Het belangrijkste document in de Jordaanse geschiedenis: overgave van de Joden in Jeruzalem in 1948

De Jordaanse journalist Mohammed Younis Al-Abbadi schreef in Ammon News het volgende over het komende eeuwfeest van de oprichting van Jordanië (Transjordanië) in 1921:

“Aan de vooravond van de viering van het honderdjarig bestaan ​​van de staat die de Jordaniërs bouwden met loyaliteit, werk en bloed, moeten we vervuld van trots de documenten belichten die gepaard gingen met dit uitgebreide offer en een vervulling van de idealen die we hebben veiliggesteld.”

Het hele artikel bespreekt slechts een enkel historisch Jordaans document, blijkbaar het belangrijkste document in de Jordaanse geschiedenis. Het artikel zegt:

Het document van de overgave van de Hagana aan het Arabische leger, dat een deel van de overwinningen van ons leger vertelt, is een document dat dateert uit de oorlog van 1948: “Op verzoek van de Joden van het Oude Jeruzalem om zich over te geven, presenteerde de eerste groep (dwz het Arabische leger) de omstandigheden, en de tweede groep accepteerde hen.”

Het Arabische leger legde vijf voorwaarden op aan de Haganah-bende in Jeruzalem: de wapens neerleggen en overhandigen, en alle mannelijke strijders krijgsgevangene. Oudere mannen, vrouwen en kinderen en mensen met ernstige wonden kunnen via het Rode Kruis naar de Joodse wijken van Nieuw-Jeruzalem vertrekken. Het Arabische leger beloofde het leven van alle overgegeven Joden te beschermen.

Het vijfde punt in het document luidde: “Het Arabische leger bezet de Joodse wijken in het oude Jeruzalem. De voorwaarden van het document, vooral die met betrekking tot de humanitaire aspecten, waar oudere mannen, vrouwen en kinderen via het Rode Kruis mogen vertrekken, tonen ons een hoog moreel en humanitair karakter.”

Waarover Al-Abbadi het niét heeft in zijn o-zo-belangrijke document dat “het ‘hoge moreel’ van het Jordaanse leger uitdrukte” is hoe de herovering van de Oude Stad in de weken daarna resulteerde in de plundering van de Joodse wijken die met geweld werden geïslamiseerd. Het gebied was tot in juni 1967 19 jaar lang verboden gebied voor Joden terwijl de Arabieren intussen alles wat Joods was vernietigden en of onteerden.

Zo werden naar schatting 56 synagogen vernield, waaronder de beroemde Hurva en de Tifferet synagoges die beiden werden gedynamiteerd, alsmede het Joodse Kwartier dat werd geplunderd en tot in de kelders afgebrand. De 3000 jaar oude Joodse begraafplaats werd zwaar beschadigd; honderden grafzerken werden stukgeslagen om wegen te bedekken en pissijnen voor de soldaten te bouwen.

Uiteraard is dit slechts de mening van één persoon, maar het idee dat de overgave van Joden die in 1948 waren afgesloten van de rest van Israël, het belangrijkste moment in de Jordaanse geschiedenis vertegenwoordigt, verraadt een beetje hun obsessie. De overwinning van Jordanië op een paar honderd Joden – die 19 jaar later werd omgekeerd – wordt vandaag beschouwd als misschien de grootste gebeurtenis in de Jordaanse geschiedenis. Palestijnen hebben zichzelf altijd gedefinieerd in termen van Israël. Blijkbaar doen sommige Jordaniërs dat ook.

Plaatje boven en onder: De Val van Jeruzalem in mei 1948. Soldaten van het Transjordaanse Arabische Legioen omringen Joodse soldaten van de Haganah die zich zonet hebben overgegeven en poseren met hun geweren in de Oude Stad van Jeruzalem op 28 mei 1948. Hieronder: 300 Joodse strijders van de Haganah werden gearresteerd en wachten af hoe het verder moet …  [beeldbron: AP]


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “The most important document in Jordanian history: The surrender of the Jews in Jerusalem in 1948” van 6 december 2018 op de site van Elder of Ziyon

♦ een artikel op deze blogWie wil terug naar een ‘Judenrein’ Jeruzalem van 1948-1967?” van 15 december 2018

Een gedachte over “Het belangrijkste document in de Jordaanse geschiedenis: overgave van de Joden in Jeruzalem in 1948

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.