Kan PA-president Mahmoud Abbas nieuwe parlementsverkiezingen houden?

Plaatje hierboven: 13 jaar dictatuur van Abbas. De voorlopig laatste parlementaire verkiezingen in de Palestijnse Autoriteit vonden plaats op 25 januari 2006 en werden toen unaniem gewonnen door Hamas, zowel in Judea en Samaria als in de Gazastrook.

Twee dagen voordat de coalitieleiders van de Israëlische regering aankondigden dat er op 9 april ’19 algemene verkiezingen zullen plaatsvinden, heeft president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit een verklaring afgelegd die door velen in Israël nauwelijks werd opgemerkt.

Tijdens een bijeenkomst van het Palestijnse leiderschap in Ramallah afgelopen zaterdag zei Abbas dat de Palestijnen ook naar de stembus zullen gaan. “Het Palestijnse Constitutionele Hof heeft besloten de Palestijnse Wetgevende Raad (PLC) te ontbinden en binnen zes maanden parlementsverkiezingen te eisen,” zei Abbas. Het besluit, zo voegde hij eraan toe, zal binnenkort in het Palestijnse officiële publicatieblad worden gepubliceerd.

Maar terwijl het besluit om vervroegde verkiezingen in Israël te houden tot opwinding en concurrentie tussen politieke partijen, politici en experts heeft geleid, heeft het initiatief om verkiezingen voor het Palestijnse parlement te houden de spanningen tussen Abbas’s heersende Fatah-factie en Hamas versterkt.

De kloof van Fatah-Hamas, die zijn piek bereikte met de gewelddadige overname van de Gazastrook door Hamas in 2007, is de belangrijkste reden waarom Palestijnen niet in staat zijn geweest om lang verwachte presidents- en parlementsverkiezingen te houden. Abbas ‘vierjarige mandaatstermijn liep af in 2009, terwijl het mandaat van de PLC een jaar later afliep. In het licht van de voortdurende machtsstrijd tussen de twee rivaliserende partijen, kijkt niemand in ‘Palestina’ er echt uit naar het houden van nieuwe verkiezingen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Hamasleiders zeggen dat ze er alle vertrouwen in hebben dat hun groep bij elke verkiezing zal winnen, op voorwaarde dat het in een eerlijk en vrij klimaat wordt gehouden. Hamas, niettemin, zegt dat er geen manier is waarop vrije en eerlijke verkiezingen ooit op de Westelijke Jordaanoever kunnen plaatsvinden wanneer Abbas en Israël afzonderlijk zijn aanhangers daar neerhalen. Evenzo zeggen Abbas en zijn Fatah-functionarissen dat het onmogelijk is om vrije en eerlijke verkiezingen te houden in de Gazastrook, waar Hamas hun aanhangers blijft lastigvallen en intimideren.

Het besluit om de PLC te ontbinden, dat sinds 2007 verlamd is, heeft sterke veroordelingen uitgelokt bij Hamas, wiens leiders Abbas hebben beschuldigd van te handelen in strijd met de Palestijnse grondwet. Ze hebben de beslissing ook beschreven als een ‘zware slag’ voor de Egyptische pogingen om de kloof tussen Hamas en Fatah te beëindigen.

Hamas-functionarissen zeiden donderdag dat ze niet gekant waren tegen het idee om verkiezingen te houden voor het presidentschap en het parlement. Ze wezen er echter op dat in navolging van Abbas ‘ongrondwettelijke beslissing’, evenals zijn strafmaatregelen tegen de Gazastrook, waaronder de opschorting van betalingen aan duizenden ambtenaren daar, de kans groot is dat de Palestijnse kiezers massaal naar de stembussen trekken wanneer verkiezingen in de nabije toekomst worden gehouden.

Hamas is er ook van overtuigd dat Abbas niet echt nieuwe verkiezingen wil houden omdat hij bang is dat hij de stemming zal verliezen. ‘Als de verkiezingen eerlijk en vrij zijn, zal Abbas een ongelofelijke nederlaag lijden’, zei Mohammed Nazzal, de officiële Hamas-functionaris. ‘Toen Abbas instemde met het houden van de parlementsverkiezingen in 2006, verwachtte hij dat Fatah zou winnen.’ In de PLC-verkiezing van 2006 won de aan Hamas gelieerde lijst, Change and Reform, 74 van de 132 zetels, terwijl Fatah er slechts 45 won.

In een interview met een door Hamas bestuurd televisiestation dat op vrijdag werd uitgezonden, sluit Nazzal de mogelijkheid uit dat er binnen afzienbare tijd verkiezingen zullen worden gehouden. De Hamas-functionaris veroordeelde Abbas’ beslissing om de PLC te ontbinden als “gebrek aan wijsheid” en zei dat er “geen garanties” waren dat verkiezingen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook eerlijk en vrij zouden zijn. “Als Abbas nieuwe verkiezingen wil houden, waarom heeft hij het parlement dan ontbonden?” vroeg hij.

Hamas zegt dat het Abbas’ besluit om het parlement te ontbinden niet erkent en dat het de raad apart zal blijven bijeenroepen in de Gazastrook. Op woensdag woonden Hamas en andere Palestijnse facties voor de eerste keer sinds de aankondiging van Abbas een aankondiging van de PLC bij – een zet die wordt gezien als een directe uitdaging voor de PA-president en die de verdeeldheid tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook verder versterkt .

Palestijnse politieke analisten zeiden donderdag dat zelfs als Abbas doorgaat met zijn plan om nieuwe verkiezingen te houden, deze alleen op de Westelijke Jordaanoever zullen plaatsvinden. Eerder deze week had Abbas een ontmoeting met de voorzitter van de Palestijnse Centrale Verkiezingscommissie, Hana Naser, en besprak met hem manieren om zich voor te bereiden op het houden van parlementsverkiezingen. De bijeenkomst was bedoeld om Hamas een bericht te sturen dat Abbas serieus bezig was met het houden van de verkiezingen.

De analisten geloven dat Hamas en verschillende Palestijnse groeperingen de komende verkiezingen hoogstwaarschijnlijk zullen boycotten – een stap die zou resulteren in de verkiezing van een door Fatah gedomineerd parlement. In een dergelijk geval, merkte ze op, mag Hamas zijn eigen parlementsverkiezingen houden in de Gazastrook en een apart parlement oprichten dat wordt gecontroleerd door zijn eigen mannen.

Op donderdag sprak de PA-regering in Ramallah de hoop uit dat de komende parlementsverkiezingen de weg zouden banen voor “het beëindigen van Palestijnse verdeeldheid en het herstellen van nationale eenheid.” De controverse die is losgebarsten in de nasleep van Abbas’ besluit om het parlement te ontbinden, suggereert echter dat de Palestijnen eigenlijk de tegenovergestelde richting uitgaan – met toegenomen schisma en verdeeldheid.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Will Abbas be able to hold new parliamentary elections?” van 27 december 2018 en een artikelPA foils Hamas attempt to convene Palestinian Parliament” van 26 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ een artikel op deze blogWaarom ontbindt Mahmoud Abbas na 12 jaar inactiviteit opeens het Palestijnse parlement?” van 24 december 2018 en een artikelPalestijnse facties Hamas en Fatah zijn akkoord om eind 2018 algemene verkiezingen te houden” van 24 november 2017

Een gedachte over “Kan PA-president Mahmoud Abbas nieuwe parlementsverkiezingen houden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.