Egypte ontkent mishandeling van Joden in de jaren ’50 en ’60

Plaatje hierboven: Een verlaten synagoge in een buitenwijk van de Egyptische hoofdstad Cairo. Een gemeenschap die sinds Bijbelse tijden in Egypte leefde, stierf in de jaren ’90 uit; sindsdien zijn slechts een handvol Egyptische Joden teruggekeerd naar hun vaderland [beeldbron: Middle East Eye]

Egypte blijft fel reageren tegen het artikel dat op 10 december door Fatima Naoot is geschreven en dat het land de schuld geeft van het verdrijven van zijn Joden. Historici, politici en journalisten vallen over zichzelf om te ‘bewijzen’ dat “toen tienduizenden Joden het land verlieten in de jaren vijftig en zestig, ze allemaal vrijwillig vertrokken of spionnen waren. Maar Egypte hield van zijn Joden.

Dit is een flagrante leugen. Onder Nasser verminderde en elimineerde Egypte systematisch de rechten van Joden. Hier is een klein deel van Michael M. Laskier “Egyptian Jewry under the Nasser regime, 1956–70”, gepubliceerd in Middle Eastern Studies, 1995. Deze secties hebben alleen betrekking op uitwijzingen in 1956.


Egyptisch Jodendom onder het Nasser Regime 1956-70

Volgens officiële Egyptische documenten hadden vier specifieke soorten maatregelen direct en radicaal invloed op de rechten, de status en het bestaan ​​van veel Joden in Egypte. Dit waren: politie-detentie; sekwestratie van bedrijven en onroerend goed; explusie van het land; en het uitvaardigen van een nieuw statuut waaronder Joden van hun staatsburgerschap werden beroofd.

Wat de eerste categorie betreft, machtigden artikel 3, lid 7, en artikel 7 van noodwet nr. 5332 van 1954, over de proclamatie van een staat van beleg in Egypte, de militaire regering van Egypte om “de arrestatie en aanhouding van verdachten te bevelen en degenen die de openbare orde en de veiligheid schaden”. Onder deze bepalingen werden honderden Joden, zonder aanklacht tegen hen, vastgehouden, opgesloten of anderszins beroofd van hun vrijheid.

Volgens vertegenwoordigers in Egypte van een belangrijke internationale hulporganisatie waren op 7 december 1956 minstens 900 Joden gearresteerd. Vijfhonderd werden geïnterneerd in de Joodse school in Abbasiyya in Caïro. Vanaf 3 december waren 261 van deze 500 staatloos; de rest waren Egyptische burgers. Op de Joodse school van Abraham Batesh in Heliopolis werden nog eens 42 Joden geïnterneerd, de meesten van hen waren vrouwen, waaronder vele bejaard.

Deze groep omvatte 19 staatloze personen en 23 anderen. In de Les Barrages-gevangenis ten noorden van Caïro werden 300 Joden geïnterneerd, waarvan de helft stateloos; de andere helft Britse en Franse onderwerpen. Beperkt tot het gebied van Cairo, en met uitzondering van Alexandrië en de kleinere, afnemende gemeenschappen van de Nijldelta, kunnen deze cijfers niet het totale aantal Joden voorstellen dat vervolgens in Egypte werd gevangengezet enkel omdat ze Joods waren.

Verder was er absoluut betrouwbare informatie dat vrijwel alle Joodse families in Caïro en Alexandrië lange tijd zonder geld, voedsel of andere benodigdheden in hun huis in de gevangenis werden gehouden, onder toezicht van conciërges die door de politie autoriteit werden gesommeerd om Joodse huurders onder opsluiting te controleren en die hen voorzagen van vuurwapens om deze controle effectiever te maken.

Sekwestratie en economische wurging: onder het gezag van Militaire Proclamatie nr. 4 ‘met betrekking tot de handel met Britse en Franse onderdanen en met maatregelen die hun bezittingen beïnvloeden’ (Journal Officiel, No.88, bis A van 1 november 1956) verschenen 19 richtlijnen in de Journal Officiel van Egypte. Elf (nrs. 170-177 en 186-188) hadden een overweldigende invloed op het bezit van Joden. Militaire proclamatie nr. 4 verscheen onder de titel ‘Regime of Sequestration’.

Een aantal personen woonachtig in de Verenigde Staten, grondig bekend met de economische structuur van Egypte, hebben de gepubliceerde lijsten van 486 personen en bedrijven waarvan de eigendommen in militaire proclamatie nr. 4 die in beslag werden genomen, onderzocht. Ze verklaarden dat minstens 95 procent van hen Joden waren.

Al met al wordt geschat dat tussen november 1956 en maart 1957 activa van ten minste 500 joodse ondernemingen zijn gesekwestreerd en dat hun bankrekeningen zijn bevroren; 800 bedrijven onder Joods bezit werden op een economische zwarte lijst geplaatst en hun bezittingen bevroren.

De personen en bedrijven die door deze maatregel werden getroffen, vertegenwoordigden het grootste deel van de economische substantie van het Egyptische Jodendom, de grootste en belangrijkste ondernemingen, en de belangrijkste levensonderhoud, via vrijwillige bijdragen, van de Joodse religieuze, educatieve, sociale en welzijnsinstellingen in Egypte. De resulterende verlamming van deze instellingen verergerde het ontwortelingseffect van het anti-Joodse beleid van de regering aanzienlijk en verhoogde de druk voor Joden om het land te verlaten aanzienlijk.

Naast het ontnemen van eigenaars van hun eigendommen en inkomsten, hebben de sekwestratiemaatregelen indirect invloed gehad op het levensonderhoud van een veel bredere kring van Joden, die in dienst zijn van bedrijven die onder bewaarneming staan. Er werd op betrouwbare wijze gerapporteerd dat alle afgezonderde bedrijven instructies ontvingen om alle medewerkers van het Joodse geloof te ontslaan en dienovereenkomstig handelden. Noch was de eliminatie van Joden uit het Egyptische economische leven beperkt tot gesekwestreerde bedrijven en activa.

Er waren andere, meestal onofficiële, maatregelen die een grote, extra groep Joden ervan weerhielden om geld te verdienen. De meeste Joden hadden bijvoorbeeld al hun posities verloren in overheidsbedrijven en veel particuliere bedrijven die niet onderhevig waren aan sekwestratie.

Tegelijkertijd werden veel Joden in onafhankelijke particuliere ondernemingen verhinderd zaken te doen door de weigering van handelsvergunningen, export- en invoervergunningen, toewijzingen van vreemde valuta en andere administratieve faciliteiten die essentieel zijn voor de voortzetting van activiteiten. Dientengevolge werden Joden gedwongen buitengesloten of vrijwillig teruggetrokken uit het bedrijfsleven. Evenzo werd een gestaag toenemend aantal Joodse artsen, advocaten en ingenieurs op verschillende manieren belet hun beroep uit te oefenen.

Het beleid van Egypte om zich van zijn Joodse bevolking te ontdoen werd geïmplementeerd door zowel uitzetting als ‘vrijwillige’ emigratie. Maar de twee methoden waren niet helemaal verschillend. Geschat wordt dat al in het einde van november 1956 minstens 500 Egyptenaren en staatloze Joden uit Egypte werden verdreven, met uitzondering van een aanzienlijk aantal Joodse burgers van Groot-Brittannië en Frankrijk. De meeste van de verdrevenen waren familiehoofden.

Ze kregen het bevel om het land binnen twee tot zeven dagen te verlaten. Terwijl in de meeste gevallen de persoon met een uitzettingsbevel verantwoordelijk was voor de ondersteuning van zijn gezin, moesten alle gezinsleden het land verlaten. Deze maatregel dwong meerdere keren indirect het aantal uitwijzingsbevelen om Egypte te verlaten. Officiële uitzettingsbevelen waren echter geenszins de meest effectieve instrumenten voor grondige gedwongen emigratie.

Sterker nog, rond het einde van november 1956 stopten de directe, individuele verwijderingsbevelen, maar werden deze vervangen door de meer subtiele, krachtige technieken van intimidatie en psychologische oorlogsvoering tegen de Joodse bevolking als geheel. Onder deze druk en de gelijktijdige economische intimidatie van Joden, begon een veel grotere en gestaag groeiende emigratiebeweging. Joden hebben zich ‘vrijwillig’ verplicht in formele verklaringen aan de autoriteiten om het land te verlaten en, in het geval van Egyptische onderdanen, om afstand te doen van hun burgerschap.

Zowel de formele uitzettingsbevelen als de ‘vrijwillige’ toezeggingen om zichzelf uit te zetten, troffen Joden van elke status – burgers, staatlozen en buitenlandse onderdanen. Alle laissez-passer-documenten die aan hen zijn verstrekt, hebben uitdrukkelijk verklaard dat de persoon die Egypte verlaat, niet zou kunnen terugkeren en dat ze vrijwillig afstand deden van alle claims tegen Egypte. Meer dan 20.200 Joden emigreerden tussen 22 november 1956 en 30 juni 1957.

In totaal hebben naar schatting tussen de 23.000 en 25.000 van de 45.000 Joden Egypte verlaten. Deze omvatten meer dan 6.000 (tot juni 1957) die vertrokken op schepen die werden gecharterd door het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), waarvan het hoofdkwartier in Genève was, met fondsen verstrekt door het United Jewish Appeal. Het ICRC heeft, zoals we zullen zien, een onschatbare dienst bewezen bij het evacueren van Joden die niet in staat zijn om hun doorgang te betalen en bij het helpen van behoeftige Joden die zich nog in Egypte bevinden.

De emigratie, uitzetting en vlucht begonnen op grote schaal met duizenden mensen die naar de kantoren van het rabbinaat, de consulaten en ambassades kwamen op zoek naar advies, hulp en middelen om te ontsnappen. De haven van Alexandrië en het vliegveld in Caïro waren vol met vluchtelingen die het land verlieten.

Verder lezen, zie links onderaan dit fragment.

Plaatje hierboven: Maimonides Synagoge in 2010 in het oude stadscentrum van de Egyptische hoofdstad Cairo [beeldbron: CPN]


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Egypt denies mistreating Jews in the 50s and 60s. They are lying” van 28 december 2018 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel van Mariam Musa “The vanishing Jews of Egypt” van 28 augustus 2015 op de site van Middle East Eye

♦ naar een artikel van Alastair Beach “The Last Jews of Egypt – The vanishing community of Jews in Israel” van 28 maart 2013 op de site van The Daily Beast

Een gedachte over “Egypte ontkent mishandeling van Joden in de jaren ’50 en ’60

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.