Hamas overweegt antwoord op Israël’s ‘dwaasheid’ nadat 4 doden waren gevallen bij rellen

Plaatje hierboven: Omslagfoto van heden 23 december 2018 met daarop afgebeeld het moordeskader de Al Qassam Brigades (Hamas) op de Arabisch-talige site van de Gazaanse terreurgroep [beeldbron: Hamas]

Duizenden Palestijnen woonden zaterdag de begrafenis bij van vier mensen die naar verluidt zijn gedood door Israëlisch geschut tijdens rellen langs de grens tussen Gaza en Israël.

Er werden op zaterdag begrafenissen gehouden in de Gazastrook en Ismail Haniyeh vertelde rouwende personen dat Hamas zich ‘over de doden’ beklaagde bij de bemiddelaars, zonder verdere details te verstrekken. Haniyeh beloofde ook dat de terroristische organisatie de protesten zou voortzetten.

Drie Palestijnen, waaronder een 16-jarige, werden als vermoord opgegeven. Gaza’s door Hamas gerunde zogenaamde ‘gezondheidsministerie’ aka Pallywood, identificeerde de tiener als Mohammed al-Jahjuh en zei dat hij “door een kogel in de nek werd geraakt [afgevuurd] door Israëlische soldaten.” Abdelaziz Abu Sharia, 28, en Naher Yasin, 40, stierven aan hun wonden na zijn neergeschoten in afzonderlijke incidenten langs de zwaar versterkte grens met Israël, volgens bovengenoemde ambtenaren.

Naast de drie geciteerde doden overleed een vierde Palestijn aan zijn verwondingen toen hij deelnam aan de Palestijnse rellen op vrijdag jongstleden, berichtte het Palestijnse nieuwsagentschap Safa op zaterdagochtend. Volgens het bureau werd Ayman Munir Mohammed Shabir (18) in de buik geschoten tijdens botsingen met de IDF ten oosten van het vluchtelingenkamp Bureij in de centrale strook.

Terreurfracties in de Gazastrook gaven op zaterdag hun reacties vrij over de gerapporteerde dood van vier Palestijnen in wekelijkse grensgevechten met Israëlische troepen. “Naar aanleiding van Israëls misdaden gisteren tegen niet-gewelddadige demonstranten in de terugkeermars die leidde tot de dood van vier demonstranten en gewonden van tientallen, is het gezamenlijke commandocentrum voortdurend in overleg,” zeiden de de militaire vleugels van Hamas, Islamitische Jihad, en andere terreur groepen in een gezamelijke verklaring.

“Het gezamenlijke commandocentrum zal morgen een duidelijk standpunt innemen over het reactiebeleid en de actierichtlijnen met betrekking tot de domheid en misdaden van Israël jegens ons volk,” voegden ze eraan toe. Een hoge islamitische Jihad-functionaris was specifieker en zei dat de groep aanvallen op Israël zou vernieuwen als er meer mensen zouden worden gedood en dat er ‘verrassingen’ klaarliggen in de winkel.

Het Israëlische leger zei dat rond de 8.000 Palestijnen vrijdag langs de grens waren samengekomen, banden hadden verbrand en stenen en brandgevaarlijke apparaten hadden gelanceerd naar de soldaten, die echter hun doel misten. Het zei dat soldaten het vuur openden ‘volgens operationele procedures.’


Bronnen:

♦ naar een artikelThousands attend funerals of 4 Palestinians said killed in Gaza border riots” en een artikelHamas says it’s weighing response to Israeli ‘stupidity’ after 4 killed in riots” van 22 december 2018 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogGazaprotesten: samen met de Kerstman relschoppen tegen de ‘Zionistische sater’” van 22 december 2018

♦ naar een artikelGaza – 4 Palestinians killed, dozens injured including journalists, paramedics” van 22 december 2018 en een artikelPalestinian teen killed, 40 others injured in Gaza protests” van 21 december 2018 op de site van het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency

2 gedachtes over “Hamas overweegt antwoord op Israël’s ‘dwaasheid’ nadat 4 doden waren gevallen bij rellen

  1. De terreur van Hamas is alleen maar mogelijk met steun van de EU? en andere Arabische landen , zoals we ook zien in de burgeroorlog in Jemen war buitenlandse krachten actief zijn !!

    Like

  2. Het zijn vooral Iran en de EU die Hamas steunen. De andere Arabische landen, Turkije en Indonesië geven vrijwel niets. Qatar doet nu mee. Het land is klein. Vastgeklonken aan een niet zo vriendelijk Saoedie-Arabië met een grote Amerikaanse basis.
    Hamas zou de meeste stemmen krijgen bij verkiezingen. Met hun gebral en Iraanse steun zou het makkelijk tot oorlog kunnen leiden. Misschien zien ze niet in dat dit zelfmoord is en dat ze alle steun zullen verliezen, maar je weet nooit.
    Hoe dan ook zijn die lui gevaarlijk én toch populair onder de eigen bevolking. De bewoners hebben echter ook vaak geen alternatief.

    Like

Reacties zijn gesloten.