Egypte wil trachten om het grensgeweld in de Gazastrook met Israël te beteugelen

Plaatje hierboven: De Egyptische grens met Gaza oogt veel efficienter dan het lamentabele Israëlische veiligheidshekken met de Strook. Egypte haalt daarvoor dezelfde redenen aan als Israël: aanvoer van wapens voor Hamas blokkeren en de terreur buiten de deur houden. Een quote indachtig van de Amerikaanse dichter Robert Frost: “Goede muren maken goede buren.”

Egypte neemt nieuwe maatregelen om een ​​nieuwe escalatie van de veiligheid aan de grens met Israël en de Gazastrook te voorkomen na de gewelddadige demonstraties van vorige week, zo meldde de krant al-Akhbar van Libanon op maandag 24 dec.

Hamas, Islamitische Jihad (PIJ) en andere terreurorganisaties in de Gazastrook dreigden zondag om Israël te ‘testen’, met een hint op mogelijke agressie op vrijdag aanstaande tijdens de wekelijkse grensrellen die sinds 30 maart van dit jaar worden georganiseerd door Hamas.

De terreurgroep Hamas jaagt onder het etiket ‘Grote Mars van de Terugkeer [naar Palestina]‘ (lees: verovering van Israël) wekelijks duizenden vrouwen en kinderen naar de grens met Israël om IDF-soldaten uit te dagen en zoveel mogelijk slachtoffers te genereren onder eigen volk om aldus in het centrum van de aandacht te blijven in de westerse media, met wisselend succes.

Sindsdien zouden, afhankelijk van de bronnen, ca. 250 Gazaanse Palestijnen zijn omgekomen en duizenden gewond. Aan Israëlische zijde werden twee soldaten vermoord.‎ Hamas, de Islamitische Jihad en verschillende andere terreurgroepen in Gaza hebben zondag een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin te lezen staat:

“De laffe zionistische vijand heeft opnieuw een misdaad begaan tegen ons volk. Afgelopen vrijdag hebben vijandige sluipschutters ongewapende demonstranten op de grens beschoten, vier vermoord en tientallen verwond. Alle shahids [‘martelaren’] werden van een afstand van 300 tot 600 meter van de grensomheining afgeschoten, wat bevestigt dat de Zionistische scherpschutters opzettelijk op de shaheeds hebben geschoten en verwond, ook al vormden ze geen bedreiging voor de soldaten van de bezetting. De criminele daden van de Zionistische bezetting tegen ons volk zijn over de schreef gegaan en het verzet zal niet werkeloos toekijken. Aanstaande vrijdag zal een beslissende dag zijn en zullen wij de intenties en het gedrag van de Zionistische vijand testen.”

Volgens het bericht van al-Akhbar hebben Egyptische inlichtingenfunctionarissen de Palestijnse groeperingen gevraagd om hen het bewijs te leveren dat de IDF inderdaad gericht was tegen demonstranten die geen bedreiging vormden voor de Israëlische troepen.

Cairo heeft een Israëlische boodschap aan Hamas doorgegeven waarin het zegt dat Israël geen belang heeft bij een escalatie van de veiligheid, en dat het zich blijft inzetten voor recente inzichten die hebben geleid tot een dramatische daling van het grensgeweld.

De inzichten werden bereikt na een opflakkering in november – de ergste botsing tussen Israëlische troepen en Hamas sinds 2014. Er werd verwacht dat Egyptische defensieambtenaren maandag een ontmoeting hadden met Hamas-functionarissen in Gaza.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Syrioti “Report: Egypt steps in to curb Gaza-border violence” van 24 december 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Egypte wil trachten om het grensgeweld in de Gazastrook met Israël te beteugelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.