Wandelend koppel vindt 1.700 jaar oude Romeinse stenen borstbeelden

Het regent in Israël, na jaren van overwinteren in de winter. In feite is het aan het gieten geweest, wat iets in de grond blootlegde dat werd opgemerkt door een vrouw die op de oude Romeinse begraafplaats van Beit She’an rond slenterde. Het gebogen uitsteeksel bleek de top van een stenen kop te zijn, waarna de archeologen begin december snel ter plaatse kwamen en een andere mannelijke buste vonden.

De bustes, die dateren uit de late Romeinse tijd (3de-4de eeuw na C.), werden meegenomen naar de IAA-laboratoria om ze te beschermen tegen diefstal, ze te bestuderen en te bewaren. Volgens Dr. Eitan Klein, plaatsvervangend hoofd van de IAA Theft Prevention Unit, “zijn deze bustes gemaakt van lokale kalksteen en hebben ze unieke gelaatstrekken, details van kleding en kapsels. Het lijkt erop dat minstens één ervan een man met een baard weergeeft.”

“Bustes zoals deze werden meestal in de buurt van of in een begraafhol geplaatst en kunnen het beeld van de overledene hebben weergegeven. Soortgelijke bustes zijn in het verleden gevonden in het Beit She’an-gebied en in het noorden van Jordanië, maar geen ervan lijkt op een andere, en dat is het belang van deze vondsten,” merkt Dr. Klein op, eraan toevoegend: “deze bustes zijn in de oosterse wereld. stijl, waaruit blijkt dat aan het einde van de Romeinse periode het gebruik van klassieke kunst was verdwenen en lokale trends in zwang waren geraakt.

Volgens inspecteur Nir Distelfeld van de IAA-diefstalpreventie, “lijkt het erop dat de bustes werden blootgelegd na de recente hevige regenval in het gebied. Dit zijn zeer belangrijke vondsten, die ons veel vertellen over de bewoners van het Beth She’an-gebied in de oudheid.

We zijn de Beit She’an-bewoner dankbaar voor haar alertheid en goed burgerschap. Zij ontvangt een certificaat van waardering. De ontdekking van de bustes vult een ander stuk van de puzzel in ons begrip van de materiële cultuur van de mensen van dit land in het verleden. Deze vondsten zijn van iedereen in het land en nu kunnen we er allemaal van genieten en hun historische context begrijpen. Ik wil niet nadenken over wat er zou zijn gebeurd als deze vondsten in de verkeerde handen waren geraakt. Het is belangrijk op te merken dat zware winterregens andere vondsten naar de oppervlakte kunnen brengen en we roepen mensen op om ze aan ons te melden,” zei Distelfeld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Hiking Woman Finds 1,700-Year-Old Stone Busts” van 30 december 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelIsraeli woman stumbles upon Roman busts near ancient ruins” van 30 december 2018 op de site van i24News

♦ naar een artikel van Ruth Schuster “It’s Raining, It’s Pouring in Israel and Exposing 1,700-year-old Busts in Roman-era Cemetery” van 30 december 2018 op de site van Haaretz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.