EU en Frankrijk verooroordelen andermaal Israël’s nederzettingen beleid

De Europese Unie en Frankrijk haalden op donderdag scherp uit naar Israël vanwege de vooruitgang en goedkeuring van deze week van 2.191 nieuwe Joodse woningen in Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever.

Alle nederzettingen activiteiten zijn illegaal onder internationaal recht. Het ondermijnt de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing en de vooruitzichten op een duurzame vrede,” zei de Europese Unie. De EU viseerde hiermee expliciet enkel Joodse woningbouw en niét de illegale Arabische van de PA die het overigens zelf steunt en subsidieert.

Ongeveer 61% van deze eenheden zijn gepland om te worden gebouwd in afgelegen nederzettingen, gelegen voorbij de route van de beveiligingsbarrière. De EU beschouwt echter alle Joodse bouwwerken voorbij de staakt-het-vurenlijn van april 1949 (aka de Groene Lijn) als illegaal en maakt geen onderscheid tussen geïsoleerde nederzettingen en de nederzettingen blokken.

De Land Autoriteit publiceerde donderdag een aanbesteding voor 641 kolonistenhuizen, waardoor het totaal van de inschrijvingen voor het jaar op 3.808 komt, volgens de linkse fractie Peace Now. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van het totaal van 3.154 van vorig jaar.

Het gecombineerde aantal aanbestedingen dat in de afgelopen twee jaar is gepubliceerd sinds de Amerikaanse president Donald Trump in functie trad, bedraagt ​​in totaal 6.962. Dat is bijna net zoveel als de 6.806 bouwvergunningen gepubliceerd van 2008 tot 2016. Het aantal aanbestedingen dat in 2018 werd gepubliceerd, was hoger dan enig jaar sinds vóór 2002, volgens Peace Now-gegevens.

Het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde het “besluit van Israël om de uitbreiding van kolonistenhuizen op de Westelijke Jordaanoever toe te staan”, schreef de woordvoerder. Het voegde daaraan toe dat een dergelijke activiteit niet in overeenstemming was met Resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad, die het bouwen van nederzettingen verbiedt.

“De nederzettingen brengen de tweestatenoplossing in gevaar, wat de enige oplossing is die de vrede tussen de Israëli’s en de Palestijnen mogelijk zou maken”, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. “We roepen de Israëlische autoriteiten op om dit besluit opnieuw te heroverwegen,” concludeerde de brief.

Kolonisten hebben geklaagd dat de regering van premier Benjamin Netanyahu niet genoeg heeft gedaan om de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria te versterken, en hebben hem aangespoord om de bouwactiviteit te vergroten. Een dag nadat premier Benjamin Netanyahu had aangekondigd dat er op 9 april vervroegde verkiezingen zouden worden gehouden, hield de Hoger Planningsraad voor Judea en Samaria vergaderingen op het hoofdkantoor van de burgerlijke overheid op de Westelijke Jordaanoever om toestemming te geven voor de bouw.

Terwijl het nog een formele telling moet afgeven, stelde Peace Now, die de vergaderingen bijwoonde, een lijst van de projecten samen. Het keurde 1.159 huisvestingseenheden en geavanceerde plannen voor 1.032 anderen goed, die het totaal van dergelijke plannen voor het jaar op 5.618 brengen. Goedkeuringen omvatten ook huizen in de volgende nederzettingen: 212 in Har Bracha, 152 in Shavei Shomron, 135 in Tene Omari, 129 in Karmei Tzur, 121 in Yitzhar en 120 in Halamish (Neve Tzuf), volgens Peace Now.

De raad machtigde ook de buitenpost van Ibei Hanahal en keurde de bouw van 98 huizen daar goed. De kleine gemeenschap, die in 1999 werd opgericht, is nu een legale wijk van de nederzetting Ma’ale Amos in de regio Gush Etzion. Bovendien richtte de Hoge Raad voor de Planning van Judea en Samaria drie industriële zones op in Judea & Samaria. Israël is van mening dat al dergelijke constructies toelaatbaar zijn, met conservatieve politici die stellen dat er geen verschil is tussen bouwen in Judea & Samaria of binnen soeverein Israël.

Nabil Abu Rudeinah, de woordvoerder van president Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, zei dat alle nederzettingen uiteindelijk zouden worden ontmanteld. “Nederzettingen zullen uit alle Palestijnse gebieden worden ontmanteld op dezelfde manier waarop [Israëlische] nederzettingen in Gaza werden ontmanteld”, zei hij volgens het Palestijnse persbureau WAFA.

“Israëls aandringen op het voortzetten van zijn nederzettingenbeleid bevestigt dat de Israëlische regering de wil van de internationale gemeenschap volledig negeert en voorbijgaat aan de resoluties van internationale legitimiteit, die onmiddellijke internationale interventie voor onze mensen vereisen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “EU, France: Israel’s settlements endanger the two-state solution” van 27 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “‘Settlements in Judea and Samaria will be removed like in Gaza’ – Abbas spokesman says all “settlements” in Judea and Samaria are illegal and will eventually be removed as was the case in Gaza” van 28 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogNetanyahu geeft groen licht voor bouw van 2.200 woningen in Judea & Samaria” van 27 december 2018

2 gedachtes over “EU en Frankrijk verooroordelen andermaal Israël’s nederzettingen beleid

 1. Beste Brabosh, ik maak bezwaar tegen het president noemen van Mahmoud Abbas. Hij kan hooguit voorzitter van de PA worden genoemd. De titel van president komt alleen toe aan het staatshoofd van een echt bestaand land, en aangezien er geen Palestijnse staat is, komt Abbas de titel van president niet toe. In mijn visie is er bovendien ook geen plaats voor een aparte Palestijnse staat, omdat het verdelingsplan van de VN in 1947 ook illegaal was. De besluiten die tijdens de Conferentie van San Remo in april 1920 waren genomen waren ten eerste juridisch bindend en ten tweede ook nog eens onherroepelijk! Derhalve is het verdelingsplan van 1947 onrechtmatig, het gehele land is rechtmatig eigendom van Israël.

  Like

 2. “Het”, zijnde Israel, ondermijnt hiermee de levensvatbaarheid van de 2-staten “oplossing” en het vooruitzicht op duurzame vrede.

  EU & Frankrijk blijken nog steeds zuurstof te willen verspillen met hun totaal achterhaalde boodschap.

  Iemand zal aan de EU & Frankrijk duidelijk moeten maken dat door de aanhoudende Jodenhaat in hun beschaafde achtertuin de Joden weg trekken en dus plaats nodig hebben en dit in het Bijbelse Judea & Samaria én Jeruzalem vinden.

  Voordeel is dan weer dat ze in het oude continent plaats maken voor de vele positieve nieuwkomers uit palestina, Gaza, MO & Afrika.

  Een win/win situatie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.