Voetbalsupporters van Club Brugge roepen op om Joden te verbranden; Joods protest volgt

Plaatje hierboven: Brugge, donderdag 20 december 2018. Hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, houdt een symbolische eenmansactie aan de ingang van het Jan Breydelstadion in Brugge. Hij had posters bij van Joden vlak voor ze vergast werden en van de crematoria in Auschwitz [beeldbron: JA]

Op 26 augustus van dit jaar organiseerde de voetbalclub Brugge in Brugge, België, de Brusselse club Anderlecht in een belangrijke competitiematch die Brugge met 2-1 won. Na afloop van de wedstrijd zongen de fans van de gastclub, volgens een La Nerniere Heure-verslag van de Belgische nieuwsuitzending, de volgende schokkende antisemitische gezangen:

“Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. En samen verbranden ze Joden, want Joden die branden het best”

Een intern onderzoek werd door Club Brugge ingesteld en leide tot enkele identificaties. Brugge zei hierover “Club identificeerde zelf ettelijke personen die meezongen en gaf hen proactief burgerrechtelijke stadionverboden tot vier jaar. Club Brugge veroordeelt dit gedrag ten stelligste.

Echter de voorbije weken doken er op de sociale media filmpjes op over het incident in het stadion, en dat was er voor de Joodse gemeenschap ver over. Voor Michael Freilich was die uitleg en sanctie niet voldoende.

Ik hoop dat de sponsors van Club Brugge ook wakker schieten. Dit is een smet op het blazoen van de ganse club. Willen zij met dergelijk racisme en antisemitisme geassocieerd worden? Wat mij betreft doet de club niet genoeg. Het is ook vaak hier bij Club Brugge dat dergelijke incidenten voorkomen”, zegt Michael Freilich.

Reactie van André Gantman, gemeenteraadslid in Antwerpen voor de N-VA, zei er het volgende over:

“De sanctie opgelegd door club Brugge t.a.v. de antisemitische supporters is een schande en een intrieste klucht. Enkele matchen missen en daarmee is de kous af? De Joden zullen zich wel koest houden zeker?

Het wordt hoogtijd dat de Joden het geweer van schouder veranderen en zich veel assertiever zouden opstellen Talloze incidenten tonen aan dat wetten, resoluties, herdenkingsplechtigheden en dergelijke meer geen afdoende instrumenten zijn om het antisemitisme efficiënt te bestrijden De resultaten van de recente onderzoeken op Europees niveau zijn kristalhelder; het antisemitisme is opnieuw in opmars

De strijd tegen antisemitisme wordt al te dikwijls reactief en desgevallend repressief gevoerd. Het wordt hoogtijd dat deze strijd proactief op onderwijsniveau zou worden gevoerd. Een dergelijk initiatief zal ongetwijfeld bijdragen tot de verwezenlijking van een inclusieve maatschappij, een onontbeerlijk bestanddeel van de democratie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Watch: Belgian Soccer Fans Sing ‘Our Parents Burned Jews’” van 21 december 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelBelgian soccer fans sing chant about burning Jews” van 20 december 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Mathias Mariën “Joodse gemeenschap drukt Club Brugge met neus op de feiten na antisemitische gezangen: “Hoe kan het dat er nog zulke supporters rondlopen?”” van 20 december 2018 op de site van Het Laatste Nieuws

♦ naar een artikelActie bij stadion Club Brugge tegen aanhoudend antisemitisme” en een artikelFocus-TV over protest bij Club Brugge & reactie Gantman” van 20 december 2018 op de site van Joods Actueel

3 gedachtes over “Voetbalsupporters van Club Brugge roepen op om Joden te verbranden; Joods protest volgt

 1. ‘Proactief en op onderwijs niveau’?

  Wat is er alle jaren gebeurt op de scholen? Slaapliedjes ingestudeert?

  Het probleem met het ‘onderwijsniveau is dat de leraren over het algemeen net zo ignorant of vooringenomen t.o. Joden/Israel zijn als hun scholieren.

  Het énige wat helpt zijn keiharde straffen/wetten op regerings niveau en 0 tolerantie/acceptatie vanuit lokaal bestuur.!

  Dit gaat echter niet gebeuren want Jodenhaat is weer salonfähig!

  Het is maatschappelijk geaccepteerd als zijnde het juiste morele gedachtegoed der beschaafden……en wie wil daar nu niet bijhoren?

  De moreel beschaafden op de barricaden tegen hen die een Jodenstaat steunen. Een staat die het land van onschuldigen steelt en een heel volk hiervoor uitmoord. Je zou voor minder de straat op gaan!

  Vandaag verpakt als ‘legitieme kritiek op de politiek van de huidige Israelische regering t.o. palestijnen’ in een moreel gekleurd papiertje (het diversiteits denken), waarna bij het verwijderen het afzichtelijke kadootje tevoorschijn komt.

  Ze hebben het niet uitgevonden. Deze leugentactiek is al eeuwenlang door velen toegepast!

  Dit is het proactieve onderwijs niveau dat toegepast moeten worden…….de leugens blootleggen en de leugenaars bestraffen!

  Gaat echter niet gebeuren. Daarvoor is het verval te voortgestreden, de belangen te groot (nieuw stemvee) en de ‘beschaafden’ onder ons al te veel verstrikt in hun eigen gelijk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha : heerlijk ! bij iedere wedstrijd in DE KUIP van rotterdam zingt men wonderschone liedkens over hamas en joden aan het gas -de burgemeester zingt mee !! vrijheid van meningsuiting weetjewel ! ik ga hem smijte naar beer shevaa!

  Like

Reacties zijn gesloten.