IMFA: Over Israël’s bescheiden diplomatieke successen in de Arabische wereld

Plaatje hierboven: Anti-BDS cartoon uitgegeven door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken (IMFA) toont de Joodse staat als een futuristische stad met vliegende auto’s en de Arabische wereld als een koppige man op een muilezel. De onderliggende boodschap is dat de Arabieren hun Middeleeuwse mentaliteit moeten laten varen en beter zouden samenwerken met het ultramoderne Israël tot wederzijds profijt  [Beeldbron: IMFA]

Een van de laatste sprekers die de recente Jewish New Media Summit toesprak, was Emmanuel Nahshon, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken (IMFA). Hij sprak over het onderwerp ‘Israel and the Media: Challenges and Opportunities.

Parallel aan zijn inspanningen in andere delen van de wereld, werkt het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met sociale media in de Arabische wereld en houdt het de percepties van Israël in de Arabische wereld en in Iran bij. In de laatste paar jaar wordt deze perceptie steeds positiever.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet peilingen in de Arabische wereld via internationale bedrijven en er is een veranderende perceptie waarvan het begin teruggaat tot de Arabische lente. Deze verandering in perceptie kan ook worden gekoppeld aan de komst van smartphones, die Nahshon beschrijft als een groot instrument voor verandering omdat ze de vrije informatiestroom mogelijk maken.

Zoals hij het zegt: als je een jonge Arabische persoon bent “kan niemand je meer leugens vertellen over Israël omdat je het persoonlijk kunt controleren.” (Dit kan een beetje te optimistisch zijn, gezien hoe niets de onophoudelijke vrije stroom van leugens vloeit – zoals we regelmatig zien op Facebook en Twitter.)

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken investeert veel tijd, moeite en energie in het ontwikkelen van contacten met de Arabische wereld via sociale media en heeft miljoenen volgers op Facebook, Twitter en Instagram. Het idee is om jongeren te bereiken, zonder hen te vertellen wat ze moeten denken of wat ze moeten doen.

Volgens Nahshon: “We hebben elk concept van propaganda opgegeven … lang geleden. In plaats daarvan is het de bedoeling om de Israëlische realiteit in al zijn complexiteit, maar ook in al zijn schoonheid te presenteren.” Hij zegt dat de resultaten buitengewoon overtuigend en uiterst positief zijn en dat mensen blij zijn om Israëlische video’s en berichten op Facebook te ontvangen. Ze begrijpen dat Israël niet alleen niet het probleem is in het Midden-Oosten, maar dat Israël een deel van de oplossing is.

Deze verandering in perceptie is de basis van de recente grote diplomatieke ontwikkelingen zoals het bezoek van Netanyahu aan Oman; geleidelijke normalisatie met de Golfstaten; en mogelijke veranderingen die we mogelijk zien bij Saoedi-Arabië. Toen de president van Tsjaad Israël bezocht, bezocht hij het niet omdat hij plotseling een Zionist werd. Integendeel, hij begrijpt dat Israël in staat is om de middelen te bieden om zijn eigen land te helpen, met expertise op het gebied van landbouw, waterbeheer en veiligheid.

Dat is de reden waarom Arabische landen nauwere banden met Israël willen. Maar ook, de Arabische Straat is niet langer gehersenspoeld tegen Israël – omdat, teruggaand naar zijn eerdere punt, de Arabische leiders begrijpen dat hersenspoeling niet langer een haalbare optie is: ze kunnen hun mensen niet langer leugens vertellen, omdat ze de waarheid ook wel voor zichzelf kunnen zien.

Volgens Nahshon staan ​​we net aan het begin van een revolutie, een grote verandering. Nahshon schildert zeker een optimistisch beeld, zelfs terwijl hij toegeeft dat er nog steeds problemen zijn. Gezien de ontwikkelingen in de relatie tussen Israël en de Golfstaten, is het moeilijk te ontkennen dat er iets is met wat hij zegt.

Toch is het moeilijk om sociale media niet te zien als een tweesnijdend zwaard. Als het kan worden gebruikt als een hulpmiddel om het imago van Israël in de wereld te verbeteren, kan het tevens worden gebruikt als een wapen om dat beeld ook te beschadigen. De nieuwe media biedt nog steeds uitdagingen en kansen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bennett Ruda “Does Social Media Give Israel An Advantage in Public Diplomacy?” van 25 december 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Dov Lieber “Foreign Ministry cartoon depicts Arab world as a man on a mule – Slammed as ‘racist,’ caricature sought to convince readers to exit the ‘Middle Ages’ and cooperate with ultramodern Israel” van 26 december 2017 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “IMFA: Over Israël’s bescheiden diplomatieke successen in de Arabische wereld

  1. Het gaat er ook om dat de Arabische jongeren in verschillende landen steeds mondiger worden en steeds meer vragen gaan stellen. Ze leggen fatwahs naast zich neer of nemen zich niet serieus. Ze worden vaak gesteund door minder strenge imams. Zo’n proces neemt tijd en kun je niet overhaasten. Natuurlijk is er dialoog nodig. In diverse Arabische landen is een sluier niet verplicht, zelf niet voor een moslima. In Iran willen de meeste vrouwen van de sluier af.
    Andere landen mogen zich identificeren met de “Palestijnen”, maar het is helemaal niet gezegd dat veel Arabieren dat doen noch veel andere bewoners van buurlanden. Dat is eigenlijk triest voor welwillende bewoners van Gaza en de westoever. Jammer dat de niet de snelste route kiezen naar welvaart en welzijn en altijd de dood vooropstellen als het hoogst haalbare.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.