Oekraïne viert Nazi-collaborateur en verbiedt kritisch boek over pogromleider

Oekraïne bestempelde de verjaardag van een Nazi-collaborateur als een nationale feestdag en verbood een boek over de antisemitische acties van een andere nationale leider. Het Oekraïense parlement verklaarde vorige week 1 januari als nationale herdenkingsdag voor Stepan Bandera, die kort de strijdkrachten gebundeld had met de nazi-bezetting van Oekraïne.

Als vurige nationalist, hoopte Bandera dat de Duitsers zijn land zouden afscheiden van de Sovjet-Unie en soevereiniteit over het land zouden uitspreken, hoewel de nazi’s hem later zullen arresteren. Sommige van zijn aanhangers bij de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN), aan wie hij leiding gaf, hebben talloze oorlogsmisdaden begaan tegen Joden.

De regio Lviv, de geboortestad van Bandera, verklaarde deze maand 2019 tot het ‘Stepan Bandera Jaar’, wat leidde tot protesten van Israël. Tarik Youssef Cyril Amar, de voormalige academische directeur van Lviv’s Centrum voor stadsgeschiedenis van Oost-Centraal-Europa, heeft deze week uit protest een prijs teruggegeven die de stad hem heeft toegekend.

♦ Stepan Bander (1909-1959) was de leider van de Oekraïense nationalisten (OUN) die collaboreerden met de Nazi’s. In zijn programma van mei 1941 stond ondermeer te lezen:

“Moskali [d.w.z. etnische Russen], Polen en Joden die vijandig tegenover ons staan, moeten worden vernietigd in de strijd, in het bijzonder die zich verzetten tegen het regime, door: hen te deporteren naar hun eigen land, hun intelligentsia uit te roeien, die niet tot enige regering mag worden toegelaten posities, en algehele voorkoming van elke creatie van deze intelligentsia (bijv. toegang tot onderwijs enz.) … Joden moeten geïsoleerd worden, verwijderd van overheidsfuncties om sabotage te voorkomen … Degenen die noodzakelijk worden geacht mogen alleen onder strikt toezicht werken en verwijderd van hun posities voor de geringste wangedrag … Joodse assimilatie is niet mogelijk.”

Afzonderlijk verbood het Oekraïense staatscommittee voor televisie en radio-omroep ‘Book of Thieves’ van de Zweedse historicus Anders Rydell, die een kritische analyse bevat van de acties van Symon Petliura, een andere nationalist uit het begin van de 20ste eeuw wiens troepen ontelbare Joden in pogroms vermoordden vanaf 1919.

Het decreet van 10 december 2018 waarin het boek werd verboden, beschuldigde Rydell ervan “etnische, raciale en religieuze haat aan te zetten”, meldde het persbureau van Regnum woensdag. Een in Rusland geboren Jood vermoordde Petliura in 1929 in Parijs als wraak voor de pogroms. “Het hele boekverbod is op zich erg symbolisch”, zei Eduard Dolinsky, directeur van het Oekraïense Joodse comité. Zowel communistische als nazi-autoriteiten verboden systematisch boeken.

In juni 1941 viel Duitsland de voormalige bondgenoot van de Sovjet-Unie aan. Toen de Duitse troepen de stad binnenkwamen vermoordden zij samen met hun Oekraïense collaborateurs, de Joden in de stad en op het platteland.

Terwijl ze het gebied bezetten, vermoordden Duitsers Joden in het getto en in het nabijgelegen vernietigingskamp Belzec en in het concentratiekamp ​​Janowska, met de laatste vernietiging in 1943, de verjaardag die op zondag werd gemarkeerd. In Lviv, dat destijds een bevolking telde van ongeveer 150.000 Joden, overleefde slechts een geschatte 1 procent.

Slavenarbeid in het concentratiekamp Janowska, Oekraïne


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Ukraine celebrates Nazi collaborator, bans book critical of pogroms leader – State agencies have declared January 1 a commemoration day for WWII nationalist Stepan Bandera” van 27 december 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelUkraine designates national holiday for Nazi collaborator” van 27 december 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogIsraël’s ambassadeur vertelt Oekraïners dat hun nationale helden ‘een gruwel waren voor de Joden’” van 9 december 2018 en een artikelOekraïense stad Lviv herinnert omgekomen Joden op 75ste Holocaust-herdenking” van 11 september 2018

Een gedachte over “Oekraïne viert Nazi-collaborateur en verbiedt kritisch boek over pogromleider

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.