Holocaust gedenkteken voor gedeporteerde Griekse Joden werd vernield

Een gedenkteken voor de Joden van een Griekse stad die door de nazi’s naar Auschwitz waren gestuurd, werd vernield. Het gedenkteken voor de Joodse martelaren van Kastoria, in de noordelijke regio van West-Macedonië, werd dinsdag bedekt met zwarte spuitverf, meldde het door de staat gerunde persbureau ANA-MPA.

“Op deze plaats, op 24 maart 1944, verzamelden de nazi’s de 1.000 Joden van Kastoria en brachten ze naar de vernietigingskampen in Auschwitz. Slechts 35 overleefden,” leest de tekst die werd ingeschreven op de marmeren plak. Lokale vrijwilligers hielpen naar verluidt het gedenkteken opkuisen. Het World Jewish Congress riep de autoriteiten op om hardhandig vandalisme van Holocaustmonumenten aan te pakken.

Eerder deze maand werd een Holocaustmonument in Thessaloniki beklad met een swastika, de vierde keer dit jaar werd het object vernield. In die tijd veroordeelde de Israëlische ambassade in Griekenland dat incident.

“Joden veranderen in zondebokken voor gebeurtenissen waarvoor ze absoluut niet verantwoordelijk zijn, is de absolute uitdrukking van antisemitisme”, zei het in een verklaring. “Dergelijke incidenten door extreem-nationalistische kringen moeten door allen worden veroordeeld en de agressors moeten zich uiteindelijk voor de rechtbank verantwoorden.”

De aanslagen werden toegeschreven aan extreemrechtse supporters, waaronder die van neonazistische partij Gouden Dageraad, die sinds 2012 in het parlement van Griekenland is vertegenwoordigd, en consequent geldt als de derde populairste beweging in opiniepeilingen.

De leider van de Griekse neonazistische partij Chryssi Avghi (Gouden Dageraad), die door de verkiezingen van 6 mei 2012 in het parlement is geraakt, heeft tijdens een televisiegesprek het bestaan van de gaskamers ontkend.

Auschwitz, welk Auschwitz? Ik ben er nooit geweest. Wat is er gebeurd? Bent u er geweest?”, vroeg partijleider Nikos Mihaloliakos zich af in een uitzending op de commerciële zender Méga. “Er waren geen ovens, geen gaskamers, dat is een leugen”, voegde hij eraan toe. Hij zei ook dat “hij vele boeken heeft gelezen waarin het cijfer van zes miljoen door de nazi’s uitgeroeide Joden” in twijfel wordt getrokken.

Na het veroveren van Griekenland in 1941, liet Nazi-Duitsland ongeveer 50.000 Joden uit Thessaloniki de vernietigingskampen deporteren, die op dat moment een van de belangrijkste centra van het Jodendom in de Balkan was. Antisemitisme blijft overheersend in Griekenland. Historisch gezien was er ook sterke steun voor de Palestijnse zaak.

Plaatje hierboven: De Joodse begraafplaats Nikaia in de buurt van Athene die twee jaar geleden werd geschonden met neonazistische symbolen werd op zaterdag 5 mei 2018 andermaal ontheiligd door onbekende personen die verschillende marmeren grafstenen vernielden [beeldbron: EJC]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Memorial to Greek Jews sent to death camps by Nazis vandalized – Commemorative marble slab in Kastoria found covered in black spray paint, weeks after memorial in Thessaloniki vandalized for fourth time this year” van 27 december 2018

♦ naar een artikelWorld Jewish Congress condemns desecration of Greece Holocaust memorial: ‘There is no place in European society for antisemitism’” van 26 december 2018 op de site van WJC

♦ naar een artikelMemorial to Greek Jews deported by Nazis is vandalized” van 26 december 2018 een artikel “Jews’ headstones smashed in Greek city where British princess saved Jews” van 13 oktober 2018 en een artikelSalonica Holocaust memorial vandalized” van 25 januari 2018 en een artikelHeadstones smashed at Greek Jewish cemetery” van 5 mei 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

 

Een gedachte over “Holocaust gedenkteken voor gedeporteerde Griekse Joden werd vernield

  1. Hoeveel moslimvluchtelingen zitten daar denk je? men gaat Syrie terug opbouwen en ambassades openen, dus ze mogen terug naar huis die vluchtelingen!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.