IDF soldaten vuren op terroristen die het hekken op de Golan trachtten over te steken

Plaatje hierboven: Golan, 5 juni 2011. Enkele Israëlische soldaten kijken toe hoe Syrische demonstranten zich verzamelen aan de grens van Syrië met Israël voordat ze proberen een prikkeldraadlijn door te snijden en Golan-hoogvlakte te bereiken gezien vanaf het Druzen-dorp Majdal Shams [beeldbron: Flash90]

De Amerikaanse president Donald Trump vertelde zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdogan in een telefoontje van 14 december dat hij ‘klaar’ was met de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Syrië, meldde CNN op maandag. “OK, it’s all yours. We are done“, zei The Donald tegen Erdogan.

Premier Benjamin Netanyahu zei zondag dat het besluit van Trump om alle troepen uit Syrië terug te trekken het Israëlische beleid van optreden tegen Iraanse pogingen om bases in het buurland te vestigen, niet zal veranderen.

Intussen nemen de incidenten aan de grens in Golan met Syrië zienderogen toe. IDF-soldaten zagen hoe op zondagavond enkele gewapende verdachten de Alpha Lijn (ook Purperen Lijn of wapenstilstandslijn genoemd) overstaken in Israël bij de Syrische grensomheining in de Golan-hoogvlakte. Als reactie daarop namen de soldaten hen onder vuur. Er werden geen gewonden onder de IDF-soldaten gemeld.

“De IDF zal blijven opereren tegen schendingen van de Israëlische soevereiniteit en van de Separation of Forces Agreement van 14 mei 1974″, zei de IDF-woordvoerder. Dit is het eerste incident aan de Israëlisch-Syrische grens sinds de herbezetting van de Syrische Golanhoogte door het leger van de Syrische president Bashar Al-Assad.

Eerder op zondagavond hield premier Binyamin Netanyahu een veiligheidsraadpleging op de Kirya-basis in Tel Aviv, met de deelname van het hoofd van de militaire inlichtingendienst, de commandant van de luchtmacht, de commandant van de marine, twee ministers van het kabinet en voormalige senioren ambtenaren bij de verdediging.

Ondanks de deelname van de ministers van het kabinet wordt de raadpleging niet als een kabinetsvergadering beschouwd. Een bij de zaak betrokken bron merkte op dat dit een vooraf geplande consultatie was. Aan het begin van de kabinetsvergadering van zondag zei Netanyahu: “Het besluit om 2.000 Amerikaanse soldaten uit Syrië terug te trekken, zal ons consistente beleid niet veranderen: we zullen blijven optreden tegen de pogingen van Iran om zichzelf militair te verschansen in Syrië, en voor zover nodig, zal zelfs onze acties daar uitbreiden.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Kobi Finkler “IDF fires at terrorists who crossed fence in Golan – IDF troops fire towards armed suspects who crossed the Alpha Line into Israel near the Syrian border” van 23 december 2018 en een artikel van David Rosenberg “Trump: Turkey’s Erdogan is the man for the job in Syria – Just hours after Netanyahu dubbed Erdogan ‘anti-Semitic dictator, President Trump says Turkish leader the right man for the job in Syria” van 24 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelOrder signed for US military’s controversial Syria exit” en een artikelTrump said to have told Erdogan that Syria is, ‘all yours. We are done’” van 24 december 2018 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “IDF soldaten vuren op terroristen die het hekken op de Golan trachtten over te steken

  1. Tja : de helden van de UNDOF vredesmacht gaan de golan verlaten en de nederlandse tak van UNIFIL gaat uit zuid libanon vertrekken ! als dan een totaal-wrede oorlog uitbreekt in dit gebied zal de UN wederom Israel veroordelen !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.