Franse verzetstrijder die honderden Joodse kinderen redde van de nazi’s, sterft op 108 jaar

Georges Loinger, een lid van het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, die honderden Joodse kinderen van de nazi’s heeft gered, is gestorven. Loinger stierf op vrijdag op 108-jarige leeftijd in Parijs, bevestigde de Franse Fondation pour la Mémoire de la Shoah op haar website. Georges Loinger, werd in 1910 in Straatsburg geboren in een Joods orthodox gezin van zeven kinderen en studeerde aan de middelbare school Fustel-de-Coulanges.

Rond de leeftijd van 12 wordt George Loinger lid van een Zionistische jeugdbeweging, Hatikwah (Hoop). Deze beweging werd opgericht en geleid door afstammelingen van Duitse joden, voornamelijk intellectuelen, die zich in de Elzas vestigden na de Franse nederlaag in 1870. Georges Loinger, perfect tweetalig, las schrijvers en filosofen onder wie Theodor Herzl die in zijn boek de Joodse Staat (1896) de oprichting en toekomst van de staat Israël aankondigde. Net zoals al zijn kameraden zag George Loinger zijn toekomst liggen in een kibboets in Palestina. Maar de oorlog zal al zijn plannen dwarsen.

Georges Loinger herinnerde zich de triomfantelijke intocht van de Duitsers in Parijs en de parade van troepen voor de Führer op de Champs-Élysées. Het duurde slechts 34 dagen, zegt hij, om Frankrijk te verslaan. De snelle nederlaag was ook totaal. Georges Loinger, gemobiliseerd in 1940 aan de oevers van de Rijn, wordt hij door de nazi’s gevangen genomen met zijn regiment en naar een krijgsgevangenenkamp in Duitsland gestuurd, de Stalag 7A, in de buurt van München. Hij was echter in staat om te ontsnappen en terug te keren naar Frankrijk.

Terug in Frankrijk begon zijn samenwerking met het Oeuvre de Secours aux Enfants, of OSE, een Joodse kinderhulpvereniging opgericht in Sint-Petersburg in 1912. Loinger, die Joods was maar er met zijn blonde haar en blauwe ogen Arisch uitzag, smokkelde tussen april 1943 en juni 1944 ten minste 350 joodse kinderen, wiens ouders waren gedood of naar de nazi-concentratiekampen waren gestuurd, in kleine groepen over de Frans-Zwitserse grens.

In 1944, gezocht door de Gestapo, moet hij stoppen met het organiseren van passages en probeert hij zijn vrouw en hun twee kinderen over de grens te krijgen. De nacht van de passage verrast een Duitse patrouille hen. Geluk is voor hen allemaal goed afgelopen en Georges Loinger slaagt erin zijn eigen vrouw Flore en hun twee zonen, Daniel en Guy, naar Zwitserland te helpen.

Loinger werd veelvuldig onderscheiden voor zijn moed. Zo ontving hij de Verzetsmedaille, het Militaire Kruis, commandeur van het Légion d’honneur van Frankrijk. Hij werd in 1940 gevangen genomen door de Duitse strijdkrachten terwijl hij bij het Franse leger diende en werd naar een krijgsgevangenenkamp in Duitsland gestuurd.  Hij was een neef van de mimespeler Marcel Marceau, die mede-verzetsstrijder was.


Bronnen:

♦ naar een artikelFrench Resistance fighter who saved Jews from Nazis, dies at 108” van 31 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelGeorges Loinger, French Resistance fighter who saved Jewish children from the Nazis, dies at 108” van 30 december 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelLe doyen de la Résistance juive Georges Loinger s’éteint à l’âge de 108 ans” van 28 december 2018 op de site van i24NEWS

♦ naar een artikelHistoire et Intervention de Georges Loinger” van 27 februari 2010 op de site van AJPN

Een gedachte over “Franse verzetstrijder die honderden Joodse kinderen redde van de nazi’s, sterft op 108 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.