Gazaprotesten: samen met de Kerstman relschoppen tegen de ‘Zionistische sater’

Naar schatting 8000 inwoners van Gaza namen deel aan demonstraties in de buurt van de veiligheidshekken vrijdag als onderdeel van de wekelijkse protesten die aanvankelijk begonnen als de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ (lees: verovering van Israël).

Elke week sinds ze op 30 maart ’18 begonnen, hebben de wekelijkse Gaza-protesten (meestal relletjes) een ander thema gehad. Het thema van gisteren was “loyaliteit aan de helden van het verzet op de Westelijke Jordaanoever.

De verklaring die samen met de aankondiging werd uitgegeven, zei: “Het Palestijnse volk heeft het recht om de bezetting te weerstaan ​​in alle vormen die worden gegarandeerd door internationale wetten” – een overduidelijk onjuiste bewering – en het riep op tot “een escalatie van het verzet tegen het Israëlische offensief op de Westelijke Jordaanoever”.

Dit betekent allicht dat ze Westbank-Arabieren aansporen meer zwangere vrouwen neer te schieten en meer kinderen en andere Joden die ze in Judea en Samaria kunnen vinden neer te steken. Ironisch genoeg vonden alle recente aanslagen plaats in drive-by-schietpartijen, op de wegen die Israëlische haters blijven beweren dat ze “alleen voor Joden” zijn.

“De gewapende optie is de enige die kan slagen tegen de machinaties van de Zionistische entiteit,” zei een Hamas-woordvoerder. In de loop van de tijd spraken demonstranten hun waardering uit voor “de helden van het verzet op de Westelijke Jordaanoever”, verwijzend naar de recente opleving van geweld in de Arabische gebieden van Judea en Samaria.

De demonstranten verbrandden andermaal autobanden en gooiden tijdens de protesten met stenen, explosieven en brandbommen naar de  IDF-soldaten om de Israëlische posities langsheen het veiligheidshekken te verstoren, hoewel geen van de projectielen op Israëlisch grondgebied landde. ‘Troepen reageerden met rel-verspreidingsmiddelen en schoten af en toe met rubberkogels of scherp geheel in overeenstemming met standaard operationele procedures,” vertelde een Israëlische militaire woordvoerster.

De zestienjarige Mohammad Jahjouh werd dodelijk in de nek geschoten, terwijl 25 anderen, waaronder een plaatselijke journalist (van Hamas), gewond raakten door het Israëlische geschut, volgens het aan Hamas gelieerde Palestijnse ministerie van Volksgezondheid (aka Pallywood). Het ‘gezondheidsministerie’ meldde later dat nog twee mannen van 28 en 40 jaar oud stierven aan verwondingen die ze opliepen bij protesten op twee verschillende locaties langs het hekken met Israël eerder op de dag.

De schermutselingen volgen de afgelopen weken na een golf van geweld op de Westelijke Jordaanoever. Afgelopen donderdag heeft een Palestijnse schutter twee Israëlische soldaten gedood en de Israëlische troepen hebben twee Hamas-voortvluchtigen gedood die zij beschuldigden van eerdere terreuraanvallen. Israëlische troepen hebben ook twee Palestijnen gedood waarvan Israël zei dat ze hadden geprobeerd toekomstige aanslagen uit te voeren. Hamas markeerde de 31ste verjaardag van de oprichting afgelopen zondag, de 39ste bijeenkomst is het eerste protest sinds de herdenking.

Plaatje hierboven en onder: Ook de Kerstman was van de partij op vrijdag 21 december 2018 en deelde snoepgoed uit aan kinderen en bloemen aan vrome vrouwelijke jihadisten [beeldbron: Ma’an News Agency]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Zachary Keyser “Sixteen-year-old Palestinian killed in clashes with IDF during Gaza border protest, 3 dead” van 21 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Elad Benari “Hamas says teen killed along Gaza border – 16-year-old reportedly killed by Israeli fire during latest border protests” van 21 december 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van EoZ “Today’s “peaceful” Gaza protest theme is to encourage West Bank Arabs to kill more Jews” van 21 december 2018 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikelPalestinian teen killed, 40 others injured in Gaza protests” van 21 december 2018 op de site van het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.