Aliyah: Joodse immigratie naar Israël steeg in 2018 met zo’n 5 procent

De Joodse immigratie naar Israël steeg in 2018 met zo’n 5 procent in vergelijking met het jaar ervoor, met het grootste aantal immigranten uit de landen van de voormalige Sovjet-Unie.

De cijfers die zijn vrijgegeven door het Joods Agentschap, de primaire organisatie die ‘Aliyah’ (Joodse immigratie naar Israël) aanmoedigt, tonen aan dat meer dan 29.600 mensen dit jaar zijn geëmigreerd naar Israël, vergeleken tot 28.220 olim (Joodse immigranten) die in 2017 naar het land kwamen.

De immigratie vanuit Rusland steeg met ongeveer 45% vanaf 2017, met meer dan 10.500 Joodse immigranten die naar Israël verhuisden, met nog eens 6.500 olim die uit Oekraïne kwamen, hoewel in deze het agentschap een daling van 9% registreerde ten opzichte van vorig jaar. Het aantal immigranten dat hun weg uit de Verenigde Staten en Canada bereikte, bleef stabiel, met 3.550 mensen die in 2018 in Israël aankwamen. Het aantal toont geen significante verandering in vergelijking met het voorgaande jaar.

Inmiddels is er een daling van 25% ten opzichte van vorig jaar in het aantal Joodse immigranten uit Frankrijk, met slechts 2.660 alijah in 2018. Het aantal mensen dat vanuit het Verenigd Koninkrijk en Brazilië arriveert, registreerde ook een 4% achteruitgang, met 660 en 330 olim die respectievelijk in 2018 hun weg naar Israël vinden.

Er is een toename van het aantal mensen afkomstig uit Argentinië (17%) en Zuid-Afrika (2%) hoewel in beide gevallen de cijfers nog steeds relatief laag bleven, met slechts 330 en 320 nieuwe olim die naar de Joodse staat verhuisden. Jewish Agency Voorzitter van de Executive Isaac Herzog zei dat hij de algehele toename van de Joodse immigratie in Israël verwelkomt.

Elke Jood die naar Israël komt en hier een thuis vestigt, voltooit nog een stukje van het prachtige mozaïek van het Joodse volk in hun historische thuisland. Na 70 jaar onafhankelijkheid van de staat en het enorme aantal oliem die het al naar Israël hebben gebracht, blijft het potentieel voor nog grotere Aliyah aanzienlijk en zal The Jewish Agency blijven werken om dat doel te bereiken,” zei Herzog.

Noord-Amerika
Na de publicatie van de officiële statistieken over het jaareinde door het Joods Agentschap voor Israël, heeft Nefesh B’Nefesh in totaal 3.546 nieuwe immigranten (olim) uit Noord-Amerika geassisteerd in samenwerking met het Joodse Agentschap voor Israël, Keren Kayemeth LeIsrael, het Israëlische ministerie van Aliyah en Integratie en het Joods Nationaal Fonds-VS.

Het afgelopen jaar heeft Nefesh B’Nefesh 16 speciale aliyah-vluchten vanuit Noord-Amerika gefaciliteerd, waarmee 381 gezinnen met 674 kinderen werden bereikt en nog eens 1.579 alleenstaanden, waarvan velen zich als soldaten aan de Israel Defense Defense hebben aangeboden. Deze nieuwkomers varieerden in leeftijd van zeven weken tot de leeftijd van 97 jaar, voornamelijk uit New York, Californië, New Jersey, Florida, Ontario, Maryland, Quebec, Illinois, Pennsylvania en Texas.

Naast onze inspanningen om diegenen te helpen die aliyah maakten in 2018, was het uitermate belangrijk voor ons om te reageren op nationale uitdagingen door artsen te helpen bij het tekort aan plaatselijke artsen, en door nieuwe oliem die de noordelijke en zuidelijke regio’s van het land ontwikkelen,” zei rabbijn Yehoshua Fass, mede-oprichter en uitvoerend directeur van Nefesh B’Nefesh. “Het was een ongelooflijk voorrecht om het afgelopen jaar duizenden olims bij te staan ​​in het vervullen van hun Zionistische dromen en we kijken ernaar uit om nog veel meer nieuwkomers in 2019 te helpen.

Onder de topsteden die in 2018 nieuwe immigranten verwelkomden, waren Jeruzalem, Tel Aviv en Beit Shemesh. Het recent gelanceerde Nefesh B’Nefesh-KKL ‘Go Beyond’ -initiatief faciliteerde met succes de alijah van honderden olim in de noordelijke en zuidelijke regio’s van Israël, met name naar Haifa en Beersjeba.

De diensten van Nefesh B’Nefesh voor de werkgelegenheid en de overheidsbemiddeling bleven de medische professionals helpen, met 58 artsen uit Noord-Amerika die naar Israël verhuisden om te helpen met het lokale Israëlische tekort aan artsen. De medische professionals worden geholpen bij het verkrijgen van hun werkvergunningen en gezondheidszorglicenties en dragen in hoge mate bij aan het Israëlische gezondheidszorgsysteem. Andere leidende beroepen waren onder meer onderwijs, marketing, financiën, recht en boekhouding; ze kregen allemaal hulp bij hun integratie in de Israëlische beroepsbevolking.


Bronnen:

♦ naar een artikelIn 2018, more than 3,500 North Americans made Israel their new home” van 1 januari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelIsrael’s 2018 immigration figures reveal 5% rise in Aliyah” van 30 december 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

Een gedachte over “Aliyah: Joodse immigratie naar Israël steeg in 2018 met zo’n 5 procent

Reacties zijn gesloten.