Israël achter Amerikaanse terugtrekking uit Syrië om winteroffensief tegen Hezbollah te starten?

De Israëlische luchtaanval in Syrië afgelopen dinsdagnacht troffen verschillende hoge Hezbollah-functionarissen toen ze aan boord gingen van een vliegtuig naar Iran, meldde Newsweek deze woensdagochtend, onder vermelding van een bron van het ministerie van Defensie. Hij zei dat strategische Iraanse munitiedepots het doelwit waren, met inbegrip van geavanceerde GPS-componenten voor wapens.

In welke mate deze Israëlische aanval al dan niet vooraf gepland was, doet vragen rijzen bij het defensie departement. Heeft Israël de VS aangemoedigd om zijn troepen terug te trekken uit Syrië?

Een rapport van een correspondent van het Witte Huis voor Ami Magazine waarin naamloze bronnen wordt geciteerd, beweert dat de beslissing van de Trump om de ongeveer 2.000 Amerikaanse soldaten die in Syrië zijn ingezet terug te trekken, gedeeltelijk werd beïnvloed door een verzoek van het Israëlische leiderschap.

Jake Turx, de senior correspondent van het Witte Huis voor Ami Magazine, beweerde dinsdagavond dat bronnen hem hadden bevestigd dat Israël de VS had aangemoedigd zich terug te trekken uit Syrië voor een ‘winteroffensief’ tegen de terreurorganisatie Hezbollah.

Minister van Defensie Jim Mattis, die zijn ontslag indiende na het besluit van president Trump om zich terug te trekken uit Syrië, zou zich naar verluidt hebben verzet tegen Israëls offensief tegen Hezbollah. Het Witte Huis weigerde het rapport van Turx te bevestigen of te ontkennen.

De claim van Turx lijkt echter op gespannen voet te staan ​​met sommige elementen van de Amerikaanse terugtrekking. Amerikaanse troepen in Oost-Syrië werden algemeen gezien als een stabiliserende factor – en een belemmering voor de opmars van ISIS of door Iran gesteunde troepen.

Israël eist al lang, via Rusland, dat Iran zijn troepen terugtrekt uit Syrië, waarbij de Trump-regering naar verluidt gebruik zou maken van een mogelijke terugtrekking van de VS in gesprekken over een Iraanse terugtrekking.

Inmiddels heeft IDF Comptroller brigade-generaal Ilan Harari categorisch de beweringen verworpen van de IDF-Ombudsman majoor-generaal (reserve) Yitzhak Brick dat de IDF niet klaar zou zijn voor oorlog. Een nieuw rapport gepubliceerd door Harari bepaalt, na uitgebreide tests, dat de grondtroepen voorbereid zijn op oorlog en dat er een aanzienlijke verbetering is in de paraatheid van het IDF voor een toekomstige oorlog.


Bronnen:

♦ naar een artikelDid Israel request US withdrawal from Syria? – Report claims Israel preparing winter offensive against Hezbollah terror organization, offensive was factor in Trump’s decision to withdraw” en een artikel van Kobi Finkler “IDF Comptroller: The ground forces are prepared for war” van 26 december 2018 op de site van Arutz Sheva

6 gedachtes over “Israël achter Amerikaanse terugtrekking uit Syrië om winteroffensief tegen Hezbollah te starten?

 1. Dit plan zou wel eens de oorzaak kunnen worden voor de start van de beschreven oorlog Gog uit Magog. In de profeet Ezechiël vinden wij de Amerikanen ook niet in terug beschreven.

  Like

 2. lennybrit : de fransen zijn alleen op zee aanwezig in dit theater ! de Russische burgeraanhang ( de troep ) is deze zomer al vertrokken – alleen militairen zijn er nog ! merikanski zijn op verzoek van Israel weg aan het gaan ! Unifil en Undof zijn koffers aan het pakken ! winteroffensief ! geen Leningrad ofzo ! herfst en regenweer ! IDF &IAF zijn op volle sterkte : zelfs Haredi-regimenten zijn aanwezig ! Israel begint NOOIT een oorlog !! maar ze WINNEN ze allemaal !
  ISRAEL LEEFT :: LEVE ISRAEL !!

  Like

 3. De Fransen blijven toch?

  Uit het artikel begrijp ik dat er aan de paraatheid van de IDF nogal wat te verbeteren valt “.. een aanzienlijke verbetering is in de paraatheid van het IDF voor een toekomstige oorlog.” Kan het me nauwelijks voorstellen. Preventie of klaar voor aanvallen? Waaruit blijkt dat? Het land is toch altijd helemaal bij de les? Veiligheid voor alles?

  Like

 4. hopelijk blijft een conflict uit, deze regio mag ook vrede kennen zodat de mannen uit Europa de vluchtelingen naar huis naar hun vrouw kunnen!!

  Like

 5. Zou best eens kunnen want indien Israel inderdaad een offensief tegenSyrie/Iran wil starten dan zouden die 2000 Amerikaanse soldaten daar precies tussen liggen en men moet er niet aan denken dat er een van hen door Israel zou worden verwond of erger.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.