IDF vat 2018 samen: Minder stenengooiers, meer hak- en steek aanvallers

Hret Israëlische Leger (IDF aka Tsahal) heeft de Arabisch-Palestijnse terreuraanvallen en -aanslagen over het jaar 2018 samengevat  en wijst op een gematigde afname van het aantal terroristische aanslagen in Judea en Samaria.

Volgens gegevens die het defensie establishment op maandag bekendmaakte, daalde het aantal stenengooien-incidenten in de regio met meer dan de helft, van 5082 in 2017 tot 2057 in 2018. Het aantal aanvallen van met brandbommen (Molotov-cocktails) steeg van 848 tot 893. Er vonden 33 schietpartijen plaats, eentje minder dan vorig jaar en het aantal in beslag genomen wapens zakte van 475 naar 406.

Tegelijkertijd is het aantal hak- en steekaanvallen aanzienlijk toegenomen – van 5 in 2017 tot 17 in 2018. In de loop van het jaar werden meer dan twee miljoen sjekels in cash geld bestemd voor terrorisme in beslag genomen.

Het aantal terroristische aanslagen in Judea en Samaria is de afgelopen jaren geleidelijk afgenomen. Als in 2015 219 terroristische aanslagen in de regio plaatsvonden, daalde hun aantal in 2016 tot 169, in 2017 tot 97, en in het afgelopen jaar tot 87.

Deze daling gaat echter nog steeds gepaard met een toename van het aantal soldaten en gewonden van burgers als gevolg van terrorisme. Het aantal dodelijke slachtoffers in terreuraanslagen daalde van 20 in 2017 tot 16 in 2018, inclusief negen burgerdoden en zeven doden onder de veiligheidstroepen.

De IDF bracht zware klappen toe aan de terreur- en aanvalstunnel industrie van Hamas en Co. In Gaza voerde de IDF 865 aanvallen uit en vernietigde 15 terroristische tunnels, waaronder een zeetunnel. De terroristen voerden ongeveer 1000 raketlanceringen uit naar Israëlisch grondgebied, waarvan er 250 werden onderschept. Ongeveer 45 raketten explodeerden in de bebouwde kom.

In de noordelijke arena werd de grensovergang Kuneitra voor het eerst sinds 2014 geopend. In 2018 voerde de Israëlische luchtmacht 150 missies uit om 143 slachtoffers te redden en te evacueren. De gevechtsgroep voerde meer dan 2000 vluchten uit.

Helikopters voerden 600 vluchten uit en 2300 werden uitgevoerd door transportvliegtuigen. Het meest verre doelwit dat de IAF het afgelopen jaar bereikte, was Alaska. In de loop van het jaar werden 301 commandanten van het bedrijf getraind en werden negen trainingskampen gerenoveerd met nog drie renovatiewerkzaamheden die nog aan de gang zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF summarizes 2018: Less rock throwing, more stabbing attacks – Army publishes summary of annual data indicating a decrease in number of shooting and rock throwing attacks in Judea and Samaria” van 31 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Lilach Shoval “IDF looks back on 2018: 865 strikes, 20 terror tunnels destroyed” van 31 december 2018 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “IDF vat 2018 samen: Minder stenengooiers, meer hak- en steek aanvallers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.