Het belangrijkste document in de Jordaanse geschiedenis: overgave van de Joden in Jeruzalem in 1948

De Jordaanse journalist Mohammed Younis Al-Abbadi schreef in Ammon News het volgende over het komende eeuwfeest van de oprichting van Jordanië (Transjordanië) in 1921:

“Aan de vooravond van de viering van het honderdjarig bestaan ​​van de staat die de Jordaniërs bouwden met loyaliteit, werk en bloed, moeten we vervuld van trots de documenten belichten die gepaard gingen met dit uitgebreide offer en een vervulling van de idealen die we hebben veiliggesteld.”

Het hele artikel bespreekt slechts een enkel historisch Jordaans document, blijkbaar het belangrijkste document in de Jordaanse geschiedenis. Het artikel zegt:

Het document van de overgave van de Hagana aan het Arabische leger, dat een deel van de overwinningen van ons leger vertelt, is een document dat dateert uit de oorlog van 1948: “Op verzoek van de Joden van het Oude Jeruzalem om zich over te geven, presenteerde de eerste groep (dwz het Arabische leger) de omstandigheden, en de tweede groep accepteerde hen.”

Het Arabische leger legde vijf voorwaarden op aan de Haganah-bende in Jeruzalem: de wapens neerleggen en overhandigen, en alle mannelijke strijders krijgsgevangene. Oudere mannen, vrouwen en kinderen en mensen met ernstige wonden kunnen via het Rode Kruis naar de Joodse wijken van Nieuw-Jeruzalem vertrekken. Het Arabische leger beloofde het leven van alle overgegeven Joden te beschermen.

Het vijfde punt in het document luidde: “Het Arabische leger bezet de Joodse wijken in het oude Jeruzalem. De voorwaarden van het document, vooral die met betrekking tot de humanitaire aspecten, waar oudere mannen, vrouwen en kinderen via het Rode Kruis mogen vertrekken, tonen ons een hoog moreel en humanitair karakter.”

Waarover Al-Abbadi het niét heeft in zijn o-zo-belangrijke document dat “het ‘hoge moreel’ van het Jordaanse leger uitdrukte” is hoe de herovering van de Oude Stad in de weken daarna resulteerde in de plundering van de Joodse wijken die met geweld werden geïslamiseerd. Het gebied was tot in juni 1967 19 jaar lang verboden gebied voor Joden terwijl de Arabieren intussen alles wat Joods was vernietigden en of onteerden.

Zo werden naar schatting 56 synagogen vernield, waaronder de beroemde Hurva en de Tifferet synagoges die beiden werden gedynamiteerd, alsmede het Joodse Kwartier dat werd geplunderd en tot in de kelders afgebrand. De 3000 jaar oude Joodse begraafplaats werd zwaar beschadigd; honderden grafzerken werden stukgeslagen om wegen te bedekken en pissijnen voor de soldaten te bouwen.

Uiteraard is dit slechts de mening van één persoon, maar het idee dat de overgave van Joden die in 1948 waren afgesloten van de rest van Israël, het belangrijkste moment in de Jordaanse geschiedenis vertegenwoordigt, verraadt een beetje hun obsessie. De overwinning van Jordanië op een paar honderd Joden – die 19 jaar later werd omgekeerd – wordt vandaag beschouwd als misschien de grootste gebeurtenis in de Jordaanse geschiedenis. Palestijnen hebben zichzelf altijd gedefinieerd in termen van Israël. Blijkbaar doen sommige Jordaniërs dat ook.

Plaatje boven en onder: De Val van Jeruzalem in mei 1948. Soldaten van het Transjordaanse Arabische Legioen omringen Joodse soldaten van de Haganah die zich zonet hebben overgegeven en poseren met hun geweren in de Oude Stad van Jeruzalem op 28 mei 1948. Hieronder: 300 Joodse strijders van de Haganah werden gearresteerd en wachten af hoe het verder moet …  [beeldbron: AP]


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “The most important document in Jordanian history: The surrender of the Jews in Jerusalem in 1948” van 6 december 2018 op de site van Elder of Ziyon

♦ een artikel op deze blogWie wil terug naar een ‘Judenrein’ Jeruzalem van 1948-1967?” van 15 december 2018

3 gedachtes over “Het belangrijkste document in de Jordaanse geschiedenis: overgave van de Joden in Jeruzalem in 1948

 1. (…) zodat deze historische waarborg dan ook in de vredevolle happy happy happy happy don’t worry be happy happy happy constitutie van de vredevolle soevereine natie van de happy happy happy don’t worry be happy happy happy Verenigde Naties Israël is opgenomen.”

  Like

 2. In een mogelijk geheel ander Israëlisch geluid,

  herstel,

  ik kan dit niet zo snel beoordelen, dus misschien is dit niet zo,

  hoe dan ook,

  WAS ***The Voice of Peace*** door iedereen in het voormalige Britse mandaatgebied te horen.

  Menigeen moet in die tijd in het voormalige Britse mandaatgebied bijvoorbeeld na het in vrede beluisteren van het stemgeluid van de voice of Cat Stevens tijdens het in die tijd in het voormalige Britse mandaatgebied vredevol ten gehore brengen van

  Peace Train

  Now I’ve been happy lately, thinking about the good things to come
  And I believe it could be, something good has begun

  Oh I’ve been smiling lately, dreaming about the world as one
  And I believe it could be, some day it’s going to come

  Cause out on the edge of darkness, there rides a peace train
  Oh peace train take this country, come take me home again

  Now I’ve been smiling lately, thinking about the good things to come
  And I believe it could be, something good has begun

  Oh peace train sounding louder
  Glide on the peace train
  Come on now peace train
  Yes, peace train holy roller

  Everyone jump upon the peace train
  Come on now peace train

  Get your bags together, go bring your good friends too
  Cause it’s getting nearer, it soon will be with you

  Now come and join the living, it’s not so far from you
  And it’s getting nearer, soon it will all be true

  Now I’ve been crying lately, thinking about the world as it is
  Why must we go on hating, why can’t we live in bliss

  Cause out on the edge of darkness, there rides a peace train
  Oh peace train take this country, come take me home again

  gedacht hebben als na deze ***Voice of Peace*** vandaag in het voormalige Britse mandaatgebied de vrede niet voor iedereen zonder een druppel zinloos vergoten bloed uitbreekt, dan weet ik het ook niet meer.

  Dus de directe oorzaak van het vandaag niet zonder een druppel zinloos vergoten bloed niet uitbreken van de vrede in het voormalige Britse mandaatgebied is de historische verklaring van de uitvoerende macht van het voormalige Westerse koloniale empire Britannia rules the waves and god saves the Queen England,

  de heer Arthur Balfour,

  waarin na de inktzwarte geschiedenis het thuisland van de mensen met de Joodse religie en/of Joodse cultuur en de aldaar wonende Palestijnse mensen in historische zin werd gewaarborgd, zodat deze historisch waarborg dan ook in de constitutie van de soevereine natie van de Verenigde Naties Israël is opgenomen.

  Dit heeft de heer Arthur Balfour toen, in die koloniale tijd in historische zin gewaarborgd.

  Wat uiteraard in het voormalige Britse mandaatgebied niet meer is terug te draaien.

  Dus mevrouw May, de opvolger van de heer Balfour, zal in het vredesproces op de historisch mooie vredevolle weg naar vrede op de mooie vredevolle wereld op de mooie vredevolle planeet Aarde in het mooie vredevolle Universum het mooie vredevolle UN SABBATH SHALOM SABBATH SHALOM DONA NOBIS PACEM PEACE PALACE in Den Haag, het historisch Westerse voormalige koloniale laissez-faire passer business as usual van het mooie, vredevolle happy, happy happy Koninkrijk der Nederlanden on the historic beautiful peaceful road to peace on the beautiful peaceful world on the beautiful peaceful planet Earth in the beautiful happy happy happy, don’t worry be happy happy happy UN SABBATH SHALOM SABBATH SHALOM DONA NOBIS PACEM PEACE PALACE in the Hague, the Western historic former colonial laissez-faire passer business as usual the beautiful peaceful happy happy happy don’t worry, be happy happy happy Royal Kingdom the Netherlands op vredevolle wijze dienen uit te leggen waar de heer Balfour het historische recht vandaan haalde om land überhaupt te verdelen.

  Like

 3. Shalom;
  ……..geloof een muslim op zijn woord; en u weet zeker (na enige tijd); dat u bedrogen bent!
  goede week.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.