Israëlische schrijver en linkse vredesactivist Amos Oz (79) overleden

De prominente Israëlische schrijver en publicist Amos Oz is op 79-jarige leeftijd aan kanker overleden. Het werk van Oz is gepubliceerd in 45 talen in 47 landen en heeft vele onderscheidingen en prijzen ontvangen, waaronder het Légion d’Honneur de France, de Goethe Prize, de Prince of Asturias Award in Literatuur, de Heinrich Heine Prize, de Israel Prize en was meermaals genomineerd voor de Nobelprijs Literatuur.

Los van zijn kwaliteiten als schrijver die wordt beschouwd als een van de meest volleerde auteurs in de geschiedenis van de Israëlische literatuur, is Amos Oz ook een van de meest vocale linkse activisten en voorstanders van een tweestatenoplossing in het land. Hij was tevens een van mede-oprichters van de omstreden linkse ngo Peace Now-groep die een felle tegenstander is van Israël’s nederzettingenbeleid.

Tijdens een conferentie over de Israëlische strijdkrachten en de Israëlische samenleving in het interdisciplinaire centrum in Herzliya, legde de schrijver de schuld dat Israël geisoleerd werd van de rest van de wereld bij Netanyahu’s beleid: “De Netanyahu-regering … heeft via de Joodse Huis-factie [en] ook via de Likoed het volk van Israël ertoe gebracht oorlog te voeren tegen de wereld. Historisch gezien zijn we al in oorlog geweest met de rest van de wereld en het liep niet goed af,” zei Oz.

“Als er niet spoedig twee staten zijn, zal er hier één staat zijn. En het zal een Arabische zijn van de zee tot aan de rivier de Jordaan. Eens dat er zo’n situatie is, vrees ik voor onze kinderen en onze kleinkinderen. Afgezien van Zwitserland zijn alle landen die multinationaal of binationaal zijn, gekraakt of in elkaar gestort,” verklaarde hij.

“Mijn Zionistische uitgangspunt is altijd eenvoudig geweest: we zijn niet alleen in Israël en in Jeruzalem, en de Palestijnen ook niet. We kunnen geen gelukkig gezin worden. Er is een andere manier: ze gaan nergens heen, ze kunnen nergens heen; wij kunnen nergens heen. Het huis moet onder de twee families worden verdeeld,” voegde hij eraan toe.

Hij bekritiseerde echter ook de Israëlische politieke linkerzijde die de schuld voor de diplomatieke patstelling tussen Israëli’s en Palestijnen eenzijdig op de schouders van de Israëli’s leggen. “We hebben een aantal mensen onder ons die jarenlang hebben gedacht dat vrede een geweldig, duur speelgoed is dat op een zeer hoge plank in een winkel ligt,” zei Oz op Army Radio. “Er is een groot Arabisch spreekwoord dat zegt dat je twee handen nodig hebt om te klappen. Zeggen dat vrede volledig aan Israël is, klinkt naar mijn mening te arrogant”, zei Oz toen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraëlische schrijver en vredesactivist Amos Oz (79) overleden” van 28 december 2018 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel van Justin Jalil “Amos Oz slams Netanyahu but chides left for naiveté – Author calls for two states, but says peace requires participation of both sides; accuses PM of isolating country” van 1 februari 2015 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelNovelist Amos Oz passes away – Oz’s work has been published in 45 languages in 47 countries, and has received many honours and awards” van 28 december 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Israëlische schrijver en linkse vredesactivist Amos Oz (79) overleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.