Israël vernietigt vijfde aanvalstunnel van Hezbollah aan Libanese grens

Een vijfde grote terreurtunnel van Hezbollah die is ontdekt en die van Libanon naar Israël leidt, is vernietigd door de strijdkrachten, volgens een aankondiging op woensdag. De eenheid van de IDF-woordvoerder meldde dat zijn soldaten een paar dagen geleden de tunnel hadden gelokaliseerd en de vernietiging ervan op woensdag hadden uitgevoerd.

Dit markeert de vijfde tunnel die werd gesloopt sinds het begin van operatie Northern Shield op 4 december. Volgens het leger van Israël, werd de laatste tunnel gegraven uit de Libanese stad Ayta ash Shab, aan de overkant van het kleine Israëlische boerendorpje Shtula in Galilea.  De voorzitters van de Israëlische regionale raden en de UNIFIL-organisatie in Syrië werden op de hoogte gebracht voordat Israël de bewuste tunnel opblies.

Hoewel de tunnels naar verluidt verbonden zijn met Hezbollah, zei de IDF dat het de Libanese regering verantwoordelijk houdt voor het feit dat dergelijke grote en geavanceerde ondergrondse aanvalstunnels werden gebouwd, en zei: “dit is een andere flagrante schending van VN-resolutie 1701 en van de Israëlische soevereiniteit.”

De aankondiging van Israël kwam precies één dag nadat Israël Premier Benjamin Netanyahu zei: “‘Operation Northern Shield’, een poging om Hezbollah-tunnels te volgen en te vernietigen in het noorden van Israël, was bijna voltooid. Er wordt hier uitzonderlijk werk uitgevoerd dat de Hezbollah-tunnels heeft ontwapend”, aldus de woordvoerder van de premier en vervolgde “Hezbollah heeft zwaar geïnvesteerd in [het initiatief] en we hebben het vernietigd.”

Israël zegt dat de tunnels zijn gebouwd om door Iran gesteunde Hezbollah-aanvallers onverwachts te laten infiltreren in het geval van een toekomstige oorlog. Een woordvoerder van het leger maakte deze opmerkingen toen hij aankondigde dat tunnels gevonden in de Libanese stad Kafr Kila in de richting van de Israëlische stad Metula met succes waren vernietigd door het afdichten van deze met vloeibare cement.

Het leger verdeelde een video (hieronder) en foto’s waarop te zien is hoe het afdichtingsmateriaal uit een gebouw in Libanon stroomde, volgens Libanon een onschuldige kippenfabriek. “De beelden die we hebben verspreid, geven duidelijk aan wat er precies is gebeurd en tonen onomstotelijk aan dat de tunnels inderdaad vanuit Libanon onder de grens met Israël werden gegraven,” vertelde legerwoordvoerder Jonathan Conricus aan journalisten. Hij voegde eraan toe: “We hebben waarschijnlijk nog een aantal weken nodig vooraleer al de grensoverschrijdende aanvalstunnels zijn gevonden en vernietigd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Uri Bollag “IDF destroys fifth attack tunnel crossing from Lebanon into Israel” van 26 december 2018 en een artikel van Anna Ahronheim “IDF Hezbollah tunnel – destroying material discovered in Lebanese homes” van 27 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Gary Willig “IDF uncovers another Hezbollah attack tunnel – Fifth Hezbollah terror tunnel discovered, destroyed as part of Operation Northern Shield” van 26 december 2018 en een artikelIDF: It will take ‘weeks’ to destroy all Hezbollah tunnels” en een artikelLiquid cement used to destroy terror tunnel floods village” van 27 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael destroys fifth Hezbollah terror tunnel from Lebanon” van 27 december 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Israël vernietigt vijfde aanvalstunnel van Hezbollah aan Libanese grens

  1. ‘Onschuldige kippenfabriek.’ Nog even en de nieuwtjes gonzen rond dat Israel dit zelf gedaan heeft om de een of andere fantastische reden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.