Israël bevestigt aanval op Iraanse raketbasis in Syrië en toont satellietbeelden

Plaatje hierboven: Een F-15 straaljager van de Israëlische luchtmacht (IAF) toont zijn kunsten op een vliegdemonstratie tijdens een diploma-uitreiking voor Israëlische luchtmachtpiloten op de luchtbasis Hatzerim in het zuiden van Israël op 31 december 2015 [beeldbron: Reuters/Baz Ratner]

Een Israëlische veiligheidsfunctionaris bevestigde woensdag dat Israël een nachtelijke luchtaanval in Syrië heeft uitgevoerd, waarbij hij zei dat een reeks Iraanse doelwitten getroffen was. De Israëlische functionaris zei dat de luchtmacht verschillende Iraanse doelen had aangevallen op drie belangrijke locaties eind dinsdag en begin woensdag. Hij zei dat de doelen voornamelijk opslag- en logistieke faciliteiten waren die door aartsvijand Iran werden gebruikt om wapens te verzenden naar Hezbollah, een door Iran gesteunde Libanese terreurgroep die in een oorlog van 2006 tegen Israël vocht.

Hij zei dat Israël ook een Syrische luchtafweerbatterij vernietigde die op de Israëlische vliegtuigen vuurde en dat Iraanse troepen minder dan 80 kilometer (50 mijl) van de Israëlische grens opereren, in tegenstelling tot Russische verzekeringen.

Eerder op woensdag bekritiseerde Rusland de luchtaanvallen en zei dat ze burgervluchten in gevaar hadden gebracht. De Israëlische functionaris zei echter dat Israël van tevoren op de luchtaanvallen had geattendeerd en de vluchten in gevaar waren gebracht door Syrisch luchtafweergeschut.

De woordvoerder van het Russische Ministerie van Defensie, generaal-majoor Igor Konashenkov, zei dat de Syrische luchtverdedigingstroepen 14 van de 16 nauwkeurig geleide bommen hebben neergehaald die door de Israëlische straaljagers zijn afgevuurd, terwijl de overgebleven twee een Syrisch militair depot hebben geraakt 7 kilometer (ongeveer 4 mijl) ten westen van Damascus, die drie Syrische soldaten verwondde.

Maar de Israëlische functionaris zei dat alle doelen geraakt waren, in sommige gevallen secundaire explosies veroorzaakten. Israël heeft eerder bevestigd dat hij een groot aantal luchtaanvallen in Syrië heeft uitgevoerd, waarvan men denkt dat het voornamelijk gericht is op vermoedelijke wapenleveranties aan Hezbollah.

“We zullen een Iraanse verschansing in Syrië niet dulden”, zei premier Benjamin Netanyahu, die ook de minister van Defensie is, tijdens een diploma-uitreiking voor nieuwe piloten van de Israëlische luchtmacht op de luchtmachtbasis Hatzerim in het zuiden eerder op woensdag.

Ten bewijze van de doeltreffendheid van de Israëlische luchtmacht werden door de IDf satellietbeelden vrijgegeven van een Iraans wapenopslagplaats buiten Damascus waarop aanzienlijke schade is te zien aan de site na Israëlische luchtaanvallen tegen Iraanse doelen eerder in de week.

Bij het plaatje hieronder: De beelden, gemaakt door ImageSat International (ISI), toonden de complete vernietiging van het 60 × 15 meter grote pakhuis dat zogenaamd Fajr-5-raketten stokkeerde op een Iraanse basis in het 4de divisiekamp van het Syrische regime in het gebied van Al-Muna:


Bronnen:

♦ naar een artikelJerusalem official confirms Israel struck Iranian arms depot in Syria” en een artikelPhotos said to show Iranian warehouse flattened by Israeli strike in Syria” van 27 december 2018 en een artikelSyria protests Israeli strike in messages to United Nations” en een artikelRussia: ‘Provocative’ Israeli strikes in Syria endangered 2 civilian flights” op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Satellite shows damage to Iranian bases in Syria after alleged Israeli strike” van 27 december 2018 en een artikel van Herb Keinon en Anna Ahronheim “Netanyahu; Israel acting against Iranian entrenchment in Syria” van 26 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.