Hamas’ repressie in Gaza: critici de mond snoeren, intimideren en liquideren

Plaatje hierboven: Gaza City, 5 augustus 2014. Openbare executie door ophanging van een Palestijn die door Hamas werd verdacht van samenwerking met Israël [beeldbron: YNET]

Wat doet de Palestijnse islamitische terreurgroep Hamas als het geen raketten op Israël afvuurt of Palestijnen stuurt om rel te schoppen met Israëlische soldaten langsheen de grens tussen de Gazastrook en Israël? Het stuurt zijn veiligheidsagenten de straat op om willekeurig Palestijnen te arresteren, ondervragen, intimideren en lastig te vallen die Hamas zou durven bekritiseren.

Het is niet zo dat iemand verwacht dat Hamas anders zou handelen. De termen democratie en vrijheid van meningsuiting hebben nooit in het woordenboek van Hamas gestaan. Voor Hamas is het of je aan onze kant staat of je bent tegen ons. Er is geen derde optie voor Palestijnen die onder de heerschappij van Hamas in de Gazastrook leven, zelfs voor degenen die eerder met Hamas werden geassocieerd, maar later van gedachten veranderden en een andere mening durfden uiten of, erger, kritiek hadden op de islamitische beweging.

Alleen al in de afgelopen week heeft Hamas twee Palestijnse academici gearresteerd op verdenking dat ze kritiek uiten op de groep: hoogleraar biologie Salah Jadallah en schrijver Khader Mihjez.

Jadallah werd eerder deze week gearresteerd nadat hij een opmerking op Facebook plaatste waarin hij de heersers van de Hamas in de Gazastrook beschuldigde van een comfortabel leven te leiden terwijl de Palestijnen zich in armoede en ellende wentelden. In zijn artikel van van 19 december ’18 schreef hij: “Het is een leven van hypocrisie, leugens en kwakzalverij wanneer een ambtenaar in luxe leeft terwijl zijn mensen worden onderdrukt en verarmd.”

Hij beschuldigde de Hamas-functionarissen van het stelen van fondsen die waren bestemd voor het volk en in plaatst daarvan het geld gebruikten om voor zichzelf sjieke villa’s en herenhuizen te bouwen. Op 26 december zei de zoon van Jadallah, Mohammed, dat Hamas zijn vader in hechtenis had genomen en weigerde hem op borgtocht vrij te laten. “Mijn vader bekritiseerde corruptie in het algemeen en had het niet over een specifieke persoon of familie,” zei de zoon.

Dit was niet de eerste keer dat prof. Jadallah in de problemen kwam vanwege zijn publieke kritiek op Hamas. In maart 2016 werd hij vanwege zijn opmerkingen aan Hamas en het universiteitsbestuur geschorst van zijn baan aan de Islamitische Universiteit in de Gazastrook.

De professor, volgens Palestijnse bronnen, werd ooit beschouwd als een prominente figuur in Hamas – waarschijnlijk daarom dat Hamas hem serieus neemt. Als iemand die is opgegroeid in Hamas, weet hij als geen ander meer over het gedrag van de topfiguren van de terreurgroep. Verre van een buitenstaander of een politieke rivaal te zijn, is Jadallah de ultieme Hamas insider.

De tweede man, Mihjez, werd op 26 december enkele uren vastgehouden door Hamas – kennelijk vanwege kritiek op de arrestatie van Jadallah. In een Facebook-bericht vroeg Mihjez: “Wat is de academische graad die de man die Prof Salah Jadallah ondervraagt, in petto heeft?” Vanwege deze retorische vraag, riep Hamas Mihjez op het matje op voor enkele uren verhoor.

Twee jaar geleden werd Mihjez ook gearresteerd door Hamas nadat hij een reeks artikelen had geschreven waarin hij uitlegde waarom hij de organisatie Moslim Broederschap niet langer steunde. Met name Hamas is een ent van de Êgyptische] Moslim Broederschap. Een op Gaza gebaseerde groep, het Journalistenforum voor Mensenrechten genoemd, veroordeelde de Hamas-maatregelen tegen Jadallah en Mihjez als een “schending van de vrijheid van meningsuiting” en riep Hamas op om uit te leggen waarom zijn mannen prominente figuren in de Gazastrook lastig vielen.

Lees hier verder het artikel van Khaled Abu Toameh


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: Silencing and Intimidating Critics” van 27 december 2018 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.