Vervroegde parlementsverkiezingen in Israël op 9 april 2019

Plaatje hierboven: minder dan 24 uren nadat de regering in Israël vervroegde parlementaire verkiezingen aankondigde blijkt uit een nieuwe peiling van heden dat Likoed, de partij van premier Binyamin Netanyahu, met gemak weer de grootste partij van het land wordt en hij welhaast zeker zijn 5de ambtstermijn zal aanvatten

De regeringspartners van de regeringscoalitie van Benjamin Netanyahu stemden unaniem om de Knesset op maandag te ontbinden. Nieuwe verkiezingen zijn voorlopig gepland op 9 april 2019, vier jaar na de laatste verkiezingen en bijna zeven maanden vroeger dan de eerder geplande verkiezingsdatum van 5 november 2019.

“’In naam van de budgettaire en nationale verantwoordelijkheid zijn partijleiders in de coalitie unaniem overeengekomen om de Knesset te ontbinden en begin april nieuwe verkiezingen te houden, na een volledige termijn van vier jaar,” zei een woordvoerder van de regering in naam van alle de regeringspartijen.

Het besluit kwam tijdens een vijf uur durende vergadering in het kabinet van de premier waaraan de leiders van de vijf partijen van de coalitie deelnamen. De partijleiders erkenden dat de kleine 61-koppige meerderheid van het parlement niet de mogelijkheid had om belangrijke wetten goed te keuren, waaronder een wetsvoorstel dat bedoeld was om het aantal orthodoxe Israëlische burgers die in het leger dienden te vergroten.

De Hareidi Draft Law, zoals die wordt genoemd, zou financiële sancties opleggen aan religieuze leerinstituten die niet aan de rekruteringsquota voldoen, terwijl ze tegelijkertijd degenen die al geselecteerd werden, in staat zouden worden gesteld om hun legerdienst uit te stellen. Religieuze partijen in de coalitie weigerden de wetgeving te steunen. Het Israëlische Hooggerechtshof had de regering op 15 januari 2019 de tijd gegeven om wetgeving goed te keuren die het aantal orthodoxe dienstplichtigen zou uitbreiden.

Netanyahu had gehoopt de steun in te roepen van partijen buiten de coalitie om de wet te steunen, maar toen duidelijk werd dat de regering niet de noodzakelijke parlementaire steun zou krijgen van de oppositie, werden er nieuwe verkiezingen aangekondigd. De coalitiepartijen hebben aangekondigd dat ze allemaal tot de nieuwe verkiezingsdatum in de regering zouden blijven en zouden proberen samen te werken omtrent andere wetgevingskwesties.

In een vergadering van de Likoed-partijfractie na de aankondiging, zei Netanyahu: “We kwamen overeen om begin april een wetsvoorstel in te dienen om de Knesset te ontbinden en naar verkiezingen te gaan”, en hij voegde eraan toe: “de regering zal vier jaar aan het werk zijn met geweldige prestaties . We hebben Israël in een opgaande wereldmacht veranderd.”

De gemiddelde Israëlische regering blijft historisch gezien 3,8 jaar intact. Zelden duren regeringen een hele termijn, vanwege het complexe parlementaire systeem van Israël. Eerdere verkiezingen werden gehouden op 17 maart 2015:


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNS News Service “Coalition Partners Vote to Dissolve Knesset, Early Elections Set for April 9” van 24 december 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Poll: As Israel heads to early elections, Likud still on top First poll after coalition votes for early elections shows Netanyahu likely to win reelection. Shas barely clearing minimum threshold” van 25 december 2018 en een artikelCoalition leaders vote to dissolve Knesset, go to elections” van 24 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelCoalition partners vote to dissolve Knesset; elections called for April 9” en een artikelDespite all the controversy, Netanyahu forecasts his re-election in 2019” en een artikel van Jackson Richman “White House: Israeli election may affect peace-plan rollout” van 24 december 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)