Erdogan vertelt Turkse jeugd: ‘Joden in Israël ranselen Palestijnse vrouwen en kinderen af’

Plaatje hierboven: Hamasleider Ismaïl Haniyeh hand in hand met Turks premier Recip Erdogan op 3 januari 2012 in het Turkse Parlement in Ankara. Het bezoek van Haniyeh zal Hamas 300 miljoen dollar opleveren of bijna de helft van de jaarlijkse begroting van Gaza voor 2012![beeldbron: AFP/Adem Altan]

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beweerde op zaterdag dat ‘Joden in Israël’ Palestijnse vrouwen en kinderen afranselen, in de recente opflakkering van de Palestijnse strijd tegen de Joodse staat. Erdogan heeft eerder ontkend antisemitisch te zijn bij het uiten van soortgelijke kritiek op Israël.

Erdogan, een fervent voorstander van de terreurgroep Hamas dat Gaza controleert, is lange tijd een hard criticus van Israël geweest en vergelijkt regelmatig zijn acties tegenover de Palestijnen met de massale nazi-moord op Joden tijdens de Holocaust. Erdogan vertelde jonge Turken op een bijeenkomst in Istanboel van de Turkey Youth Foundation:

“De Joden in Israël schoppen mensen die op de grond liggen. In feite schoppen Joden niet alleen mannen, maar ook vrouwen en kinderen wanneer ze op de grond vallen. Maar als moslims, zullen we deze mensen [de Joden] aanpakken als ze zich tegen ons durven keren en zullen we hen een lesje leren.”

Premier Benjamin Netanyahu diende Erdogan later van repoliek en gaf scherpe kritiek op de Turkse bezetting van Noord-Cyprus en de behandeling door het Turkse leger van de Koerdische minderheid in het land, evenals de Koerden in het naburige Syrië. “Erdogan – de bezetter van Noord-Cyprus, wiens leger vrouwen en kinderen in Koerdische dorpen vermoordt, binnen en buiten Turkije – zou niet moeten prediken tot Israël“, zei de premier in een verklaring.

Partijleider van Yesh Lapid, Yair Lapid, die de regering heeft opgeroepen om een ​meer ​agressieve houding aan te nemen tegenover Turkije, noemde Erdogan een antisemiet naar aanleiding van de opmerkingen van de Turkse leider. “Joden schoppen mensen niet, maar de tijd is gekomen dat de Joden Erdogan schoppen en hem vertellen dat we niet zullen zwijgen voor antisemieten zoals hij,” schreef Lapid op Twitter.

De relaties tussen Israël en Turkije zijn lang gespannen geweest, maar bereikten een nieuw dieptepunt in mei in de nasleep van Israëls reactie op gewelddadige protesten aan de grens met Gaza, geïnstigneerd door Hamas, en waarbij tientallen Palestijnen werden gedood. In die tijd legde Erdogan de schuld voor de doden in Gaza volledig bij Israël en beschuldigde het ervan een ‘terroristische staat’ te zijn die ‘genocide’ pleegt. Ook vergeleek Erdogan Israëls acties met die van de nazi’s.


Bronnen:

♦ naar een artikelErdogan tells Turkish youths: ‘Jews in Israel’ beat Palestinian women, kids” van 22 december 2018 op de site van The Times of Israel

5 gedachtes over “Erdogan vertelt Turkse jeugd: ‘Joden in Israël ranselen Palestijnse vrouwen en kinderen af’

 1. 2 Kronieken 18:21
  En Hij zeide: Ik zal uitgaan, en een leugengeest zijn in den mond van al zijn profeten. En Hij zeide: Gij zult overreden, en zult ook vermogen; ga uit, en doe alzo.

  Like

  1. Sorry Florus, maar van dat oubollig Nederlands begrijp ik geen jota van. Wanneer gaat men dat eens herschrijven in hedendaags Vlaams? 😉

   Like

   1. Er zijn vertalingen in hedendaags nederlands/belgies maar die hebben nogal veel ingebakken vertaal/verhaal fouten ! zelfs oud/nieuws hebreeuws kent nogal veel tegenspraak ! ook niet erg belangrijk want het gaat in OT over geste en geest

    Like

    1. We moeten ook het hele verhaal in II Kronieken 18 lezen (Verbond van Josafat met Achab) en niet zomaar een tekst er uit gaan plukken, want op die manier snap je er ook geen jota van. De lieden van b.v. het ‘Wachttorengenootschap’ gebruiken in hun preken aan de deur vrijwel altijd losse, uit hun verband gerukte teksten om hun dwalingen een rechtvaardigheidsgrond te geven..

     Like

Reacties zijn gesloten.