de straat zou zien lopen?’ Hij zei ‘Jood’, niet ‘Zionist.’ Dit is een heel belangrijke woord. We moeten vermijden om het woord ‘Jood’ te gebruiken. We haten de Israëliërs niet om hun ras.

Gastvrouw: “Judaisme is een religie…

Mushir Al-Farra: “Als het niet om de Balfour-verklaring en de Nakba gaat … Waarom zouden we mensen haten vanwege hun religieuze achtergrond als er geen bloedbaden, moordpartijen of explodaties waren? Het is duidelijk dat er religieuze verschillen zijn, maar we haten ze niet vanwege hun religie.

Uit hun haat tegen het Israëlische leger begonnen de mensen te zeggen: ‘Ik zal ze doden, ik zal ze afslachten’ … Het werd allemaal vertaald en afgeleverd aan de internationale media op dezelfde dag. MEMRI is een van de websites die alles controleert. Ze zeiden: ‘Kijk eens naar dit antisemitisme. Ze zeggen dat ze de Joden willen doden.’ In 2014 richtte een van de heroïsche strijders, Hamas-woordvoerder Abu Ubeida, Netanyahu op door te zeggen:’ Jij, zoon van een Joodse vrouw ‘…”

Gastvrouw: “Maar onze vijandschap geldt de Joodse Zionisten. Ze zijn over het algemeen van Joodse afkomst.

Mushir Al-Farra: “Inderdaad, 95 à 96% van de Joden steunt Israël en de Zionisten. Zij zijn Zionisten. Wij verzetten ons tegen het steunen van de racistische, politieke en destructieve onderneming. Maar we moeten iemand niet aanklagen om Joods te zijn.

Dus toen Abu Ubeida zei: “Jij, zoon van een Joodse vrouw,” veroorzaakte dit grote schade aan ons imago van het publiek. Hij had kunnen zeggen: “Jij, zoon van een Zionistische vrouw’, of ‘Jij, zoon van moordenaars’ … Dit zijn eenvoudige dingen, maar we moeten ze in onze media in gedachten houden. We moeten het doen vanuit overtuiging, niet alleen omdat we iets willen promoten.”

Gastvrouw: “Maar de Joden stonden vijandig jegens de Profeet Mohammad.”

Mushir Al-Farra: “Ja, maar ik wil graag reageren door te vragen: Wanneer vond deze vijandigheid plaats? Toen er politiek verraad plaatsvond tijdens de Slag om de Geul. De Joden van Banu Quraiza verraadden de moslims en verbraken het verbond, en de Joden van Banu Qaynuqa vielen het leger van de moslims aan. De reden voor de vijandigheid was politiek. Voordien leefden ze vreedzaam in Medina.


Bronnen:

♦ naar een artikel en een videoPalestinian Author Mushir Al-Farra: MEMRI Monitors Everything; We Should Stay Away from the Word “Jew,” Talk about “Zionists” Instead” van 23 december 2018 op de site van MEMRI.org

3 gedachtes over “Palestijnse auteur: Zeg nooit ‘Jood’ maar zeg ‘Zionist’ wanneer je tot de media spreekt

  1. Het is volgens EU dictaat sinds kort ook strafbaar om iets negatiefs te zeggen over “moslim” , koran en mohammed ! maar over Joden mag je natuurlijk schelden , schreeuwen en vuilbekken zoveel je wilt ! kijk eens ECHRkanaal op YouTube ! je kan natuurlijk wel “palestijnen” gewoon arabieren blijven noemen want dat zijn ze !!

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.