Netanyahu geeft groen licht voor bouw van 2.200 woningen in Judea & Samaria

De commissie van het ministerie van Defensie, die verantwoordelijk is voor het autoriseren van de bouw van nederzettingen, heeft op dinsdag plannen bekend gemaakt voor de bouw van 1.352 woningen in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever), met nog eens 839 woningen die gepland zijn voor goedkeuring in een extra sessie gepland voor woensdag.

Van de 1352 woningen die groen licht kregen van het High Planning Subcommittee van de Burgerlijk Bestuur in 23 verschillende projecten, kreeg 807 de definitieve goedkeuring voor de bouw, terwijl 545 woningen hun plannen hadden goedgekeurd voordat ze in aanmerking kwamen voor een definitieve OK. Op woensdag staan ​​er 839 huizen te wachten om goedgekeurd te worden door de High Planning Subcommissie, waarbij 352 de definitieve goedkeuring voor de bouw krijgt en 487 de eerdere planningsfase afrondt.

De sessies waren gepland op 25 en 26 december, toen veel van de regeringen die typisch hun bezorgdheid uitspraken over het bouwen van nederzettingen, af waren voor de kerstvakantie. De bijeenkomsten kwamen ook een dag nadat de leiders van de coalitie hadden aangekondigd dat Israël op 9 april naar de verkiezingen zou gaan in een beweging die grotendeels werd verondersteld te zijn geregisseerd door premier Benjamin Netanyahu.

Een van de plannen die in de vroege planningsfase werden uitgevoerd, was dinsdag een project voor 82 huizen in Ofra. Na een terreuraanslag eerder deze maand bij een bushalte buiten de centrale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, beloofde Netanyahu dat hij zou gaan bouwen in de gemeenschap.

Netanyahu zei ook dat hij het Ministerie van Defensie had aangesteld om de bouw van industriële zones in Beitar Illit en Avnei Hefetz te bevorderen. Deze bouwplannen, die al vóór de aanslag al in de maak waren, waren gepland om groen licht te krijgen tijdens de sessie van de High Planning Subcommittee van woensdag. Elk van de plannen die Netanyahu beloofde goed te keuren, was al in de maak voordat de Palestijnse aanslagen van deze maand plaatsvonden.

Aangekondigde woningbouw in Judea & Samaria in 2019

Zestien van de 23 projecten waren dinsdag voor woningen die ten oosten van de scheidingsmuur van de West Bank zullen worden gebouwd en voorbij de zogenaamde nederzettingenblokken waarvan de meeste Israëliërs geloven dat ze zullen weerthouden worden in om het even welke vredesovereenkomst met de Palestijnen.

De gemeenschappen die hun plannen zagen definitief zagen goedgekeurd, met tussen haakjes het aantal woonprojecten, omvatten Adora (18), Tene (135), Ma’ale Michmash (62), Givat Ze’ev (220), Neve Daniel (180) en Carmei Tzur (120). Beit Haggai (94), Shiloh (75) en Halamish (100) hadden allemaal plannen in een eerder stadium.

Onder de gemeenschappen die gepland staan om op woensdag hun bouwplannen hopen te zien goedgekeurd worden bevinden zich de Joodse gemeenschappen in het noorden van Samaria en omvatten Yitzhar, Rehalim, Shavei Shomron en Har Bracha, hoewel de meerderheid van deze projecten nog niet definitief goedgekeurd kan worden.

De dinsdag- en woensdagsessies van het openbaar bestuur zijn een van de driemaandelijkse bijeenkomsten van het ministerie van Defensie na een gerapporteerde overeenkomst met het Witte Huis over de ambtsaanvaarding van de Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens zijn laatste vergadering in augustus heeft het openbaar bestuur plannen gemaakt voor meer dan 1.000 huizen op de Westelijke Jordaanoever, waarvan bijna 400 definitief goedkeuring voor de bouw kregen.

Dit gebeurde in aanvulling op honderden meer die tegelijkertijd door het ministerie van huisvesting op de markt werden gebracht. De vredesgezant uit het Midden-Oosten van de Verenigde Naties wees eerder deze maand op cijfers die een vertraging van de huizenmarkt in nederzettingen in het laatste kwartaal laten zien, hoewel de huizen deze week niet werden goedgekeurd.

Verkiezingskoorts
De Israëlische linkerzijde heeft samengewerkt met de media om de verkiezing van een linkse regering te verzekeren die de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou verwijderen,” waarschuwde premier Benjamin Netanyahu de leiders van de nederzettingen.

Bij de komende verkiezingen zullen we links van ons een poging zien om een ​​’verkiezingsrevolutie’ te bereiken met behulp van de media en andere krachten,” zei Netanyahu woensdag in Jeruzalem, terwijl hij de leiders ontmoette in een poging om hun steun te winnen voor zijn voortdurende premierschap.

“Leden van links,” zei hij, “hebben volledig in deze inspanning geïnvesteerd. Maar ze kunnen niet slagen. Als ze dat doen, zal dit de nederzettingenbeweging in groot gevaar brengen. We moeten de komende verkiezingen winnen. Dit is een gevecht over ons huis. Het lot van de staat en de nederzettingen is niet vanzelfsprekend.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Israel green-lights plans for 1,300 settlement homes, hundreds more pending” van 25 december 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Netanyahu: Settlements in grave danger if left triumphs” van 26 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Netanyahu geeft groen licht voor bouw van 2.200 woningen in Judea & Samaria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.