Kan een meteoorinslag de verwoesting van Sodom en Gomorrah hebben veroorzaakt?

Een multidisciplinair team van wetenschappers heeft een nieuwe theorie voor waarom de gehele menselijke beschaving abrupt eindigde aan de oevers van de Dode Zee zo’n 3.700 jaar geleden. Volgens geanalyseerde archeologische gegevens kan de ramp van Bijbelse proporties worden verklaard door een enorme explosie, vergelijkbaar met een explosie die meer dan 100 jaar geleden in Rusland is opgetekend.

Op 30 juni 1908 veroorzaakte een massieve explosie nabij de Stony Tunguska-rivier in Siberië de verwoesting van ongeveer 2000 vierkante kilometer onbewoonde bossen in de Taiga. Vreemd genoeg werd er geen krater ontdekt en verklaren wetenschappers de vreemde verschijnselen door een meteoorontploffing op zo’n 5 à 10 km boven land.

Nu gebruikt een interdisciplinair team van archeologen en wetenschappers de Tunguska-explosie als een model om het even merkwaardige einde van een bloeiende beschaving te verklaren die duizenden jaren in een vlakte in de buurt van de Dode Zee heeft geleefd.

Zoals gemeld in Science News, op de onlangs besloten, op Denver gebaseerde ASOR Annual Meeting, presenteerde directeur van wetenschappelijke analyse in het Tall el-Hammam Excavation Project van Phillip J. Silvia een paper: “The 3.7kaBP Middle Ghor Event: Catastrophic Termination of a Bronze Age Civilization” tijdens een sessie over Environmental Archeology of the Ancient Near East.

Volgens de samenvatting van het artikel ontdekten de wetenschappers het bewijs van een explosieve gebeurtenis met ‘hoge-hitte’ ten noorden van de Dode Zee die onmiddellijk “ongeveer 500 km2 verwoestte”. De explosie zou alle beschavingen in het getroffen gebied, inclusief Midden-Bronstijd, hebben weggevaagd. Steden en dorpen. Silvia vertelde Science News dat de explosie onmiddellijk de geschatte 40.000 tot 65.000 mensen zou hebben gedood die woonden in Middle Ghor, een 25 kilometer brede cirkelvlakte in Jordanië.

Evenzo zou de vruchtbare grond door de hoge hitte van voedingsstoffen zijn ontdaan en zouden de golven van het zouthoudende water van de Dode Zee op tsunami-achtige wijze de omgeving hebben overspoeld. Tegelijkertijd veroorzaakte de neerslag van de explosie verschroeiende hete, sterke winden, die een regen van minerale korrels deponeerden, die op aardewerk in Tall el-Hammam zijn gevonden.

Vijf grote locaties in de regio die ook zijn opgegraven, boden aanvullend bewijs van een onmiddellijk einde van de nederzetting op hetzelfde moment van de voorgestelde ramp Tall el-Hammam. Volgens Science News heeft radiokoolstofdatering van organisch archeologisch bewijs aangetoond dat structuren ‘muren van modderstenen’ plotseling verdwenen zowat 3700 jaar geleden, waardoor alleen stenen fundamenten overbleven.”

Hedendaagse scherven van pottenbakkers hebben kennelijk temperaturen ervaren die hoog genoeg zijn om ze in glas te veranderen, “misschien net zo heet als het oppervlak van de zon”, vertelde Silvia de nieuwsbron.

Plaatje hierboven: De Chelyabinsk meteoor schiet op 15 februari 2013 tegen ca. 69.000 km/u doorheen de hemel over het Russische Oeralgebergte. De meteoor met een doormeter van 20 m. en ca. 14.000 ton zwaar, explodeerde echter in de lucht op ongeveer 30 km boven land. De explosie werd gevolgd door scherpe explosies waarbij naar verluidt honderden mensen gewond raakten, waaronder velen gewond door rondvliegend gebroken glas [beeldbron: AP Photo/Nasha gazeta]

Een misterie ontrafelen
De studie was geboren uit een historisch raadsel: “Dat de meest productieve landbouwgrond in de regio, die ten minste 3000 jaar lang onophoudelijk bloeiende beschavingen had gesteund, plotseling zou moeten tenondergaan, dan wederopstaan, menselijke bewoning gedurende zo’n lange periode, smeekte om een grondig onderzoek,” verklaart de website van de opgraving.

Zoals vermeld in de gepubliceerde samenvatting, werd Trinity Southwest University’s Silvia vergezeld door een selectie multidisciplinaire wetenschappers. Het team van wetenschappers van New Mexico Tech, Northern Arizona University, NC State University, Elizabeth City (NC) State University, DePaul University, Trinity Southwest University, de Comet Research Group en Los Alamos National Laboratories hebben monsters uit 12 seizoenen van Tall el-Amamam geanalyseerd tijdens opgravingen om te concluderen dat de meest logische verklaring voor de ondergang van de nederzetting een meteoor explosie was.

“Dit document onderzoekt de meerdere bewijslijnen die gezamenlijk wijzen op een Tunguska gelijkende, kosmische airburst-gebeurtenis die de beschaving vernietigde – inclusief de Midden-Bronstijd stadstaat verankerd door Tall el-Hammam – in het Midden-Ghor (de 25 km diameter cirkelvormige vlakte direct ten noorden van de Dode Zee) ca. 1700 v.Chr, of 3.700 jaar voordien (3.7kaBP), ‘schrijf de auteurs.

“Op basis van het archeologische bewijs duurde het minstens 600 jaar om voldoende te herstellen van de bodemvernietiging en vervuiling voordat de beschaving weer kon worden gevestigd in het oostelijke Midden-Ghor”, schrijven ze.

Een Bijbelse verklaring
Zou deze enorme ramp een verklaring kunnen bieden voor het Bijbelse verhaal van Sodom? Volgens een artikel in de Biblical Archeology Review 2013 door TeHEP co-directeur Dr. Steven Collins, is de site Tall el-Hammam een ​​sterke kandidaat voor de bijbelse stad Sodom vanwege een veelheid aan factoren. De ontdekte ramp en de precieze locatie, die hij verbindt met bijbelse referenties van ‘ha-kikkar‘ (of idiomatisch de vlakte).

In dit artikel, tussen andere bijbelse citaten, citeert Collins uit Genesis 19:24–25 (NL Statenvertaling): “Toen deed de HEERE zwavel en vuur over Sodom en Gomorra regenen, van den HEERE uit den hemel. En Hij keerde deze steden om, en die ganse vlakte, en alle inwoners dezer steden, ook het gewas des lands.”

Op de grond op de plek was Collins uit de eerste hand getuige van een dergelijke verwoesting. In een levendige beschrijving schrijft hij: “De gewelddadige vuurzee die de bewoning beëindigde in Tall el-Hammam produceerde gesmolten aardewerk, verschroeide funderingsstenen en verscheidene poten as en vernietigingspuin gekarnd in een donkergrijze matrix als in een Cuisinart.”

Zou het echt zo kunnen zijn dat deze vernietiging, hypothetisch veroorzaakt door de voorgestelde meteoorontploffing en zijn catastrofale fall-out, de natuurlijke oorzaken zijn van de goddelijke verwoesting van de stad zoals werd opgetekend in de Bijbel?

In een gezamenlijk geschreven document tussen Silvia en Collins “The Civilization-Ending 3.7KYrBP Event: Archaeological Data, Sample Analyses, and Biblical Implications,” schrijven de auteurs “Het fysieke bewijsmateriaal van Tall el-Hammam en naburige sites vertonen tekenen van een zeer destructieve concussieve en thermische gebeurtenis die men zou verwachten van wat is beschreven in Genesis 19.”

Verder op basis van studies van Samuel Energy, onderzoeker van atoomenergie, schrijven de auteurs dat ‘een luchtstootopbrengst van 10 megaton over de noordoostelijke hoek van de Dode Zee voldoende zou zijn om de fysieke schade te veroorzaken die 10 km verderop in Tall el-Hammam werd waargenomen. Merk op dat dit slechts de helft is van de opbrengst van de Tunguska airburst-gebeurtenis (in Siberië), ruim binnen de ‘recente’ menselijke ervaring voor meteoritische luchtstormen!”, schrijven ze.

“De vernietiging niet alleen van Tall el-Hammam (Sodom), maar ook van zijn buren (Gomorra en de andere steden van de vlakte) werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een meteorietisch explosie in de lucht”, concluderen de auteurs. In zijn artikel in de Biblical Archaeology Review schrijft Collins dat de enorme ramp in de collectieve culturele herinnering was geschroeid en bewaard in de bijbelse traditie.

“De herinnering aan de vernietiging van ha-kikkar, met zijn grote bevolking en uitgestrekte landbouwgronden, werd bewaard in het boek Genesis en uiteindelijk opgenomen in een traditioneel verhaal dat voortbouwde op de laag as die de vernietiging van een van zijn grote steden, herinnert zich een plaats die wordt ingenomen door een vurige catastrofe van ‘uit de hemel’ (Genesis 19:24),” schrijft hij. “De Bijbel geeft de naam van de stad: Sodom.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Evidence of Sodom? Meteor blast cause of biblical destruction, say scientists – Multi-disciplinary team of scientists uses 3,700-year-old archaeological evidence from Jordan’s Tall el-Hammam Excavation Project to understand end to civilization near Dead Sea” van 22 november 2018 op de site van The Times of Israel

11 gedachtes over “Kan een meteoorinslag de verwoesting van Sodom en Gomorrah hebben veroorzaakt?

 1. Lees het boek van Michael Dukéé : de evolutie ontkracht ren daar staat alles in,onlangs las ik nog in de krant over de bewijzen die zich opstapelen in verband met het Genesisboek dat niet zomaar een sprookjesboek is !!

  Like

 2. Dat zo’n verhaal verhaal in een belangrijk boek terecht komt begrijp ik nog wel, maar ik moet toch denken aan die arme mensen al is dat nog zo lang geleden. Wat trekken wij hier als moderne mensen aan lering uit? (Afgezien het historisch belang.)

  Like

  1. Welke lering? Dat zelfs de ‘allerhoogste’ mensen mag verhongeren, verdrinken, uitmoorden, bejaarden, vrouwen, kinderen en borrelingen mag vermoorden op genocidale schaal. Kortom: de allerhoogste lijkt verdacht veel op mensen.

   Ergo: dit Bijbels verhaal is gewoon een verzonnen gruwel door mensen dat wellicht berust op een veel voorkomend natuurverschijnsel maar waar bijgelovigen de hand des goden in zagen bij gebrek aan kennis die we pas duizenden jaren later zullen verwerven; . 🙂

   Like

   1. Mijnheer Brabosh: verzonnen gruwel? Wel aan G-D toegeschreven maar eigenlijk gewoon natuurfenomenen is begrijpelijk !: op dit moment leven we in een tijdspan dat alles aan “wetenschap” toeschrijft- klimaatsjamanen , toekomstgoeroes en eigenbelangpolitico’s zijn met hun stoeltjes aan het schuiven ! nooit anders geweest ! het wrange verhaal van Lot scheelt niet veel van de huidige nieuwsberichten ! :: hel en verdoemenis ? Niet echt ! morgen komt de zon weer op , zoals hij/zij al miljarden jaren doet !! Fijne Feestdagen en vreugdevol Nieuwjaar !!

    Geliked door 1 persoon

 3. in de buurt van de dode zee liggen nog enkele inslagkraters -maktesh katan en maktesh ramon – die met googlemaps-satteliet te vinden zijn !! ben daar in de jaren 70 op trektocht geweest – bijzonder mooie en woeste omgeving waar het voor geologen en archeologen een ware speeltuin is ! bezoek waard !

  Like

 4. Het kan best zijn dat deze gebeurtenis is opgeschreven en vermeld staat op een van de Sumerische kleitabletten die nog niet zijn onderzocht en vertaald.
  Het lijkt mij een logische verklaring en het wordt gestaafd door de kristallen op aardewerk.

  Like

  1. Guardia ! dit verhaal staat al in de bijbel !! Het relaas van Lot ! of het ging over meteorinslag of vulkaanuitbarsting is niet erg duidelijk maar rond de dode zee zijn van beide veel sporen te vinden !

   Like

 5. Ah wat, al die verhalen werden opgetekend uit overleverings verrhalen die mond aan mond werden doorgegeven in een tijd dat 99,99 procent van de mensen niet konden lezen en schrijven en schoolonderwijs enkel voor de upper few was weggelegd.

  In Nederland bv werd de eerste leerplichtwet in Nederland aangenomen in 1900 en trad in werking op 1 januari 1901 met sinds 1969 bijna volledige schoolplicht. In België werd de algemene leerplicht ingevoerd door de wet van 19 mei 1914.

  Kennis brengt inzicht en macht en velen Nederlanders en Belgen zijn sindsdien de ketenen van hun kerken en religieuze instituten beginnen afwerpen. Wat onder Napoleon 200 jaar geleden werd ingezet is thans in onze Lage Landen bijna voltooid, met name de scheiding van Kerk en Staat. Sinds 1993 is deze in België grondwettelijk vastgelegd. In Nederland was men daar al eerder mee bezig.

  Dat heeft overigens niks te maken met geloof en religie. Daarin is iedereen vokomen vrij. Het gaat enkel om de georganiseerde religie industrie met alle excessen vandien die Jan Modaal in een relgieus geïnspireerde dwangbuis willen stoppen en waar ik mij al mijn hele leven tegen verzet.

  Like

  1. op de rand van het nieuwe jaar en aan de vooravond van kerst is u erg scherp mijnheer Brabosh ! georganiseerde religie is een politiek drukmiddel maar persoonlijk geloof is altijd gerechtigd om de wereld om je heen kritisch te overdenken ; een oprechte Jood ziet het O.T dan ook als een volksgeschiedenis waarin een morele en ethische leidraad loopt en er naar eigen verstand en gevoel mee om mag gaan ! feitelijk is Judaïsme een doorlopende discussie of ook weleens een pandemonium zonder begin of eind ( een Jodenzooike) Hierdoor word je als Jood altijd teruggeworpen op je eigen mens-zijn : dat is beslist niet altijd prettig maar altijd nog stukken beter dan belangrijke levensvragen over te laten aan mijnheer pastoor of de imam! het kost je wel een stukje van je piemel ,maar he’ : koopje toch ?

   Like

   1. Als ik het over religie heb, heb ik het nooit over Joden. Dat is voor mij een volk, met of zonder religie, prakizerend of niet, maakt me niks uit.

    Ik kom op voor het behoud van de Joodse identiteit én het behoud van de Joodse staat, in willekeurige volgorde. Het een is gewoon gelijk aan het andere.

    Ten andere dit artikel is geschreven door Joodse Israëliërs – net zoals al die 100 andere artikels in de rubriek ‘archeologie’ – die geen schrik hebben om zichzelf te relativeren. Een eigenschap die ik veelal mis bij andere religies. 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.