Israël vernietigde 20 terreur- en aanvalstunnels van Hamas en Hezbollah in 2018

Israël heeft 15 grensoverschrijdende terreurtunnels van Hamas vernietigd die het afgelopen jaar vanuit de Gazastrook het zuidelijk Israëlische grondgebied binnendrongen – inclusief een operationele tunnel die zich uitstrekt tot in de Middellandse Zee. Die specifieke tunnel was ontworpen om de marine commando’s van Hamas toe te laten de noordelijke Gazastrook ongemerkt te verlaten en Israël te betreden via een onderwatertunnel.

De IDF voltooide de bouw dit jaar van 27 kilometer (16.8 mijl) van een Israëlische ondergrondse barrière die ontworpen was om Hamas-tunnels te verhinderen om vanuit Gaza het Israëlische grondgebied binnen te dringen. De barrière, die verder gaat dan het land en in de zee, blokkeert ook de marine commando’s van Hamas van infiltratie-inspanningen via de Middellandse Zee.

In het noorden hebben IDF-ingenieurs 13 kilometer (8 mijl) van een negen meter hoge (30 ft) betonnen barrière langs de noordelijke grens met Libanon voltooid en twee en een halve kilometer aan de noordgrens met Syrië en Jordanië.

De IDF heeft ook ten minste vijf Hezbollah-tunnels voor grensoverschrijdende aanvallen geïdentificeerd en vernietigd die vanuit het zuiden van Libanon het noorden van Israël bereiken. Operatie Northern Shield blijft doorgaan met het identificeren en elimineren van de resterende bestaande grensoverschrijdende aanvalstunnels die zijn gegraven door de door Iran gesteunde terreurorganisatie, waarvan de leider, Hassan Nasrallah, duidelijk de intentie van de groep heeft uitgesproken om Israëls noordelijke Galilea-regio binnen te vallen en te veroveren.

“We handelden met succes tegen de precisiemogelijkheden die [Hezbollah] probeerden te bereiken en tegen hun pogingen om zichzelf te vestigen op het front van de Golan Hoogtes,” zei de woordvoerder van het IDF vorige week in een verklaring. “Het is niet moeilijk om je voor te stellen wat er zou zijn gebeurd als honderden Hezbollah-strijders [Israël vanuit Libanon] waren binnengekomen via ondergrondse aanvalstunnels. We hebben deze bedreiging in het geheim ontdekt en ons erop voorbereid.”

Van verspilling va energie en materiaal gesproken: In plaats van huizen, wegen en scholen te bouwen voor eigen volk, geeft Hamas enkel geld en noodhulp uit om zich te bewapenen en om kostbare cement en andere bouwmaterialen te gebruiken om tunnels te bouwen die bovendien ook nog eens vernietigd worden door het Israëlische leger. Kostprijs van de tunnels tot nu toe: ruim 120 miljoen dollars.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “In 2018, IDF Neutralized Terror Tunnel Threats on 2 Fronts, North and South” van 1 januari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Lilach Shoval “IDF looks back on 2018: 865 strikes, 20 terror tunnels destroyed” van 31 december éà18 op de site van Israel Hayom