VS herhaalt de steun voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen

Tijdens een verrassingsreis naar Irak, vertelde president Trump aan de Amerikaanse soldaten in Irak dat “Amerika niet voor elk land op aarde zou moeten vechten, wij zijn niet de sukkels van de wereld,” en voegde eraan toe “We gaan goed voor zorgen voor Israël. We geven Israël $ 4,5 miljard per jaar en ze doen het heel goed om zichzelf te verdedigen, als je goed kijkt.”

Ter verdediging van zijn recente beslissing om alle Amerikaanse troepen uit Syrië te halen, een beweging die bij Amerikaanse bondgenoten, inclusief Israël, grote bezorgdheid wekte, ging hij verder met te zeggen dat hij Israël over het manoeuvre de verhuizing had ingelicht. Met  de bijnaam (Bibi) gebruikend van premier Benjamin Netanyahu zei Trump: “Ik zie dat niet zo. Ik sprak met Bibi. Ik heb het Bibi verteld.”

“We zullen goed voor Israël zorgen. Israël zal er wel bij varen. Maar we geven Israël $ 4,5 miljard per jaar. En we geven ze eerlijk gezegd nog veel meer geld dan dat, als je naar de boeken kijkt – veel meer geld dan dat. En ze hebben het heel goed voor zichzelf gezorgd,” voegde Trump eraan toe.

In een poging de bezorgdheid van Israëlische functionarissen te verdrijven, inclusief de angst dat Israël de aanstormende Iraanse aanwezigheid in Syrië zonder Amerikaanse troepen zal moeten bestrijden, voegde de Amerikaanse president hieraan toe: “Ik ben degene die de ambassade naar Jeruzalem heeft verplaatst . Ik was degene die dat wilde doen. Dus dat is zoals het is. We gaan goed voor Israël zorgen.”

“De VS ondersteunen Israëls recht op zelfverdediging volledig tegen de acties van Iran in de regio,” zei het ministerie van Buitenlandse Zaken op vrijdag. “De Verenigde Staten staan ​​volledig achter het recht van Israël om zich te verdedigen tegen Iraanse regionale acties die de Israëlische nationale veiligheid en de veiligheid van het Israëlische volk in gevaar brengen”, zei woordvoerder Robert Palladino van het Departement voor Buitenlandse Zaken in een verklaring.

“Iraanse steun aan en bevoorrading van terroristische groeperingen in Syrië en in de hele regio die de duidelijke bedoeling en het vermogen hebben om Israël te treffen zijn onaanvaardbaar. De Verenigde Staten staan ​​volledig achter het recht van Israël om zich te verdedigen tegen het agressieve avonturisme van het Iraanse regime en we zullen ervoor blijven zorgen dat Israël de militaire capaciteit heeft om dit resoluut te doen,” voegde hij eraan toe. Palladino benadrukte dat “de inzet van de Trump-regering en het Amerikaanse volk om de veiligheid van Israël te waarborgen zowel duurzaam als onwrikbaar is.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eric Cortellessa “Trump: We give Israel billions, it can defend itself in Syria” van 27 december 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsrael is doing very well defending itself, Trump says” van 27 december 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Elad Benari “US reiterates support for Israel’s right to defend itself” van 28 december 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “VS herhaalt de steun voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.