Tussen terrorisme en seksuele intimidatie circuleert er veel geld

Plaatje hierboven: Qatari-official Mohammed al-Emadi (links) samen met Hamasleider Ismail Haniyeh in 2015 [beeldbron: Ashraf Amra/APA]

Voormalig CEO van CBS Les Moonves zou $ 120 miljoen ontvangen als onderdeel van zijn ontslagvergoeding bij het verlaten van de onderneming. De raad van bestuur van de CBS heeft echter besloten om hem niet uit te betalen nadat advocaten hadden vastgesteld dat Le Moonves een inbreuk had gepleegd op zijn arbeidscontract omwille van zijn seksuele intimidatie van een aantal vrouwen.

Terwijl dat aan de gang was, heeft de regering van Qatar $ 15 miljoen overgedragen, als het tweede deel van een totaalbedrag van $ 90 miljoen, naar ongeveer 27.000 werknemers van Hamas die de Gazastrook bevolken. Het deed dit met de goedkeuring van Israël. De Palestijnse Autoriteit, geruggensteund door Hamas’s rivaal Fatah, betaalt ook terroristen die Joden doden en verwonden. In 2018 betaalde het ‘Martelaarsfonds’ ongeveer $ 330 miljoen uit aan ongeveer 35.000 gezinnen.

Het is een interessante les over de normen met betrekking tot uitbetalingen in het Westen vergeleken met die welke worden uitbetaald in het Arabische Midden-Oosten. In de Verenigde Staten werd $ 120 miljoen geweigerd omdat de persoon ervan werd beschuldigd vrouwen lastig te vallen. In de Palestijnse gebieden kregen terroristen echter 420 miljoen dollar toegekend voor het terroriseren van Joden.

Zelfs antisemieten en feministen zouden waarschijnlijk erkennen dat moord slechter is dan vrouwen lastig te vallen. Maar de kwestie is hier niet de actie in het absolute, maar een van de legaliteit en situatie: Les Moonves deed iets gruwelijks in de ogen van Amerikanen en illegaal in de ogen van advocaten, terwijl de Palestijnse terroristen iets natuurlijks deden in de ogen van de Verenigde Naties Naties en verwelkomd werd in de ogen van moslimlanden en Arabische landen.

Niet alleen werd Moonves niet geacht om vrouwen lastig te vallen als onderdeel van zijn baan, het ondermijnde ook de compensatieregeling in zijn contract. Dat staat in schril contrast met Hamas, waarvan wordt verwacht dat het de Israëlische Joden zal doden, zoals overduidelijk staat geschreven in zijn Charter (stichtingsakte) en in de toespraken en liedjes van zijn leiderschap. “Joden doden is een [religieuze] beleving die ons dichter bij Allah brengt.”

De boodschap is duidelijk: de sleutel tot tientallen miljoenen dollars zakendoen is om te doen wat mensen willen en van je verwachten. Voor een groot deel van de Arabische moslimwereld is dat Joden doden.

Hamas: #metoo
Dat er in islamitische staten andere normen heersen dat in het Weten met in begrip van de Palestijnse Gebieden, bewees een bekend geval van seksuele intimidatie in Gaza Stad. In december 2014 werd de woordvoerder van Hams, Sami Abu Zuhri, een tijd geschorst voor grensoverschrijdend seksueel gedrag en dat “grensoverschrijdend” mag je wel erg letterlijk nemen.

Een journaliste van een buitenlands overzees persagentschap die haar standplaats had in Gaza, had zich met haar klachten gewend tot Fawzi Barhoum, een collegawoordvoerder van Hamas, aldus de NRG-nieuwssite. Het leiderschap van Hamas in Gaza opende vervolgens een onderzoek tegen Zuhri en besloot om hem gedeeltelijk te schorsen. Zo mocht hij de buitenlandse pers niet meer te woord staan en niet meer deelnemen aan een reeks openbare activiteiten.

Op websites van Al Fatah werd tevens beweerd dat Zuhri eerder bij een ander incident was betrokken, waarbij hij door veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit werd gearresteerd. Dat gebeurde in Gaza nog vooraleer Hamas in 2007 met geweld de Strook had ingenomen. In dat geval gaf hij naar verluidt toe dat hij zijn hand op de dij van een vrouw had gelegd die naast hem in een auto zat. Of om het met de nep-excuus woorden van Bart De Pauw te zeggen: “mijn speelse of flirterige manier van omgaan werd niet door iedereen gesmaakt.”


Bronnen:

♦ naar een artikelBetween Terrorism and Sexual Harassment is a lot of Money” van 17 december 2018 op de sie van First One Through

♦ een artikel op deze blogHamas verwikkeld in een pedofiel seksschandaal in de Gazaanse moskeeën” van 19 maart 2015 en een artikelTopman van Hamas aangeklaagd en uitgerangeerd voor seksueel geweld